VIDEO Omenia la necaz se demonstrează
Un bărbat din Arini a mers câțiva kilometri cu bicicleta pentru a le duce câte o cafea proaspătă polițiștilor covăsneni aflați, de ore bune, în misiunea de a bloca accesul spre un drum comunal închis din cauza inundațiilor.
În orice situație, dar mai ales la necaz, oamenii se unesc pentru a fi mai puternici. Sau cel puțin așa ar fi ideal. Gestul unui locuitor al satului brașovean Arini a demonstrat exact acest lucru. Joi la prânz, Adrian Rotaru și-a pus vesta reflectorizantă și s-a urcat pe bicicletă „înarmat” cu un termos plin cu cafea fierbinte, proaspăt preparată. Bărbatul a pornit spre patrula de poliție a IPJ Covasna care era în misiunea de a interzice accesul autovehiculelor sau persoanelor pe un drum comunal, aflat la intersecția drumului județean covăsnean 131, din cauză că era acoperit de apă, în urma inundațiilor din ultimele zile.
Am surprins episodul de solidaritate pe când ne întorceam din satul Căpeni, după mult-discutata vizită a ministrului Afacerilor de Interne, Carmen Dan și a secretarului de stat, Raed Arafat. Ne-am oprit să vedem îndeaproape ravagiile făcute de ape, care au inundat sute de hectare de teren și au determinat închiderea unor drumuri județene și comunale. Însă înainte să plecăm i-am văzut pe cei trei, Adrian Rotaru și cei doi tineri polițiști zâmbitori în fața paharelor de cafea fierbinte. Parcă se cunoșteau de o viață, deși atunci s-au văzut pentru prima dată.
„Am simțit că acești oameni au nevoie de o cafea pentru că aici s-a asigurat permanența de peste 72 de ore. Sunt echipaje de poliție care tot se schimbă și știu că nu e plăcut zi și noapte să stai să păzești apa. Atunci m-am gândit să fac un simplu gest de solidaritate, cu cafea fierbinte”, ne-a declarat joi bărbatul, el însuși îngrijorat de faptul că apa i-ar putea inunda gospodăria, unde s-a mutat de nici doi ani, însă nu s-a declarat surprins de reacția naturii.
„Sunt din satul Arini. Stau chiar pe malul Oltului, la 200 de metri de râu. La aceste fenomene trebuie să ne așteptăm și să ne obișnuim cu ele de acum încolo pentru că aceste ape care vin peste noi nu vin degeaba, dezechilibrând sistemul din amonte pentru că pădurea nu mai este și aceasta își face de cap, după cum se vede. Timpul nu putem să îl mai dăm înapoi, pădurea are nevoie de 50 de ani pentru regenerare, deci tot ce putem face este să re-îndiguim ce s-a îndiguit, să ne gospodărim așa cum putem și să canalizăm apa pe unde își va face noul val”, ne-a mai spus Adrian Rotaru.
Nu am mai stat foarte mult la discuții, însă i-am lăsat pe cei trei, pe Adrian Rotaru împreună cu patrula formată din cei doi tineri polițiști, stând la povești și zâmbind, învăluiți de aroma cafelei fierbinți.