ACTUALITATE 8 septembrie 2015

Vicepremierul Gabriel Oprea cere sancţionarea edililor pentru refuzul de a arbora drapelul pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 685 vizualizări

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat marţi că este indignat de atitudinea manifestată de conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe, care a refuzat să arboreze drapelul naţional al României pe turla instituţiei în contextul sărbătoririi „Anului veteranilor” şi a 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-horthystă.

Prefectul Sebastian Cucu a menţionat că va da curs cererii vicepremierului Gabriel Oprea, care i-a solicitat public că sancţioneze edilii locali pentru acest gest „provocator”.

„Din punct de vedere personal, ca cetăţean, sunt solidar cu veteranii de război şi sunt indignat de cele întâmplate. O să dăm curs solicitării domnului ministru, o să verificăm pas cu pas firul evenimentelor, legea şi o să vedem dacă aceasta a fost respectată şi ce trebuie să facem pentru ca steagul tricolor să fie arborat pe turla Primăriei”, a declarat Sebastian Cucu.

El a ţinut să sublinieze că Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină, pe 8 septembrie 1944, zi în care ostaşii Armatei Române au arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei ca simbol al libertăţii. De asemenea, a menţionat că steagul, ce ar fi trebuit arborat marţi pe cupola instituţiei la solicitarea veteranilor de război, a fost adus de la Bucureşti până la Sfântu Gheorghe de o ştafetă formată din militari şi civili, care au parcurs pe jos acest drum în semn de omagiu pentru ostaşii care au luptat pentru reîntregirea ţării.

„Acest steag are o încărcătură emoţională şi o simbolistică aparte. Regret că acest lucru nu a fost înţeles de autorităţile locale, care, din păcate, au umbrit acest eveniment”, a mai spus prefectul judeţului.

Drapelul naţional al României pe care membrii „Ştafetei veteranilor”, iniţiată de grupul Invictus România, l-au purtat cu ei de la Bucureşti la Sfântu Gheorghe a fost înmânat oficial veteranului de război Mircea Crăciun, în vârstă de 93 de ani, din Întorsura Buzăului, pentru a-l dărui conducerii Primăriei, spre a fi arborat pe cupola instituţiei. Mircea Crăciun a îngenunchiat în faţa tricolorului şi l-a sărutat, după care, împreună cu alţi veterani, a intrat în Primărie, unde au fost primiţi de viceprimarul Tischler Ferenc, care le-a explicat că drapelul nu poate fi arborat din motive tehnice, mai exact pentru că lucrările de reabilitare a clădirii nu s-au finalizat încă, iar pe turla instituţiei a fost montat un paratrăsnet. El a subliniat că drapelele tricolore au fost arborate, conform legii, la intrarea principală a Primăriei.

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a cerut marţi prefectului judeţului Covasna să ia toate măsurile legale la Primăria din Sfântu Gheorghe pentru a sancţiona, conform legii, refuzul de a arbora drapelul României, la solicitarea membrilor Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, dar şi pentru a permite derularea acestui demers. Gabriel Oprea apreciat drept „intolerabilă” situaţia care s-a creat la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, unde s-a refuzat arborarea drapelului României, se arată într-un comunicat al MAI.

„România este un model de toleranţă şi de respectare a drepturilor minorităţilor, inclusiv, şi mai ales în ceea ce priveşte relaţiile cu minoritatea maghiară. Tocmai din acest motiv privim cu maximă preocupare ceea ce se întâmplă la Sfântu Gheorghe şi considerăm că refuzul oricărui ales local de a arbora drapelul naţional pe instituţia pe care o conduce reprezintă o provocare nejustificată la adresa tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie”, consideră Gabriel Oprea, potrivit comunicatului.

Ministrul Oprea arată că primăriile şi Consiliile locale sunt instituţii ale României, iar cei care le conduc trebuie să respecte litera şi spiritul Constituţiei acestei ţări. „În România, respectarea simbolurilor naţionale nu este opţională şi nu poate fi condiţionată nici de componenţa etnică a unei comunităţi şi nici de bunul plac al unor aleşi locali. Potrivit Constituţiei, România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi aşa trebuie să rămână”, a subliniat viceprim-ministrul pentru securitate naţională.

Acţiunea veteranilor de război din Armata României este o activitate desfăşurată în contextul în care Guvernul a declarat 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Război, prin Hotărârea de Guvern numărul 164/2015, mai menţionează comunicatul MAI.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
lili, 9 septembrie 2015
Noul prefect numit de PSDisti l-a inlocuit pe fostul prefect Cosmin Marinescu pentru "linistea" PSDista in judet, mai marii de la Bucuretsi au nevoie aici de un prefect care "doarme", iar UDMR poate citeste integral
stelian, 9 septembrie 2015
Chestiunea cu sanctiunile e cunoscuta, avem un stat slab, mizerabil si incompetent, numai asa pot astia sa-si faca de cap aici!
lili, 9 septembrie 2015
Le statea in gat... iar guvernantii nu se ating de UDMR, PSD si "noul" PNL stiu ca au nevoie de UDMR ca sa ajunga la guvernare, drept care nu zic nimic... G Oprea isi permite sa zica, UNPR nu are citeste integral
tavi, 9 septembrie 2015
Dar prefectul știa de problema...ce a făcut? Știa pentru ca de câteva zile toată presa online și locala vuia de chestia ca Primarul nu vrea steag romanesc. Deci tovarășe prefect, ce ai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.