ACTUALITATE 31 martie 2020

(Update) Vești bune: începe testarea pentru COVID-19 și în județul Covasna!

de Iulia Drăghici - Taraș | 6850 vizualizări

O clinică privată a primit aprobarea Ministerului Sănătății de a efectua teste pentru diagnosticarea coronavirusului ​

Clinica ProVitam din Sfântu Gheorghe a primit aprobarea Ministerului Sănătății de a efectua teste pentru depistarea COVID-19 și la cererea instituțiilor publice. Zilnic se pot face între 80 și 100 de teste, ceea ce înseamnă că diagnosticarea se va putea realiza în câteva ore, nu zile, cum era până acum. Prioritate vor avea DSP și Spitalul Județean, informează autoritățile. 

Monitorul Oficial al României ne-a adus o veste bună ieri după-amiază. Printr-un ordin al Ministrului Sănătății, prin care se modifică realizarea programelor naționale, sunt cuprinse unitățile de specialitate care au aprobare să efectueze testări COVID. Aici este cuprinsă și societatea din Sfântu Gheorghe ProVitam. Asta înseamnă că de azi atât DSP-ul, cât și Spitalul Județean de Urgență are posibilitate legală să încheie contract de prestări servicii cu societatea respectivă din Sfântu Gheorghe pentru teste COVID. ProVitam a avut și până acum această ofertă, a efectuat teste pentru persoane fizice, dar acum și autoritățile publice au această posibilitate”, a spus marți, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.  

Acesta a precizat și că ProVitam poate să efectueze până la 100 de teste pe zi și că DSP și Spitalul au bugete pentru câte 1.000 de teste fiecare, cu posibilitate de majorare în funcție de necesitate în cazul spitalului. 

„Ieri a fost înștiințat DSP Covasna de către Minister că i s-a mărit bugetul pentru a efectua 1000 de teste la prețul stabilit de altfel de Ministerul Sănătății și totodată Spitalul Județean Covasna are un buget pentru a efectua 1000 de teste. Desigur, la spitalul județean, noi, ca și Consiliu Județean, putem regulat modifica bugetul”, a explicat președintele CJ Covasna. 

Răspândirea comunitară a început 

Autoritățile și specialiștii au subliniat că este cu atât mai importantă această măsură, cu cât și la nivelul județului Covasna a început răspândirea comunitară a virusului, iar diagnosticarea cât mai rapidă este necesară pentru a stopa acest fenomen. 

Știm că pandemia acum ajunge în faza de transmisie comunitară și aici în județ și poate fi oprită numai prin autoizolare foarte strictă și depistarea cazurilor cât mai timpuriu”, a spus șeful de laborator de la ProVitam, dr. Fejér Szilárd, marți, în cadrul aceleiași conferințe de presă. 

Dacă până acum, în două săptămâni, s-au efectuat în jur de 300 de teste în alte județe, adică au fost recoltate în județul nostru, dar a trebuit să fie duse în alte județe, acum societatea (n.red. ProVitam) poate să efectueze între 80 și 100 de teste pe zi și desigur, putem scurta timpul de reacție de la luarea probelor, până la aflarea rezultatului. Pentru că dacă până acum a fost o zi sau maximum două, acum poate fi scurtat la câteva ore”, a spus și Tamás Sándor.

Fejér Szilárd a precizat în acest context și că această capacitate de 100 de teste pe zi poate fi depășită dacă este nevoie, pentru că personalul este dispus să lucreze suplimentar astfel încât să acopere cerințele.

Teste și pentru persoanele fizice, dar nu oricum 

Totodată, dr. Fejér Szilárd a spus că la clinică se pot testa și cetățenii, dar că prioritate vor avea solicitările instituțiilor. Un astfel de test costă 350 de lei pentru o persoană fizică. 

Acordul pentru aceste testări, la cererea cetățenilor, l-au primit de săptămâna trecută, iar din 27 martie a început activitatea de testare, cu toate că înainte de acest pas a mai funcționat, dar demersul a fost oprit la ordinul Ministerului Sănătății. 

Noi de cam cinci săptămâni, când am văzut că pandemia o să ajungă și în România, deja am început să comandăm teste pentru efectuarea testării pentru COVID. Avem acest aparat, tip Real Time PCR de mai mulți ani pe care îl utilizam numai pentru cercetare, dar acum ne-am gândit să punem și noi ceea ce putem. Avem personal calificat, ceea ce este foarte important. (...) Am început testarea de aproape două săptămâni, dar după câteva zile am fost opriți de DSP, până când s-a clarificat situația cu Ministerul Sănătății. Am făcut toate demersurile ca să intrăm în acest program de depistare a bolilor transmisibile (n.red. prin colaborarea cu instituțiile) și am obținut chiar ieri acordul”, a spus șeful de laborator de la ProVitam. 

Dr. Fejér Szilárd a precizat și că pentru persoanele fizice, teste se vor face doar în cazul în care va permite capacitatea și doar pentru persoane care prezintă simptome sau au un motiv bun pentru a solicita acest lucru. 

Un astfel de test costă 350 de lei, ca preț de listă la noi, însă trebuie să spun că pacienții de la DSP și de la Spital au prioritate absolută. Deci dacă ne va permite capacitatea, sigur, o să luăm și peste, contra-cost, dar și aici doar în cazuri justificate, dacă au intrat în contact, dacă au simptome. Nu o să efectuăm în acest moment teste pentru pacienți care sunt îngrijorați că au umblat pe undeva, dar nu au niciun simptom. Nu ne putem permite cu capacitatea actuală”, a declarat reprezentantul ProVitam. 

În același timp, președintele Consiliului Județean a spus că pe lista celor care vor fi testați cu celeritate se găsesc angajații și apoi pacienții din Spitalul Județean. 

Este de importanță majoră să efectuăm teste acelor persoane care sunt în spital, în primul și în primul rând, personalul spitalului cu celeritate și după aceea oamenii care sunt internați la spital. Aceste decizii se vor lua la nivel de spital și printr-un contract cu ProVitam poate să depisteze cât mai urgent. Am văzut, eu nu sunt specialist în epidemie, sunt alții care știu mai bine, dar se vede foarte clar din Coreea de Sud și chiar și din Germania, că unde au făcut mai multe teste și au reușit să depisteze și să izoleze persoane infectate sau bolnave acolo au putut aproape opri acest virus ucigător”, a explicat Tamás Sándor. 

Importanța sprijinului din mediul privat 

Liderul CJ a ținut și să puncteze că sistemul de sănătate din România a dovedit că nu este pregătit să gestioneze singur astfel de crize și că de aceea este cu atât mai important sprijinul venit din mediul privat și ONG-uri. 

Pe plan național, sistemul de sănătate nu este pregătit pentru astfel de provocări majore, pentru că în ultimii ani nu mai avem capacitate de rezervă din cauza logicii impuse de la București, conform căreia trebuie să facem achiziții după următoarele principii: să fie cel mai ieftin, să facem economii indiferent de consecințe. Aceste principii cred că trebuie remediate, iar în acest proces sunt deschizătoare de drumuri firmele private și organizațiile non-guvernamentale, motiv pentru care merită mulțumirile noastre”, a spus marți Tamás Sándor. 

Mai mult, autoritățile județene informează că înaintează și demersurile pentru a deschide un astfel de laborator pentru testarea  COVID-19 la Spitalului Județean, așa cum a fost anunțat și până acum. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.