ACTUALITATE 26 iunie 2018

Valorile Ţinutului Secuiesc, promovate la Manchester

de Covasna Media | 1290 vizualizări

Operetă, dansuri populare şi muzică celtic/irish punk din Covasna

La cea de-a doua ediţie a Festivalului  Góbéfest din Manchester, judeţul Covasna a fost prezent cu producţii culturale, reprezentând diferite genuri muzicale şi artistice. Ambasadorii culturali ai Ţinutului Secuiesc au cucerit a doua oară centrul Manchesterului, festivalul a avut peste zece mii de participanți.

Organizatorul principal al festivalului, Ördög Ottilia, originară din Sfântu Gheorghe, consideră că evenimentul are un dublu scop. „Pe de o parte, este o excelentă oportunitate să prezentăm publicului larg valorile Ţinutului Secuiesc, anul trecut am primit multe reacții pozitive, iar anul acesta festivalul a fost aşteptat deja de publicul local. Pe de altă parte, festivalul funcţionează ca un punct de întâlnire pentru maghiarii din Anglia, motiv pentru care multe persoane au trecut evenimentul în calendarul lor cu luni în urmă, astfel, mulţi au venit şi din alte oraşe” – a explicat organizatorul principal al festivalului.

„Judeţul Covasna şi reşedinţa de judeţ au o viaţă culturală dinamică, la Manchester, artiștii reprezentând județul Covasna au prezentat o parte interesantă a ofertei noastre culturale, care se adresează persoanelor originare de aici, dar care ar putea stârni şi interesul britanicilor. Prinţul Carol vizitează în mod regulat judeţul Covasna, mai precis Valea Zălanului, astfel regiunea promovată ca Ţinutul conacelor ar putea fi interesantă şi pentru turiştii britanici, acesta este şi motivul pentru care am considerat din primul moment că este o bună oportunitate pentru a ne implica cât mai activ în organizarea festivalului Gobefest. Scopul nostru este să facem judeţul Covasna cât mai atrăgător pentru turiştii străini, am avut mai multe iniţiative, datorită cărora, în ceea ce priveşte promovarea judeţului, am depășit axa Bucureşti-Budapesta” – a subliniat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert, care, sâmbătă, a  participat la o dezbatere panel pe tema schimburilor artistice şi culturale, organizată la cortul artelor Go Be, unde, în cele trei zile, pe lângă activităţile meşteşugăreşti, casa dansului popular şi spectacole de teatru de păpuşi au fost organizate şi dezbateri cu diferite teme culturale.

În programul scenei principale, anul acesta, au fost incluse trei producţii culturale din  judeţul Covasna. Deşi Dancs Annamari a sosit la Manchester de la Budapesta, fiind artista Teatrului de Operetă din capitala Ungariei, totuşi este vorba de o cântăreaţă originară din judeţul Covasna. În ultimii 15 ani, a susţinut peste 2000 de reprezentaţii atât în Transilvania, cât şi în întreaga lume. Selfish Murphy, este singura formație din România care abordează stilul celtic/irish punk rock, reproducând piesele originale într-un stil individual. Formaţia din Sf. Gheorghe participă în mod regulat la turnee în ţările Europei. Echipa „Tőkés Zsolt és barátai” din Sfântu Gheorghe, alcătuită din dansatori profesionişti şi copii acestora, au prezentat producţia intitulată „Din tată în fiu”, o coregrafie din dansurile populare ardeleneşti. Restaurantul Ganesa din Sfântu Gheorghe a fost prezent la târg cu un Han Secuiesc, desigur a fost prezentă şi berea Csíki sör şi, în acelaşi timp,   producătorii de kürtős  şi langoş îşi ofereau produsele, dar se putea cumpăra şi mezeluri de carne şi marmelade preparate în mod tradiţional, precum şi turtă dulce.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.