ACTUALITATE 9 mai 2017

Valea Mare, comuna fără medic de familie

de Iulia Drăghici - Taraș | 3083 vizualizări

Cele circa 1.050 de suflete din comuna covăsneană Valea Mare nu mai au medic de familie de mai bine de un an de zile, de când fostul doctor și-a mutat cabinetul la Sfântu Gheorghe.

Deși dispune de un spațiu special amenajat pentru cabinetul medical, primarul Gheorghe Avram spune că nu reușește nicicum să atragă candidați pentru acest post de medic generalist în Valea Mare, principala cauză fiind lipsa cadrelor medicale de la nivel național.

Singurele soluții ale sătenilor de aici sunt fie să meargă la medic în Sfântu Gheorghe, la peste 27 de kilometri, fie ceva mai aproape – la Boroșneu sau la Reci, asta în cazul în care dispun de mijloc de transport și de o stare de sănătate care să le permită deplasarea, fie să se trateze după recomandările farmacistului din sat, cel care conduce singura farmacie a comunei.

O veste bună este totuși aceea că în curând se va deschide un cabinet de stomatologie, astfel că o altă problemă gravă cu care se confrunta comuna își va găsi în curând rezolvarea.

„E o problemă serioasă care ne frământă. Avem cabinet, dar nu avem medic de familie. Din fericire, o să vină în curând un medic stomatolog. Deja și-a adus aparatura. Am avut un medic, dar a plecat la Sfântu Gheorghe pentru că și-a făcut acolo un cabinet. O parte din oamenii din Valea Mare au rămas în grija acestui medic și merg la cabinetul din Sfântu pentru consultații, alți merg la Boroșneu, alții la Reci. Lipsa medicilor e o problemă națională. Noi avem nevoie de un doctor care să vină aici cel puțin de două ori pe săptămână. Avem mulți bătrâni care au nevoie de un medic de familie și nu toată lumea are posibilități de mijloc de transport. Avem și o farmacie, dar și ea e în pericol din cauză că nu avem medic. Am solicitat peste tot, dar nimeni nu vrea să vină aici. Criza de medici e în toată țara. Mulți mă acuză pe mine pentru treaba asta, dar nu am de unde să scot un doctor”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, primarul din Valea Mare, Gheorghe Avram, subliniind că oferta de angajare este în continuare deschisă. „Avem condiții, încălzire centrală în cabinet, apă, curent aproape gratis și o chirie modică, impusă de Curtea de Conturi, pentru că altfel nici chirie nu puneam”, ne-a mai spus edilul covăsnean.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.