ACTUALITATE 7 august 2017

Vacile, stăpâne ale șoselelor covăsnene

de Iulia Drăghici - Taraș | 7245 vizualizări

Autoritățile locale și proprietarii de animale din județ mizează pe răbdarea șoferilor când vine vorba de blocajele din trafic provocate de ciurde

Circulația turmelor de animale pe drumurile publice județene și naționale pare să fie o problemă pentru care autoritățile locale covăsnene nu reușesc să identifice soluții. Cu toate că legislația rutieră este destul de clară și prevede amenzi de până la 500 de lei, nu sunt puține cazurile în care drumurile sunt blocate de zecile sau sutele de animale, însoțite de prea puțini paznici.

Niciun șofer nu poate fi bucuros în situația de a fi blocat în trafic. Dacă în mediul urban putem să vorbim despre ambuteiaje, în mediul rural cel mai frecvent, respectiv pe timp de vară, dimineața și seara, întâlnim blocaje provocate de animalele care merg sau vin de la pășune.

Haotic, aproape fără a fi supravegheate, animalele își urmează drumul, desigur, fără a ține cont de reguli de circulație, proprietate personală și altele.

Șoferul care nimerește în mijlocul turmei trebuie să se resemneze, să aștepte și să se roage fierbinte ca vacile să-și continue drumul cuminți, fără să se împingă sau să-și frece coarnele tari de caroseria mașinii.

Întâlnim aceste situații în majoritatea localităților rurale din județ, însă unul dintre cele mai relevante cazuri este cel din Ozun, unde în fiecare dimineață și în fiecare seară, sutele de animale închid orice posibilitate de a circula preț de câteva zeci de minute pe drumul județean care traversează comuna, pe ruta Dobârlău, Bicfalău, Sfântu Gheorghe.

„Când mergi spre Bicfalău, parcă ești în grajd și mergi împreună cu vacile pe același traseu sute de metri de două ori pe zi. Văcarii care însoțesc cireada efectiv se distrează pe seama ta, când văd cum te chinui să îți ferești mașina de coarnele taurinelor. Nu mai vorbesc de balega cu care o „antifonezi”. Primarul nu cunoaște această problemă? Ozunul este înfrățit cu multe comune europene. Așa o fi și acolo?”, ne-a întrebat un cetățean, care probabil nu de puține ori s-a aflat în situația explicată anterior.

„E vorba în primul rând de o mare lipsă de respect din partea ciurdarilor, dar și a proprietarilor de animale. E adevărat că drumul e al tuturor, dar nu poate să facă fiecare ce vrea. Nu le pasă dacă mie mi se strică mașina. Eu de obicei când văd că vine ciurda claxonez, de la distanță. Se mai dau la o parte. Altfel, nu am ce să fac. Stau și aștept”, ne-a spus un alt șofer.

Ce prevede legislația rutieră

Polițiștii spun că legislația privind circulația rutieră prevede foarte clar că animalele nu pot circula în turmă, pe drumurile publice, fără a fi însoțite.

„Atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, turmele trebuie împărțite în grupuri bine separate între ele pentru a nu îngreuna circulația celorlalți participanți la trafic, fiecare grup având cel puțin un conducător.

Atunci când sunt conduse pe drumul public, animalele și însoțitorii acestora trebuie să circule pe acostamentul din partea stângă a drumului, în sensul de mers, iar când acesta nu există, cât mai aproape de marginea din stânga a părții carosabile”, ne-au spus polițiștii covăsneni, în urma unei solicitări din partea redacției noastre.

Așa cum este normal într-o societate civilizată, deplasarea pe drumurile publice a unei turme se face cu respectarea unor reguli, mai spun polițiștii.

Printre regulile amintite de IPJ Covasna se numără:

– turma trebuie să aibă în față și în spate câte un conducător;

– pe timpul nopții, sau în orice alte situații când vizibilitatea este redusă, conducătorul care se află în fața turmei trebuie să aibă un dispozitiv cu lumină de culoare albă, iar cel din spate un dispozitiv cu lumină de culoare roșie;

– conducătorii turmei trebuie să ia masurile necesare ca, pe timpul deplasării pe drum, animalele să nu împiedice circulația celorlalți participanți la trafic;

– animalele trebuie conduse la pas, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea părții carosabile, astfel încât să nu ocupe mai mult de jumătate din lățimea sensului de mers;

– la intersecții, precum și atunci când traversează drumul, conducătorii turmei trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează;

– în deplasarea pe drumurile pe care le este permis accesul, conducătorii turmei sunt obligați să nu lase animalele nesupravegheate.

Amenzi de până la 500 de lei pentru proprietarii animalelor

Legile mai spun că nerespectarea regulilor de circulație de către conducătorii de animale constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, conform OUG 195/2002 – 2 sau 3 puncte de amendă, respectiv, 290 sau 435 de lei.

„Lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri constituie contravenție, conform Legii 61/1991, și se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. Sancțiunea se aplică proprietarului. În situația în care animalul lăsat nesupravegheat a produs o pagubă unei terțe persoane, fapta constituie infracțiune, respectiv distrugere”, mai arată IPJ Covasna.

De asemenea, polițiștii spun că „în situația în care circulația rutieră este blocată din cauza animalelor, cetățenii pot sesiza autoritățile publice locale sau organele de poliție, care vor dispune măsurile legale care se impun”.

Autoritățile locale o consideră o problemă fără soluții

Reprezentanți ai comunității, primarii spun că deși trebuie să respecte legea, ei trebuie să lupte pentru interesele tuturor cetățenilor. În cazul comunei Ozun, unde problema ne-a fost semnalată de mai multe ori, edilul Ráduly István spune că nu poate să facă nici drumuri de acces separate pentru ciurdă și cu atât mai puțin să sancționeze proprietarii de animale care trăiesc din creșterea animalelor.

„Dacă analizăm din punct de vedere al legislației, răspunsul este clar: animalele domestice nu au voie să circule neconduse de către proprietari pe drumurile publice. Acum, din punct de vedere al primarului, ca reprezentant al comunității, trebuie să spun că și acești oameni, care trăiesc de pe urma acestor activități, trebuie să lase animalele să vină la pășunat. Dacă are cinci, șase vaci sau mai multe, nu le poate pune pe lanț pe fiecare. Mișcarea de mijloc ar fi ca autoritățile locale să găsească drumuri alternative. Acest lucru este foarte greu, mai ales în aceste localități de tip compact, adică cele care nu au drumuri de acces atât de largi încât să-ți permiți să faci și drum public și drum pentru animale. Concluzia este că Uniunea Europeană o să „rezolve” această problemă. Proprietarii de animale nu pot să vândă produsele animaliere și încet, dar sigur, se lasă de această activitate. De exemplu, numărul vacilor din localitatea Ozun a scăzut de aproape 10 ori în ultimii 10 ani și o să mai scadă”, ne-a declarat primarul Ráduly István, care a ținut să sublinieze că directivele europene vor distruge cu timpul toate activitățile micilor producători.

„Sunt convins că fiecare șofer e înțelegător”

Primarul mai spune că deși a căutat, nu a reușit să găsească rute alternative, dar i-a instruit pe ciurdari să ducă animalele la câmp mai devreme de ora 7:30, înainte ca traficul să devină foarte aglomerat. De asemenea, acesta mai spune că șoferii care cunosc situația sunt înțelegători.

„Am identificat drumuri secundare pentru circulația animalelor, unde a fost posibil, spre exemplu în Sântionlunca și Ozun parțial, dar avem probleme, într-adevăr, pe drumul județean, mai ales atunci când turma de vaci se duce dimineața pe pășune sau când se întoarce. Nu există o cale alternativă și știm că acest lucru reprezintă un pericol pentru circulația publică, dar totuși sunt convins că fiecare șofer este înțelegător și așteaptă până când turma se duce. Excepția este atunci când vine salvarea sau când vin pompierii. I-am instruit și pe văcari să conducă animalele într-o parte a drumului, cât e posibil. În plus, le-am solicitat, pe cât posibil, să ducă turma pe drumuri județene sau naționale înainte de orele 7:00 – 7:30, că atunci circulația este mai densă”, spune Ráduly István.

Întrebat despre orarul de seară al ciurdei, primarul a răspuns că timpul șoferilor este mai prețios dimineața, în drum spre serviciu, nu și seara, în drum spre casă.

„Seara, când fiecare se duce acasă, are timp să mai stea puțin în mașină. Când te duci la serviciu nu trebuie să întârzii, dar seara când te întorci ai timp. Și pe mine mă enervează, dar trag la o parte și aștept. Nu am ce să fac. Ca primar trebuie să mă pun și în pielea proprietarului și a conducătorului auto”, a explicat acesta.

Nu există rute alternative, nu există posibilitatea de a supraveghea fiecare animal în parte și este clar că nici animalele nu pot zbura. Așadar, nu e greu de înțeles de ce spun autoritățile că problema este una fără soluție. Însă o rezolvare ar putea fi găsită în altă parte: în responsabilizarea ciurdarilor și proprietarilor, care par să lase lucrurile la voia întâmplării doar pentru că probabil nu au suferit consecințele stabilite de legislație.

Între timp, în aceste cazuri se pare că șoferilor le rămâne doar să își exerseze fie răbdarea la volan, fie comunicarea cu organele de poliție.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.