ACTUALITATE 22 ianuarie 2021

Vaccinarea anti-COVID… de la distanță

de Iulia Drăghici - Taraș | 2811 vizualizări

·         Locuitorii din zonele Întorsurii Buzăului și Baraolt​ care vor și se pot vaccina în etapa a II-a trebuie să meargă zeci de kilometri până la cel mai apropiat centru

·         Numărul persoanelor care s-au vaccinat anti-COVID în județ a trecut de 1.700 

Îndemnul la vaccinare anti-COVID se cam bate, după cum se pare, cap în cap cu implementarea în teren a acestei campanii. Deși în prima etapă nu a fost prea mare înghesuială, la scurt timp de la începutul etapei a II-a, apar nemulțumirile: centre puține, distanțe mari, doze limitate, timpi mari de așteptare. Locuitorii zonei Întorsurii Buzăului și ai Baraoltului, respectiv ai comunelor și satelor din jur, care ar putea beneficia de vaccin în etapa a doua, adică persoanele peste 65 de ani și bolnavii cronici, de exemplu, sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri până la unul dintre cele trei centre de vaccinare din județ (Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna). Riscul de infectare cu noul coronavirus nu este de ignorat, mai ales că aceste categorii vizate sunt și cele care riscă cele mai mari complicații. Desigur, în condițiile în care reușesc să se programeze sau să fie programați, pentru că deja, pentru ianuarie și februarie nu mai sunt locuri. 

Până joi dimineața, 21 ianuarie, 1.695 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în județul Covasna, potrivit informațiilor furnizate de către DSP Covasna. Bilanțul cuprinde date atât din etapa I, începută în 4 ianuarie, cât din etapa a II-a, care a debutat aici în 18 ianuarie. Luni, 25 ianuarie, va începe și etapa de administrare a celei de-a doua doze de vaccin, rapelul, pentru cei care au primit-o deja pe prima. 

Datele vizează vaccinările realizate atât în centrele din spitale, amenajate pentru personalul medical, dar și în cele trei locații deschise în etapa a II-a, din Sfântu Gheorghe, Covasna și Târgu Secuiesc.  

Centrul din Întorsura Buzăului, „cel mai bine dotat din județ”, stă cu lacătul pe ușă 

Locuitorii din Întorsura Buzăului, dar și Barcani sau Sita Buzăului și împrejurimi, care sunt cuprinși în etapa a doua de vaccinare anti-COVID trebuie să meargă cel puțin 40 de kilometri până la cel mai apropiat centru din județul Covasna. Chiar dacă în orașul Întorsura Buzăului este pregătit la Căminul Cultural din Brădet un loc special pregătit pentru așa ceva. Ar fi centrul „cel mai bine dotat din județ”, după cum i-ar fi spus angajații DSP Covasna, care au fost în control, primarului Raul Urdă. S-a identificat chiar și personalul care să lucreze acolo. Dar pentru că Bucureștiul a decis ca județul Covasna să aibă doar trei centre deschise pentru etapa a II-a în această primă fază, spațiul stă închis. În așteptare. Până la noi ordine. 

În consecință, cei care ar dori să beneficieze de vaccin și chiar se încadrează în etapa a II-a, printre care și cei peste 65 de ani și bolnavii cronici, trebuie să caute locuri la unul dintre centrele operaționale. Pentru populația generală vizată de etapa a II-a, în județ sunt trei: la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna. Dacă au noroc, pentru că acum este și o chestiune de noroc, să prindă loc prin programare, atunci, dacă nu au mașină personală și bani să își asigure drumul, trebuie să apeleze la cunoștințe sau transportul în comun. Or, să pui pe drumuri chiar oamenii care sunt cei mai expuși la a dezvolta complicații în urma contractării noului coronavirus, bătrânii și bolnavii cronici, este cel puțin ciudat. 

Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a declarat pentru Observatorul de Covasna că este nemulțumit de situație, din perspectiva faptului că oamenii din zonă sunt nevoiți să bată atâta drum, deși s-au pregătit și aici cele necesare, dar și că înțelege situația și din perspectiva autorităților județene. 

Am spus că suntem nemulțumiți de această împărțire că noi suntem oarecum o zonă izolată și ce fac oamenii din această zonă? (...) Suntem o zonă întreagă, nu un sătuc. E și Sita și Barcani. Toți ar fi venit la acest centru de vaccinare. (...) Ni s-a spus să avem răbdare, pentru că în momentul în care va mai fi încă o linie de vaccinare deschisă, la noi va fi cu siguranță. (...) În etapa a II-a, dar nu acum, în primul val. (...) Încercăm să înțelegem și situația. E în defavoarea noastră, dar nu avem decât să așteptăm”, ne-a spus Raul Urdă. 

Acesta a precizat și că a fost o discuție și ca la un moment dat să fie mutată o linie, cea de la Covasna, de exemplu, la Întorsura, pentru un timp limitat și apoi să se revină la situația inițială, astfel încât toată lumea să beneficieze de aceleași condiții. Răspunsul autorităților de la județ ar fi fost că se analizează și această variantă, dar că e destul de greu. 

Pe de altă parte, primarul din Întorsura Buzăului spune că dacă i s-ar solicita, ar putea pune la dispoziția celor interesați transport, cu microbuzele școlare, care oricum în această perioadă stau „pe dreapta”. Dar deocamdată nu a fost nici măcar discutată vreo astfel de idee. Poate și pentru că nu se știe câte persoane au nevoie și vor să facă acest vaccin cât mai repede. Dintre cei care nu au timp de așteptat sau nu vor să mai stea și au posibilități, au apelat la programările pentru centrele disponibile. 

Situația este similară și în zona Baraolt. Cetățenii de aici au de mers cel puțin 50 de kilometri până la centrul din Sfântu Gheorghe, și în jur de 80 până la oricare dintre celelalte două, din Covasna și Târgu Secuiesc. Și aici este în așteptare un centru de vaccinare pregătit, care, la fel, nu poate fi deschis. 

Locuri pentru vaccin disponibile doar în martie 

Se pare, însă, că marea problemă este aceea a numărului mic de vaccinuri, câte 60 pe zi maximum, pentru fiecare centru. Deci 180 de doze pe zi pentru locuitorii județului Covasna. Numărul s-a dovedit a fi mic, pentru că deja în prima zi de vaccinare, 18 ianuarie, autoritățile din Sfântu Gheorghe au anunțat că nu mai există locuri pentru programare în luna ianuarie. La scurt timp, aici nu au mai fost locuri nici pentru februarie. Joi s-a deschis posibilitatea programării pentru luna martie. Probabilitatea ca acestea să se epuizeze rapid este mare. 

Nu prea avem ce să facem. Avem doar aceste trei linii de vaccinare. Ăstea sunt. Înseamnă 180 de vaccinări pe zi, pe faza II. Din păcate, la ora actuală, la nivel național, european și chiar mondial există lipsă de vaccin, pentru că, de fapt, în mare acum Pfizer-ul este cel care trebuie să aprovizioneze toată lumea. Evident că nu poate asigura atât de mult vaccin”, a declarat directorul DSP Covasna, Ágoston László. 

Centre în cele mai mari localități din județ 

Potrivit acestuia, decizia de a deschide linii de vaccinare în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna s-a luat după ce a venit ordinul că județul Covasna va avea doar trei centre. Au fost alese aceste localități după numărul de locuitori.  

„Decizia logică a fost să punem centrele astea, câte ne-au dat, în localitățile cu populația cea mai mare. Așa s-au ales Sfântu, Târgu și Covasna”, spune directorul DSP Covasna. 

Tot acesta a confirmat că la început a existat intenția să fie mutate liniile de vaccinare și în cele două orașe rămase fără, dar că aceasta a picat în momentul în care s-au ocupat toate locurile de programare pentru ianuarie și februarie în cele trei centre deschise. 

Inițial, când s-a început vaccinarea, în cifre s-a văzut că la Sfântu Gheorghe s-a umplut de tot, pentru întreaga perioadă. În schimb, pentru Târgu și Covasna s-au ocupat locurile pentru primele două zile și după aceea a început să descrească simțitor numărul de persoane care s-au înscris pentru vaccinare. A fost la început o variantă ca în cazul în care acolo, la Târgu și Covasna, nu vor mai fi doritori, atunci era evident că nu o să ținem degeaba vaccinul, care oricum ne este repartizat și atunci oricum să vedem, să deschidem în celelalte două localități, să mergem și la Baraolt și la Întorsura. Dar între timp s-a trezit lumea și s-au ocupat toate locurile la programare. Se pare că se vor deschide cele două centre (Întorsura și Târgu) numai în momentul în care ni se alocă loturi suplimentare de vaccin”, ne-a spus Ágoston László. 

Totuși, îndemnul celor de la DSP este la răbdare, pentru că va veni și timpul în care vor fi trimise mai multe vaccinuri în România, de la mai mulți producători. 

Va ajunge vaccinul. Există promisiuni că va crește numărul de doze care va veni în România. În momentul ăsta e clar că dacă se mai dau 10 vaccinuri în județ, astea o să meargă la localitățile astea două. Într-adevăr, eu nu zic că este corect ca aceste localități să rămână fără, pentru că nu e, dar trebuie avută puțină răbdare”, a spus directorul DSP. 

Până joi, 21 ianuarie, la nivel național au fost vaccinate anti-COVID cu o doză 328.408 de persoane, ceea ce înseamnă că numărul de vaccinări din județul Covasna reprezintă sub 0,5% din total.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 preciza miercuri că în 31 de judeţe din ţară a fost atinsă capacitatea „maximă” de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport cu numărul dozelor disponibile la acest moment şi cu calendarul de livrare estimat pentru perioada următoare. A doua zi a fost deschisă posibilitatea programării pe luna martie. 

În același timp, Comisia Europeană a semnalat joi că se aşteaptă ca grupul farmaceutic Pfizer/BioNTech să revină începând de săptămâna viitoare la ritmul de producţie planificat pentru vaccinul anti-COVID, după ce a diminuat recent numărul de doze de vaccin livrate statelor Uniunii Europene faţă de planul convenit, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

Până atunci, cu discriminare sau nu, cu eforturi mai mici sau mai mari, vaccinarea merge înainte cu aceleași viteze: încet și foarte încet. „Dacă am așteptat un an, ce ne costă să mai așteptăm puțin?”, spunea o femeie, într-un interviu dat pentru o televiziune, într-o știre în care se vorbea despre faptul că situația este cam la fel în multe zone din țară: mulți doritori și puține vaccinuri.

Sursă foto: Mihaela Sporea, Primăria Târgu Secuiesc, Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.