ACTUALITATE 28 iulie 2010

Ursuleţ de şase luni, crescut la Bălan pentru pădurile Covasnei

de Monica Vrânceanu | 95 vizualizări
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a găzduit, în urmă cu câteva zile, un ursuleţ de şase luni, găsit în pădurile AJPS de la Balvanyos. Ursuleţul a fost plasat la subsolul APM, urmare a faptului că ursoaica-mamă a trebuit îndepărtată, fiind raportată ca animal care intra în gospodăriile oamenilor. Ursuleţul a stat în grija celor de la APM pentru câteva ore, după care a fost

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a găzduit, în urmă cu câteva zile, un ursuleţ de şase luni, găsit în pădurile AJPS de la Balvanyos.

Ursuleţul a fost plasat la subsolul APM, urmare a faptului că ursoaica-mamă a trebuit îndepărtată, fiind raportată ca animal care intra în gospodăriile oamenilor.

Ursuleţul a stat în grija celor de la APM pentru câteva ore, după care a fost transportat la Centrul de Reabilitare a puilor de urs orfani de la Bălan, înfiinţat în 2004 şi aflat în administrarea Asociaţiei pentru Conservarea Valorilor Naturii (ACVN).

Aici, ursuleţul găsit la Balvanyos va beneficia de un tratament care îi va menţine habitatul natural, în sensul că se va afla în spaţiu protejat, însă fără a simţi prezenţa omului, fiind vorba despre o locaţie aflată la 20 de km de localitatea Bălan, într-o zonă izolată. Chiar şi modul de hrană va fi unul diferit, în sensul că hrana îi va fi livrată de o singură persoană - mereu aceeaşi, în locuri diferite, pentru a avea un contact cât mai redus cu prezenţa umană şi pentru a fi cât mai aproape de natură.

Reabilitarea se va face prin asigurarea liniştii în cadrul perimetrului Centrului şi prin asigurarea unei alimentaţii identice cu cea pe care ursul o are în libertate. Măsura cea mai importantă o reprezintă limitarea la minim a contactelor om-urs. După un an, ursuleţul va fi readus în judeţul Covasna şi eliberat în păduri, departe de oameni, având montat un colar cu GPS, prin care se va putea urmări comportamentul acestuia. Puii de urşi reabilitaţi până acum la Centru au provenit din diferite judeţe precum Alba, Braşov, Harghita, Vrancea şi Covasna.

Sursa foto: revolutiaeco.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.