Ursul își face simțită prezența și în Ozun
Primăria Comunei Ozun dorește să aducă la cunoștința cetățenilor că un urs a fost văzut pe teritoriul comunei, în satele Lisnău, Bicfalău și Măgheruș. Nu se știe dacă este vorba despre același exemplar, însă prezența animalului sălbatic a stârnit preocupare în comunitate. La finalul săptămânii trecute un urs a intrat într-o gospodărie din Măgheruș și a ucis șapte oi, spun autoritățile locale. Acestea îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe măsurile de siguranță pentru a evita incidente nedorite.
Cu scopul de a proteja siguranța publică și de a preveni potențialele întâlniri cu ursul, Primăria Ozun recomandă următoarele măsuri de precauție:
- Evitați deplasările în pădure pentru recoltarea de fructe de pădure, ciuperci, lemne uscate etc.;
- Evitați să vă apropiați sau să intrați în contact cu exemplarul de urs observat;
- Evitați să-l filmați, să-l fotografiați în momentul observării și să vă îndepărtați cât mai urgent.
În cazul apariției unui urs în zona locuită, care prezintă un grad de risc, apelați la numărul de urgență 112, transmit autoritățile locale pe pagina de Facebook a primăriei.
Primarul comunei Ozun, Bordás Enikő, spune că, din păcate, au fost înregistrate incidente neplăcute, ceea ce a generat îngrijorare în comunitate și a impus o reacție din partea autorităților locale.
„Ursul a fost observat de mai multe ori. Au fost și pagube. Nu știm dacă e vorba de același animal și în localitatea Lisnău și în Bicfalău. Și în Măgheruș a fost ursul, dar nu recent, ci cu vreo două luni în urmă. Iar în Lisnău și Bicfalău a fost chiar săptămâna trecută. La Bicfalău, în intravilan, un urs cu un pui au intrat într-o gospodărie și au a omorât șapte oi, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Așa că ne-am gândit că trebuie să îi anunțăm pe cetățeni ca să se ferească pentru că sunt prezenți urși. Nu știm câți, dar sunt și pe terenurile agricole, în câmp, la floarea soarelui. Oamenii trebuie să fie precauți. Sunt instalate la unii și garduri electrice, dar totuși am considerat că e important să îi atenționăm. Nu vrem să mai fie niciun fel de victime, nici animale domestice, dar mai ales să fie puse în pericol viețile omenești”, ne-a declarat Bordás Enikő.
În luna august a.c., jandarmii covăsneni avut 25 de intervenții în urma apelurilor la numărul unic de urgență 112 care au semnalat prezența urșilor în gospodării sau în localități. Anul trecut au fost 148 de astfel de intervenții, conform datelor Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Covasna.
Potrivit directorului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, la nivelul județului Covasna sunt peste 2.000 de exemplare de urs. De la începutul anului și până la începutul lunii iulie, în județ au fost împușcați șapte urși agresivi.
La finalul lunii mai, un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost transportat la spital, cu multiple răni, după ce a fost atacat de un urs în localitatea Crasna, sat care aparține de Sita Buzăului. În luna iulie, un alt bărbat a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-a întâlnit cu animalul sălbatic în Belin.