ACTUALITATE 30 mai 2016

Ursul continuă să atace gospodăriile întorsurenilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1137 vizualizări

„Aventura” ursului întorsurean prin gospodăriile oamenilor din zona Buzaielor a continuat şi în nopţile de sâmbătă şi duminică. Autorităţile au dispus deja măsurile necesare pentru recoltarea animalului, însă cei trei vânători autorizaţi să împuşte ursul se găsesc în dificultate pentru că aria pe care acţionează acesta este foarte largă. Din spusele vânătorilor, atacurile ursului au fost reperate chiar şi în zona „Ciumernicel” din Sita Buzăului.

Sâmbătă spre duminică, ursul, care potrivit vânătorilor are circa doi ani şi nu este ajuns la maturitate, a intrat în alte câteva gospodării din zona centrală a Întorsurii Buzăului. „Pe la 2 – 2,30 am auzit căţelul care făcea gălăgie. Am deschis geamul, pentru că mi-a fost frică să ies, iar în primă fază nu am văzut nimic. Abia în momentul când încerca să îmi omoare câinele mi-am dat seama ce era de fapt. Atunci am aprins becul de afară, am ieşit, am luat furca în mână şi am zbierat la el. S-a mişcat din loc, dar nu fugea, mergea foarte lejer. De aici am înţeles că a ajuns şi în „Crivina Mare”, unde a mai omorât o capră. Mi-e frică pentru că am văzut că mi-a zgâriat geamul la cămară şi a încercat să intre în casă. Cum a spart geamul de la grajdul vecinei, aşa poate să spargă orice geam să intre peste tine în casă. Eu cred că trei vânători nu pot să facă faţă, iar pe noi nu ne lasă legea să acţionăm să ne protejăm”, a spus întorsureanul Gheorghe Scoarţă.

Şi Crişana Scorţea, vecina acestuia, şi-a găsit gospodăria răvăşită de ursul buclucaş. Chiar dacă nu a fost omorât, porcul femeii a fost totuşi mutilat. „Mi-e frică. Nu ştiu ce o să păţesc. Sunt şi bolnavă cu nervii. Nu m-am gândit niciodată că o să vină ursul în curtea mea. Totuşi, parcă am avut o presimţire aseară şi chiar am legat ferestruica de la grajd cu o sârmă. Nu m-am gândit că o să spargă geamul şi o să intre pe acolo. Au auzit vecinii gălăgie şi au ieşit. Cred că de asta nu a omorât porcul, doar a sfâşiat carnea de pe el şi nu mi-a omorât şi oile care erau în acelaşi loc”, a spus aceasta.

Comportament atipic al ursului

Comportamentul pe care îl afişează animalul sălbatic nu este unul normal, potrivit paznicului de vânătoare al fondului de pădure „34 Dobârlău”, responsabil de recoltarea acestuia: „Eu aşa ceva nu am pomenit de 45 de ani de când lucrez la pădure. Ursul acesta omoară, dar nu mănâncă. Umblă pe drum, umblă ziua. A făcut praf nişte căpiţe cu trifoi, a intrat într-o curte şi a aruncat coteţul cu tot cu câine, a spart ghivece cu flori şi a făcut multe altele. Are un comportament foarte atipic. S-ar putea să fie şi bolnav sau este foarte posibil să fie crescut pe undeva prin oraş şi adus aici. De asemenea, este foarte posibil să nu vorbim de un singur urs. În aceeaşi noapte a „lucrat” paralel, atât în Întorsura, cât şi la Sita Buzăului”, a spus Ion Hosu.

Vânătorul nu a putut să ne spună cât timp va dura recoltarea ursului. „Avem autorizaţie de împuşcare, dar e foarte greu. Oamenii care îl văd mă sună, dar suntem tot cu un pas în spatele lui. De câteva nopţi nu am mai dormit, am fost doar pe drumuri. Problema este şi aceea că nu putem să aducem vânători mulţi, pentru că în agitaţie am putea risca să împuşcăm alt urs, care nu are nici o vină. Avem dreptul să împuşcăm ursul doar dacă îl prindem în fapt”.

Ion Hosu ne-a recomandat ca la o eventuală întâlnire cu ursul să rămânem calmi, să nu ne agităm, să nu ţipăm sau să fugim, dar să facem zgomote care l-ar putea determina să se îndepărteze.

Potrvit vânătorului, în fondul de pădure „34 Dobârlău”, întins pe 12.500 de hectare, trăiesc circa 90 de urşi. Paznicul de vânătoare a mai spus că în urmă cu circa 7 ani a mai fost un caz asemănător în zona Întorsurii Buzăului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.