ACTUALITATE 8 noiembrie 2019

Ursul care a terorizat localnicii din Olteni va fi împușcat

de Daniela Luca | 2101 vizualizări

Autorizația a fost eliberată săptămâna aceasta 

Ursul care a fost zărit de mai multe ori în curtea Centrului de plasament din Olteni va fi împușcat, spune primarul comunei Bodoc, Fodor István. Motivul principal pentru care s-a luat această decizie este faptul că animalul pune în pericol copiii. 

Administratorii Centrului de plasament din Olteni, dar și autoritățile locale sunt îngrijorate din cauza că încă din luna septembrie un urs își face apariția în curtea instituției. 

„În fiecare noapte umblă ursul pe aici. A început în luna septembrie. După aceea a dispărut, iar acum umblă din nou. Alături sunt animale în gospodării și probabil de aceea trece pe aici. Copiii sunt în cealaltă parte a curții, nu s-au intersectat cu el, dar totuși e destul de periculos. Sperăm să se rezolve”, ne-a spus administratorul Centrului, Kovács István.  

Pentru ca problema să fie rezolvată, primarul din Bodoc, comună de care aparține satul Olteni, Fodor István, spune ca fost nevoit să treacă printr-o procedură birocratică anevoioasă, însă în cele din urmă ordinul de extragere a fost emis de Ministerul Mediului miercuri, 6 noiembrie. Animalul va fi împușcat astfel în scurt timp.  

„La Olteni intră un urs în fiecare săptămână de trei, patru ori cel puțin. Sunt copii acolo și am rugat să ne dea autorizație să scoatem cumva ursul acela de acolo să nu cumva să prindă vreun copil. Ieri am primit o autorizație după patru luni de hârtii și adrese trimise la Prefectură, Consiliul Județean, Asociații, Primărie. Acum începem să căutăm ursul care intră între copii ca să îl împușcăm”, ne-a spus Fodor István. 

Luna trecută alți doi urși au fost văzuți de către covăsnenii care au alertat ulterior autoritățile competente. 

Pe data de 15 octombrie, un urs a fost văzut în stațiunea Șugaș Băi de mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe. Locuitorii au fost sfătuiți să se deplaseze în zonă cu atenție și să renunțe la plimbările sau mersul cu bicicleta după lăsarea întunericului. Primarul Antal Árpád spunea atunci că s-au făcut demersurile necesare ca animalul să fie relocat.

De asemenea, duminica trecută, prezența unui urs a fost semnalată în zona intersecției de la Reci. ISU Covasna a emis atunci o avertizare prin sistemul Ro-Alert pentru a sfătui locuitorii să nu se apropie de animalul periculos. 

Și primarii altor localități din județ se declară depășiți de situația urșilor care este din ce în ce mai acută. În luna septembrie, un bărbat din localitatea covăsneană Boroșneu Mare a fost atacat de o ursoaică. Bărbatul a suferit leziuni la nivelul membrelor inferioare și a avut nevoie de îngrijiri medicale.  

Cu toate că accidentele cu urși sunt destul de frecvente, cel mai recent caz înregistrându-se în dimineața zilei de 7 noiembrie a.c., la Bodoc, când un urs a fost găsit mort după ce a fost călcat de tren, totuși numărul acesta este alarmant de mare. 

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, la momentul actual există peste 1.600 de urși într-un județ unde numărul maxim care ar putea asigura conviețuirea pașnică este de aproximativ 400.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.