ACTUALITATE 6 octombrie 2014

Urşii au atacat anul acesta de aproape 130 de ori

de Székely Emőke | 885 vizualizări

Agenția pentru Protecția Mediului Covasna a prezentat situația statistică a pagubelor provocate de animalele sălbatice în acest an. Acestea sunt însemnate, și se pare că omul e din nou neputincios în fața naturii. Fermierii sunt revoltați pentru că au muncit degeaba, culturile lor au fost distruse, iar cei de la APM consideră că animalele sălbatice fac stricăciuni pentru că recolta din pădure este săracă anul acesta.

Pagube provocate de lupi și mistreți

Anul acesta la nivelul județului Covasna au fost înregistrate 6 cazuri de atac ale lupilor. Potrivit datelor furnizate de APM Covasna, aceste atacuri au avut loc la Vârghiș, Bățani, Ghidfalău, Ojdula și Ozun, iar în urma lor au fost rănite sau omorâte 68 de oi. Nici mistreții nu au stat la locul lor în pădure, ci și-au făcut veacul prin culturile oamenilor, în special în zonele Ozun, Cernat și Turia. Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat că anul acesta numărul cazurilor în care mistreții au provocat stricăciuni este mult mai mare decât cel de anul trecut. Mistreții au distrus culturi de porumb, grâu, ovăz, cartofi, sfeclă de zahăr, dar și pășuni.

Probleme mari cu urșii

De departe cele mai multe probleme au fost provocate de urși. Aceștia au atacat culturi, animale și oameni în 128 de cazuri, iar pagubele produse sunt însemnate. De fapt ursul a distrus, a mâncat practic orice i-a stat în cale: zeci de hectare de porumb, grâu, ovăz, 16 oi, 10 vaci, 7 porci, zeci de păsări, au distrus zeci de pomi fructiferi și și-au băgat botul și în 7 stupi. Atacurile au avut loc cu precădere în Băţani, Ozun, Cernat, Aita Mare, Valea Crişului. Gheorghe Neagu a spus că pentru 2014-2015 județul Covasna a primit cota de vânătoare, adică în pădurile județului pot fi vânați 37 de urși. „Cota este constantă, în general acestea nu se schimbă, dar după părerea mea este puțin” – ne-a declarat Neagu.

Patru oameni atacați

Urșii au atacat și oameni anul acesta, în trei cazuri, dintre care ultimul s-a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute la Petriceni. Atunci o ursoaică care era în lanul de porumb împreună cu puii ei a atacat doi bărbați. Aceștia sunt la spital, și din fericire viața lor nu este în pericol. Au scăpat cu viață și ceilalți doi bărbați atacați în vara acestui an, unul la Ghelința și celălalt la Brăduț. Ursul intră nestingherit și în gospodăriile oamenilor, dar și în curtea spitalelor. Potrivit datelor APM, animalul a pătruns în gospodării din Cernat, Zagon, Zăbala, Covasna (Spitalul de Cardiologie), Reci, Comandău.

Goană pentru îndepărtarea urşilor, în staţiunea Covasna

La Covasna va fi organizată azi o acțiune prin care se dorește gonirea ursului cât mai departe de oraș. „Asociaţia Cătruşa împreună cu Consiliul Local Covasna organizează marți de la ora 9.00, o goană pentru îndepărtarea urşilor care atacă gospodăriile ori persoane din localitate. La această goană vor participa aproximativ 20 de persoane din Asociaţia Cătruşa şi Consiliul Local Covasna , precum și reprezentanți ai APM Covasna” – se arată într-un comunicat.

Conform Agerpres, în ultima perioadă urşii au fost văzuţi plimbându-se pe străzile staţiunii, inclusiv prin faţa Spitalului de Cardiologie din Voineşti-Covasna, unde vin la tratament câteva sute de pacienţi. Primarul oraşului, Thiesz János, a declarat că a primit mai multe sesizări din partea localnicilor îngrijoraţi de această stare de fapt.

În judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea trăieşte cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, specie protejată de lege. Potrivit estimărilor făcute de specialişti, numai în judeţul Covasna sunt peste 600 de exemplare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.