ACTUALITATE 2 decembrie 2014

Urgenţe medicale în ultima săptămână

de Covasna Media | 97 vizualizări

La Secția de Urgențe UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, în intervalul 25 noiembrie – 2 decembrie s-au prezentat un număr de 660 pacienți. În 162 de cazuri specialiştii instituţiei au recurs la internare. În funcție de specialități cazurile înregistrate se divid în felul următor: Urgenţe cardio­vasculare: 41 (14 cazuri au necesitat internare – unul pentru infarct miocardic); Urgenţe neurologice: 45 (20 internați – două persoane pentru hemoragie cerebrală); Urgenţe chirurgicale: 56 (10 internări); Urgenţe de medicină internă: 173 (29 necesitând internare); Urgenţe pediatrice: 115 (la secția pediatrie un total de 125 de pacienți au fost tratați în sistem de urgență); Urgenţe psihiatrice: 48 (7 au fost internați); Urgenţe ginecologice: 61 (44 internați); Urgenţe ortopedice (traume): 83 (din care în 11 cazuri a fost nevoie de internare). Menționăm că în doar două zile, 29-30 noiembrie, numărul fracturilor, entorselor a fost de 28, ca urmare a vremii nefavorabile, respectiv a drumurilor alunecoase, acoperite cu gheață.

În perioada vizată la secția de specialitate a spitalului au decurs 23 de nașteri, 11 fete, respectiv 12 băieți au venit pe lume.

În perioada de referință la secția UPU­SMURD a Spitalului s-au prezentat cinci victime de accidente rutiere, una necesitând internare de scurtă durată la Secția de Chirurgie, iar o alta refuzând internarea. Celelalte victime au fost tratate în cadrul UPU-SMURD.

Un număr total de 8 persoane au ajuns însă în stare avansată de ebrietate la secția UPU-SMURD a Spitalului, toți majori, neavând nevoie de internare. Șapte persoane au ajuns pe secție cu leziuni rezultate din agresiuni. Nici în cazul lor nu a fost necesară internarea. Una dintre victime, un bărbat de 23 de ani s-a prezentat după trei zile de la incident, având o plagă prin înjunghiere, refuzând internarea.

Tot săptămâna trecută specialiștii din cadrul secției urgențe au înregistrat cinci noi cazuri de tentativă de suicid – trei intoxicații voluntare cu medicamente, respectiv două tentative autolitice. Cei din urmă au încercat să-și curme viața cauzându-și plăgi la nivelul antebrațului și a gâtului. Unul dintre ei este un tânăr de 15 ani, în cazul lui nu a fost necesară internarea, iar celălalt un bărbat de 20 de ani a refuzat internarea. La fel a procedat și una dintre victimele intoxicației cu medicamente, un bărbat de 26 ani. Cei doi internați momentan se află la Secția de Psihiatrie a Spitalului.

Tot pe parcursul săptămânii trecute au fost luate în primire patru persoane suspecte de contact cu virusul rabiei. Toți au fost tratați la Secția de Boli Contagioase a spitalului, după care au putut părăsi instituția. Două dintre victime – conform celor spuse de acestea – au fost atacate de circa 15 câini care păzeau turme de oi în apropiere de Șugaș Băi. Ceilalți pacienți au intrat în contact cu o vacă infectată. Toți patru au primit tratamentul antirabic. Specialiștii din cadrul secției atrag atenția, că tot mai frecvent apar cazuri în care câinii ciobănești atacă persoanele ieșite la iarbă verde. Problema o reprezintă faptul că în multe cazuri nu se știe dacă animalele au fost sau nu vaccinate, deși legea prevede această obligație.

Pe lângă cele menționate, colegii de la Secția UPU-SMURD au luat în primire 18 minori, respectiv un adult, infectați cu virusul Hepatita A. Toți au fost internați la Secția de Boli Contagioase a instituției. Din nou vă atragem atenția asupra faptului că pe teritoriul județului se menține o endemie de Hepatita A. Severitatea cazurilor a crescut în ultima săptămână, mai ales în rândul minorilor. Specialiștii recomandă o precauție ridicată, respectarea riguroasă a normelor de igienă, și dacă e posibil vaccinarea. Cea din urmă constituie cea mai eficace modalitate de prevenire.

Biroul de Presă

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.