Unităţile alimentare, luate la control de OPC
Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Covasna a efectuat o serie de controale la mai multe unităţi de alimentaţie publică (unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii etc.) din mediul urban şi din mediul rural, precum şi la unităţile şi chioşcurile din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot şi cele din zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere.
În urma controalelor au fost descoperite liste de meniuri cu denumiri numai în limba engleză, lipsind traducerea lor în limba română, lipsa cantităţilor la care se referea preţul la produsele preparate şi lipsa preţului de vânzare la băuturi răcoritoare. De asemenea, inspectorii OPC au descoperit că există unităţi cu spaţiul mai mic de 100 de mp în care se fumează deşi nu au afişat avertisment în acest sens.
În cazul unităţilor de comercializare a alimentelor s-au constatat mai multe nereguli, începând de la comercializarea unor specialităţi de brânză fără elemetele de identificare şi caracterizare şi a unor preparate din carne cărora le lipseau elementele de indentificare obligatorii până la modul de afişare şi de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.
Controalele OPC Covasna au vizat 37 de unităţi din care la 17 s-au constatat abateri de la prevederile legale, aplicându-se 11 amenzi contravenţionale în valoare de 7.000 lei şi nouă avertismente.