Ungaria a anunțat că până în 2030 va fi realizată a patra legătură rutieră rapidă cu România
Ministrul ungar al afacerilor externe şi comeţului exterior, Péter Szijjártó, care a fost marţi la Bucureşti, a declarat că Ungaria și România au ajuns la un acord cu privire la finalizarea, până în anul 2030, a celei de a patra legături rutiere rapide între România şi Ungaria, transmite Rador, citat de G4Media.
Declaraţia a fost făcută la semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii Drumului Expres Salonta (RO) şi Bekescsaba - Mehkerek (HU), potrivit Agerpres.
„Legat de acordul de astăzi, face legătura pe partea românească la Salonta, din Drum Expres Arad-Oradea se merge spre graniţă la Salonta - este o lungime de aproape 10 km, de 9,8 km - dar acest drum expres de 10 km este parte a proiectului mare Arad - Oradea, nu sunt separate. Iarăşi, cum bine ştiţi, s-au descentralizat multe din proiectele de acest tip către autorităţile locale, iar acest proiect de Drum Expres Arad-Oradea, cu varianta aceasta de Salonta, de trecere a graniţei, se află în gestiunea autorităţilor locale - Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Judeţean Arad. Noi suntem doar pe post de a finanţa aceste proiecte, ei le implementează. Undeva în vara acestui an vom avea acordul de mediu, din informaţiile pe care le avem, ceea ce-i un lucru dificil în România - şi cred că nu doar în România - şi, pe termenele pe care colegii din Bihor şi din Arad mi le-au transmis, undeva în octombrie se va finalizat proiectul tehnic, astfel încât să putem lansa în licitaţie execuţia până la sfârşitul acestui an. Termenul de finalizare a întregului proiect este 2026, deci mai repede de 2030, aşa că trebuie să ne gândim şi la următorul”, a afirmat Grindeanu.
„Am stabilit inclusiv locul de intersectare a graniţei, iar autorităţile de la Méhkerék (Micherechi) se pregătesc deja” – a adăugat ministrul ungar de externe.
Péter Szijjártó a afirmat că dezvoltarea continuă a cooperării între România şi Ungaria este de interes strategic deosebit, atât din punctul de vedere al minorităţii maghiare din România, cât şi pentru extindrerea relaţiilor economice. Szijjártó a amintit că, anul trecut, valoarea scimburilor comerciale bilaterale a depăşit suma de 12 miliarde de euro, iar România a devenit a treia piaţă de export pentru produsele din Ungaria.
Un alt subiect discutat de cei doi oficiali a fost legat de Punctul de Trecere a Frontierei de la Beba Veche, unde se întâlnesc trei state: Serbia, Ungaria şi România.
Grindeanu a făcut referire şi la susţinerea acordată de Ungaria României în problema Schengen.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a subliniat că, pentru Ungaria, dezvoltarea continuă a colaborării cu România reprezintă o prioritate strategică foarte importantă prin prisma a două aspecte. Primul este comunitatea maghiară care trăieşte în România, iar al doilea schimburile comerciale, care au ajuns la 12 miliarde de euro, anul trecut.
„Pentru noi, dezvoltarea continuă a colaborării cu România reprezintă o prioritate strategică foarte importantă. Acest lucru are multe motive. În primul rând, comunitatea maghiară care trăieşte în ţară, care ne leagă, şi suntem mândri de faptul că comunitatea maghiară din România, prin reprezentarea politică, poate contribui la performanţa României. Al doilea aspect este colaborarea economică româno-maghiară în continuă dezvoltare. Anul trecut, am bătut recordul de schimburi comerciale, când acestea au depăşit 12 miliarde de euro şi, astfel, a treia cea mai importantă piaţă de export pentru Ungaria este România”, a transmis Peter Szijjarto.
Foto: Facebook/Poliția de Frontieră.