Un pod care se lasă așteptat
Ce se mai întâmplă cu reconstrucția podului din zona străzii Castelului din Întorsura Buzăului, distrus de inundațiile din 2018
Cu toate că sunt zone unde se fac calcule pentru pagubele provocate de inundațiile de vara aceasta, sunt locații care resimt și astăzi efecte ale furiei apelor din vara lui 2018. Este cazul, de exemplu, la Întorsura Buzăului, mai precis de zona străzii Castelului, unde un pod distrus de ape la inundațiile de acum trei ani se lasă încă așteptat. Mai multe terenuri și câteva locuințe sunt izolate pe malul Râului Buzău încă de atunci, iar situația este cu atât mai sensibilă cu cât singura cale de acces, pietonal, care este spre pădure, vine cu riscul întâlnirilor neprevăzute cu urșii.
De această problemă, dar și de faptul că începutul lucrărilor se tot amână, deși promisiuni au mai fost, se lovesc câteva familii din zona respectivă, printre care și Scoarță.
„Ne spuneau că toamna se apucă de pod, primăvara iar ziceau la fel. Și nu s-a apucat nici în ziua de azi nimeni. Actualul primar ne-a spus că a plătit din nou un proiectant să calculeze costurile”, ne-a declarat în urmă cu câteva săptămâni, când am început să documentăm articolul prezent, Gheorghe Scoarță.
Tot acesta ne-a precizat și că situația îi afectează zilnic și de când s-a acutizat problema urșilor e și mai rău. „E foarte grav. Nu putem să mergem nici pe lângă apă, pentru că sunt urșii. Pe copii îi trec apa cu tractorul, dar ne e frică să nu ne ia apa. (...) Nu avem nicio ieșire, pe nicăieri. E către Camping potecă, dar nu avem cum să mergem cu mașina pe nicăieri. A fost în trecut podul din dreptul stației de apă, pe care l-am făcut noi, cu ajutorul primăriei, care ne-a dat lemn din pădure”, ne-a mai declarat bărbatul.
Gheorghe Scoarță spune și că podul din zona Camping, care a fost dat recent în folosință și care a fost construit cu fonduri din bugetul pe situații de urgență al Guvernului, nu a fost, ca cel din zona Castelului, distrus de ape, ci doar slăbit de acestea. Acolo, un camion, care avea interdicție de circulație pe acel tronson, situație care a și fost mediatizată la momentul respectiv, a făcut mare parte din pagubă, iar apele doar au măturat rămășițele.
Tot Gheorghe Scoarță spune că în zonă mai sunt izolate câteva locuințe, în afară de a lui, dar și zeci de proprietari de terenuri nu își mai pot lucra pământul pentru că nu există acces altul decât pietonal.
„Sunt 72 de familii care au pământ și pădure aici pe deal. O să mă duc la fiecare să semneze o petiție, să mă înscriu la cuvânt la ședința de consiliu să îmi zică măcar ce se întâmplă. (...) Ne-am săturat de atâtea minciuni”, ne spunea luna trecută Gheorghe Scoarță.
Ce spun autoritățile
La sfârșitul anului 2019, când se lucra la celălalt pod de peste Râul Buzău care avea nevoie de reparații, din zona Camping, fosta conducere a primăriei Întorsura Buzăului afirma că podul din zona străzii Castelului va fi construit din fonduri din bugetul local. Actuala echipă din fruntea primăriei spune însă în prezent că investiția se dorește a fi făcută cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI) – prin Ministerul Dezvoltării.
„Podul este prins în lista sinteză a celor de la CNI. Am fost la București, săptămâna trecută, împreună cu domnul vice și cu doamna de la investiții, Lavinia, șef la investiții. Am fost să vorbim la CNI pentru aceste proiecte. Avem proiectul podului, avem actualizarea devizului și este prins în lista de sinteză a celor de la CNI. (...) Este la topograf lucrarea de intabulare a celor două maluri ale podului, deci drumul trebuie intabulat. Nu avem CF (n. red. carte funciară) pe drum și acum este în fază finală pentru a avea CF pe cele două capete, ca să putem trimite la CNI și CF-ul, ca să arătăm că este proprietate acel teren. În principiu podul a trecut de prima etapă, de a doua, urmează să intre în faza de analiză economică”, a declarat săptămâna trecută, pentru Observatorul de Covasna, primarul Raul Urdă.
Totuși, edilul a precizat și că podul nu este prioritatea numărul unu a autorităților locale.
„Chiar m-au sunat ieri, să ne coordonăm un pic, să vedem care dintre proiectele noastre sunt prioritare. Am cerut ca prioritatea numărul 1 să fie Centrul Multifuncțional, Casa de Cultură cea veche, de 30 de ani neterminată. Aceea este prioritatea numărul 1 a orașului din partea CNI, dacă ne finanțează. Al doilea proiect pe care dorim să-l finanțăm prin CNI este acest pod de pe strada Castelului”, a spus Raul Urdă.
35.000 de lei pentru actualizarea devizului
În bugetul pe anul 2021, adoptat în aprilie, a fost cuprinsă investiția „Pod peste râul Buzău, Strada Castelului” – cu suma de 35.000 de lei. Totodată, același document arată că 93.799 de lei au fost cheltuieli până la data de 31 decembrie 2020 făcute tot pentru același obiectiv.
„Cei 35.000 de lei au fost pentru actualizarea devizului. Deci proiectantul vechi, pe care l-am găsit cu tot cu proiect în primărie, ne-a cerut 35.000 de lei. Doar el avea voie, fiind lucrarea lui, să continue și să actualizeze devizul. Are cumva drepturi de autor. Deși este al nostru proiectul, el trebuie să facă actualizare de deviz, nu se bagă nici un alt proiectant”, a explicat primarul din Întorsura Buzăului, care a spus și că actualizarea devizului înseamnă că trebuie aduse costurile din proiect „la valoarea actuală de piață”.
Noi promisiuni că vor începe curând lucrările la podul din zona străzii Castelului nu sunt.
„Mai durează, mai durează. Deci astea două proiecte sunt în faza în care am depus proiectele la CNI, și la Centrul Multifuncțional, și la pod. Ne-au mai cerut lucruri, clarificări, trebuie să ducem CF-ul pentru pod. La Centrul Multifuncțional nu mai trebuie nicio modificare”, spune primarul Raul Urdă.
Nici podul de la Camping, făcut cu inserții de titan și garanție de 50 de ani, nu este tocmai finalizat.
„Deci din banii veniți pe situație de urgență pentru podul de la Camping s-a făcut și proiectul podului de la Castelului, atât. Deci proiectul a fost făcut din banii podului de la Camping. La podul de la Camping nici acum nu s-a terminat încă lucrarea. Și acum avem încă probleme și nu am făcut plata către constructor și nu am făcut recepția finală”, a spus edilul din Întorsura Buzăului.
Reparații pe strada Castelului
Pe lângă toate acestea, probleme au fost și pe strada Castelului, care a rămas o bună bucată de timp în condiții greu de circulat, plină de gropi, după ce s-au făcut lucrări de canalizare în zonă.
„Ieri (n. red. miercuri, 7 iulie) s-a făcut acolo. Am avut grederul stricat. Autogrederul primăriei a fost stricat o lună și ceva. Până când a venit o piesă din China, că e motor electric chinezesc și a trebuit să așteptăm. Ieri deja s-a reparat strada Castelului și astăzi (n. red. joi, 8 iulie), se continuă cu piatră și cilindrare. Se va repara”, a mai declarat Raul Urdă.
Iulia Drăghici – Taraș
David Leonard Bularca
Sursa foto: Observatorul de Covasna și Iulia Scoarță.