ACTUALITATE 14 octombrie 2019

Un nou focar de Pestă Porcină Africană în județul Covasna!

de Iulia Drăghici - Taraș | 6060 vizualizări

Un nou focar de Pestă Porcină Africană a fost identificat pe raza județului Covasna, într-o exploatație necomercială de porcine din rasa Mangalița. Au fost neutralizați și eutanasiați 37 de porci.  

„În urma notificării făcute de medicul veterinar din data de 12.10.2019 privind suspiciunea de pestă porcină africană (PPA) într-o exploatație necomercială de porcine din rasa Mangalița din județul Covasna echipa DSVSA Covasna s-a deplasat imediat la fața locului.

În urma anchetei preliminare și a examenelor efectuate la cele 7 cadavre de porcine din această exploatație s-a pus diagnosticul de suspiciune clinică și morfopatologică de pestă porcină africană. Au  fost recoltate probe pentru analize de laborator și trimise imediat la LSVSA Prahova, iar cadavrele au fost neutralizate prin îngropare în condiții de biosecuritate.

În același zi au fost convocați membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din județul Covasna, care în ședință extraordinară au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

În data de 13.10.2019 analizele de laborator efectuate la LSVSA Prahova au arătat prezența virusului în probele recoltate.

Serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria afecată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la eutanasierea și neutralizarea, prin îngropare în condiții de biosecuritate, a celor 37 de porcine din rasa Mangalița. S-a efectuat o primă dezinfecție în exploatație.

Din investigațiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă de mai mult de un an, fiind furajate cu cereal și furaje din producția proprie. Se suspicionează introducerea virusului prin circulația persoanelor sau a produselor alimentare. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționat inclusiv penal.

DSVSA Covasna solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii”, arată Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna. 

Sursă foto: Sat Luciu, județul Ialomița / Vlad Chirea / Libertatea. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.