ACTUALITATE 24 ianuarie 2017

Un nou apel pentru donare de sânge!

de Iulia Drăghici - Taraș | 2170 vizualizări

Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Covasna îşi va relua programul de donare şi după masa după finalizarea lucrărilor de renovare, estimate să se încheie la sfârşitul lunii ianuarie a.c.. Directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin, spune că lipsa sângelui este în continuare o problemă, atât la nivel local, dar şi naţional şi a invitat cetăţenii judeţului să meargă să doneze.

„Întotdeauna avem nevoie de mai mulţi donatori decât vin. Centrul de Transfuzie nu este o insulă în mijlocul oceanului, noi avem o reţea naţională medicală. (...) Noi, în primul rând, asigurăm autosuficienţa judeţului, iar componentele sanguine rămase le expediem imediat în centrele care au nevoie. (...) Întotdeauna este nevoie de mai mult sânge decât avem pentru că pe de o parte tehnicile medicale progresează în permanenţă, apar noi tipuri de intervenţii, în special chirurgicale, care necesită mari cantităţi de sânge. Transplantul a luat un avânt fenomenal în România în ultimii ani. Trebuie să vă mai spun că spre exemplu la un ficat transplantat intră cam 40 de pungi de componente sanguine”, a punctat dr. Andy Rosin.

Lucrările de renovare la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Covasna au fost demarate în noiembrie 2016. Intervenţiile la clădire erau absolut necesare, deoarece acoperişul s-a degradat, iar apa infiltrată a distrus pereţii şi plafonul din mai multe încăperi. Pentru aceste lucrări Ministerul Sănătăţii a alocat 150.000 de lei, după un an şi jumătate de la solicitarea sumei.

Condiţii de donare

Persoanele care sunt dispuse să îşi ajute semenii prin donarea se sânge pot să facă acest lucru şi în prezent la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, de pe strada Bánki Donát, de luni până vineri între orele 8 şi 11.

Donarea poate fi făcută de persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani şi o greutate minimă de 55 de kilograme în cazul femeilor şi 57 de kilograme în cazul bărbaţilor. În plus, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu ia tratament cronic, să nu fi avut vreo infecţie în ultimele zece zile şi nici intervenţii chirurgicale de niciun fel în ultimele două săptămâni. Mai mult, aceştia trebuie să mănânce foarte bine cu o seară înainte de donare şi în dimineaţa donării, dar să evite grăsimile şi alcoolul. „Trebuie să bea multe lichide, cel puţin un litru înainte de donare şi circa 2 litri în seara dinaintea donării. Nu este relevant dacă mănâncă dulciuri, ba este chiar recomandat”, a precizat doctorul Rosin, care a mai completat că o altă condiţie esenţială a donării este alfabetizarea donatorului: „Dacă nu este alfabetizat, atunci nu poate să completeze chestionarul obligatoriu. În plus, este absolut necesar ca donatorul să doneze în cunoştinţă de cauză”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.