ACTUALITATE 7 ianuarie 2015

Un meteor a explodat azi noapte deasupra României

de Covasna Media | 84 vizualizări

Mai mulți cititori ne-au semnalat că în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 3 au văzut o lumină puternică pe cer, apoi au auzit o bubuitură. Oamenii s-au speriat, mulți au crezut că este vorba de un cutremur, însă surse neoficiale spun că fenomenul a fost provocat de explozia unui meteor în atmosferă.

„Am văzut o lumină puternică, și după scurt timp am auzit și un zgomot asemenea unei explozii. M-am speriat, am ieșit afară să văd ce se întâmplă, însă nu am mai văzut nimic. Mă gândeam că s-a produs o explozie în apropiere, dar cum nu am mai văzut nimic după, am rămas cu întrebarea oare ce a fost?” – ne-a declarat un bărbat din Sfântu Gheorghe.

„Am auzit doar bubuitura, m-am trezit și mă gândeam că este cutremur. Am vrut să ies din bloc, însă mi-am dat seama că pământul nu se mișcă, așa că m-am gândit că trebuie să fie altceva, dar nu știam ce. Dimineața am citit știrile și am văzut că oameni din estul, sud-estul României, dar și din București relatează același lucru. Se pare că a explodat un meteor, ceea ce ar explica fenomenul” – spune un alt bărbat.

„Este vorba de un fenomen rar, dar spectaculos, și anume explozia unui meteor. Nu putem vorbi deocamdată de meteorit, pentru că acest lucru ar presupune să fi ajuns bucăți din el pe pământ, iar asta nu știm deocamdată” – explică un astronom amator.

Fenomenul a fost semnalat și de mai mulți localnici din Brețcu. Primarul comunei, Dimény Árpád, a declarat că zgomotul a fost puternic, și că deși nu s-au semnalat pagube, ușile și ferestrele caselor au fost zguduite.

Președintele Societății Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, ne-a declarat că fenomenul a fost provocat de topirea unui corp meteoritic care a ajuns în atmosfera terestră. „Din înregistrările pe care le avem, precum și pe baza declarației martorilor, vorbim de apariția pe cerul României a unui corp meteoritic mai mare, care s-a topit și a explodat în atmosferă. Aceste fenomene nu sunt rare, însă apariția unui bolid mai mare este într-adevăr ceva mai rar. Estimez că bolidul a avut un diametru de cca. 2 metri, și că acesta s-a aprins la cca. 80 de km altitudine, și după câteva zeci de kilometri a explodat. Fenomenul a avut loc în zona central estică a României, dacă vor apărea alte înregistrări, vom putea efectua calcule în zilele următoare pentru a vedea unde ar fi căzut bolidul în cazul în care nu ar fi explodat” – a declarat Valentin Grigore.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.