ACTUALITATE 30 noiembrie 2022

Un local din Târgu Secuiesc vinde excremente de urs. Șeful CJPC Covasna: „Nu mi-a venit să cred ochilor”

de David Leonard Bularca | 1615 vizualizări

Cel puțin pentru moment, produsul nu poate fi interzis de la comercializare

Într-un control al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna, comisarii au descoperit că într-un local din Târgu Secuiesc se vând „urme de urs”, adică un „produs surpriză-excrement de urs ambalat”, după cum se menționează pe eticheta produsului. Comisarul șef adjunct al CJPC Covasna, Mircea Diacon, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că a informat Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în legătură cu această situație și s-au dispus noi controale.

Comisarii CJPC au descoperit întâmplător că se comercializează un astfel de produs, în timpul unui control obișnuit.

„Am intrat într-un bar în control, la Târgu Secuiesc. Este un bar-restaurant, că servesc și mâncare. Se vinde numai acolo, pentru că ei au franciză de la cei care produc berea Csíki Sör și chipsurile Csíki Csipsz”, a spus, pentru redacția noastră, comisarul șef adjunct al CJPC Covasna, Mircea Diaconu.

„Prima dată m-am mirat că sunt conserve de vânzare într-un bar. Într-un bar, de obicei, nu găsești conserve. Am pus mâna pe conserva aia, mi s-a părut foarte ușoară, n-are decât 30 de grame conținutul. Zic: <<Ce e aici?>>, că scria numai în limba maghiară. După aceea mi-au arătat, pe dos, că aveau traducere. Nu mi-a venit să cred ochilor: excremente de urs. I-am întrebat ce se poate face cu aceste excremente de urs. Au zis că este un suvenir, dar dacă îl deschizi se poate modela ca și plastilina, poți să faci diferite forme din ea. I-am întrebat: <<Adică se joacă copiii cu ea?>>, la care ei: <<A, nu, nu, că e interzis copiilor>>. Păi atunci cine să modeleze? Nu au putut să îmi explice, a explicat Mircea Diacon.

El spune că, momentan, nu există nici o justificare legală prin care produsul să poată fi scos de la comercializare. Totuși, urmează să aibă loc un control la Harghita, acolo de unde vine produsul.

„Atâta timp cât sunt avertismente că nu este produs alimentar și este interzis copiilor, în primă fază nu avem ce face. Eu am informat ANPC, iar domnul președinte, Horia Constantinescu, a dispus un control la fabricant, împreună cu Direcția de Sănătate Publică. Cei de la Direcția de Sănătate Publică trebuie să se pronunțe dacă se pot vinde excremente, de orice tip, și animale și umane, indiferent dacă este suvenir, produs alimentar sau altele. Ei trebuie să se pronunțe. Ei sunt specialiști în domeniu. Acele excremente, ca toate excrementele, pot fi contaminate de diferiți factori patogeni și ar trebui să facă o probă și la acele excremente”, a mai spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Mircea Diacon.

O conservă cu „urme de urs” costă 40 de lei.

În discuțiile cu cei de la CJPC Covasna, reprezentanții localului au susținut că produsul se vinde, chiar dacă este unul „inedit”, după cum l-a numit comisarul șef adjunct al CJPC din județ.

Sursa foto: Mircea Diacon/Grupul de Facebook „Protecția Consumatorilor Covasna”

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.