Un elicopter SMURD la Brașov, și în beneficiul covăsnenilor
În cadrul unui eveniment oficial, a fost inaugurat cel de-al zecelea Punct de Operare Aeromedical (POA) din țară, miercuri, 21 decembrie a.c., la Brașov. Operaționalizarea noului elicopter SMURD, în municipiul județului vecin, este de bun augur și covăsnenilor, deoarece se va reduce semnificativ timpul de intervenție în eventualele situații de urgență. Acesta va deservi o suprafață de 25 de mii de km², pe raza județelor Brașov, Covasna și Sibiu.
La eveniment au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, deputata în Comisia de Sănătate din Parlamentul României, dr. Cristina Vecerdi, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație (IGAv) al MAI, general de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache, dar și alți reprezentanți ai autorităților publice locale.
Operaționalizarea elicopterului de la Brașov a venit la un an distanță față de inaugurarea punctului de operare din Caransebeș, din data de 24 decembrie 2021. Ambele au ca zonă de intervenție primară zona muntoasă, dar și alte misiuni de salvare a vieților omenești.
„Astăzi asistăm la unul din cele mai importante momente pentru noi, la sfârșit de an, la o diferență de un an de la pornirea celui de-al nouălea punct de salvare aerian la Caransebeș, prin operaționalizarea celui de-al zecelea punct, la Brașov. (...) Avem elicopterul, de astăzi, operațional la Brașov. (...) Dacă ne uităm la eficiența prezenței acestui elicopter după câteva luni, sunt convins că o să vedem că impactul este reducerea timpului de intervenție, nu numai aici, ci și la elicopterele învecinate care vor colabora cu el, respectiv Mureș, București, Craiova, și așteptare mai scurtă pentru pacienți. (...) Cer senin pentru cei care vor lucra pe acest elicopter!”, a spus, în cadrul evenimentului de inaugurare, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.
„Mă bucur că astăzi, la închiderea anului, avem șansa de a operaționaliza elicopterul SMURD. Este cel de-al zecelea, și nu întâmplător mă bucură că cel de-al zecelea este realizat la Brașov. Îmi doresc să continuăm investițiile în infrastructura medicală. Brașovenii, și nu numai, vecinii noștri, atât din Covasna, Sibiu, împreună să putem să integrăm toate aceste servicii medicale în interesul locuitorilor din această zonă. (...) Vă mulțumesc pentru eforturile pe care le faceți și vă urez să aveți cât mai puține incidente, să aveți cer senin și de fiecare dată cât mai multe rezultate pozitive, în sensul de a salva cât mai multe persoane care se află în momente critice”, a declarat și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea.
„Nu este întâmplător faptul că a fost aleasă această locație, în proximitatea stațiunilor montane. (...) Noul punct va deservi, ca intervenții, un perimetru extins al Brașovului, incluzând aici zona Făgăraș, Sfântu Gheorghe, Câmpulung, Câmpina, dar și alte misiuni specifice de salvare pe o suprafață de peste 25 de mii de kmp. Prin dezvoltarea acestui gen de infrastructuri de salvare ne dorim să fim cât mai aproape de oameni, de puncte critice, de zone greu accesibile, unde elicopterele SMURD dotate cu sisteme de intervenție speciale, de tip troliu, să intervină rapid, în mod profesionist, pentru a salva vieți”, a menționat în discursul său ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
A fost un eveniment la care a participat și primarul municipiului Sfântu Gheorghe.
„Am participat astăzi la Aeroportul din Braşov-Ghimbav la evenimentul de operaţionalizare a noului elicopter SMURD, al zecelea la nivel naţional. Acesta va deservi judeţele Braşov, Covasna şi Sibiu, adică o suprafaţă de 25.000 kmp, şi va reduce semnificativ timpii de intervenţie a echipajelor de salvare în situaţiile de urgenţă, făcând posibilă salvarea multor vieţi. Cu această ocazie, am primit din nou asigurări că data de 15 iunie 2023 va fi data la care noul Aeroport Internaţional va deveni operaţional, deschizând astfel noi oportunităţi de dezvoltare inclusiv pentru zona noastră”, a transmis, pe pagina sa de Facebook, primarul Antal Árpád.
Punctul de Operare Aeromedical din Brașov va funcționa în cadrul Detașamentului Aeromedical, aflat în subordinea Inspectoratului General de Aviație, în colaborare cu Unitatea de Primiri Urgențe și Salvamont.
Elicopterul SMURD, dotat cu troliu (n.red.: dispozitiv pentru ridicarea greutăților pe verticală, cu ajutorul unui cablu), a fost achiziționat din fonduri europene nerambursabile și a fost recepționat în anul 2021. Acesta va avea ca locație temporară hangarul din cadrul IAR (Industria Aeronautică Română Brașov).
Potrivit DSU, în prezent sunt operaționalizate zece Puncte de Operare Aeromedicale: Târgu Mureș, București, Iași, Constanța, Galați, Craiova, Arad, Jibou, Caransebeș și Brașov. În anul 2022, piloții IGAv au realizat 4.685 de misiuni, efectuând aproape 6.000 de ore de zbor, 4.201 pacienți fiind transportați la unități sanitare pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau acestora.
Conform aceleiași surse, obiectivul anului viitor este „operaționalizarea celui de al treilea Punct de Operare Aeromedical pentru salvare montană, în Câmpulung Moldovenesc. Odată operaționalizat și acesta, cele 11 puncte vor putea să acopere, din punct de vedere aero, întreaga țară, crescând astfel capacitatea de răspuns în scopul salvării de vieți”.
Sursa foto: Facebook / Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Antal Árpád