ACTUALITATE 16 martie 2015

Un copac pentru generația următoare

de Székely Emőke | 884 vizualizări

Fundația Comunitară Covasna oferă gratuit în următorii ani 15.000 de pomi fructiferi autohtoni

Fundația Comunitară Covasna (HKA) a lansat luni un program intitulat „Un copac pentru generația următoare”, prin care va distribui în mod gratuit pomi fructiferi de soiuri autohtone.

Președintele Fundaţiei, Bereczki Kinga, a declarat că prin acest proiect și-au propus să distribuie în total 15.000 de pomi în decurs de 10 ani. În primă fază vor fi acordaţi pomi pentru localnicii a 5 localități din județ, criteriul fiind acela ca localitățile să fie din fiecare zonă a județului (Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului și Baraolt).

„Vrem să distribuim pomii în toate zonele din județ, și așteptăm organizațiile civile și bisericile să se înscrie în program. Ce este important, pe lângă formularul de înscriere ONG-urile trebuie să anexeze tabelul nominal al localnicilor care vor primi pomii, fiecare persoană poate primi doi pomi, iar o localitate va primi maxim 300 de pomi. Documentele necesare sunt postate pe site-ul www.hka.ro – a declarat Bereczki Kinga.

Grădină de puieţi la Valea Crişului

Aceasta a adăugat că HKA s-a gândit să producă pomii care vor fi acordați în anii următori, motiv pentru care organizația a achiziționat un teren de jumătate de hectar, aici vor fi plantați sâmburii de măr, păr sau prună care vor crește în 2-3 ani și vor fi acordaţi covăsnenilor.

„Am găsit terenul unde vom face o grădină de puieţi, are o jumătate de hectar şi se află la Valea Crişului. După calculele noastre, puieţilor le trebuie cel puţin doi ani până o să crească astfel încât să poată fi distribuiţi. Până atunci vom cumpăra puieţi pentru necesarul programului. Programul se bucură de mare interes, iar noi ne gândim pe termen lung, așadar cine nu intră în program anul acesta, va intra în anii următori” – spune Bereczki.

Ideea acordării acestor pomi s-a conturat în urmă cu doi ani la Herculian, când oamenii locului au cerut sprijin pentru cumpărarea de pomi fructiferi autohtoni.

„Ideea ne-a plăcut foarte mult şi atunci ne-am gândit că ar fi bine dacă am extinde acest proiect la nivel judeţean. Pe parcursul anilor multe livezi au îmbătrânit, s-au distrus, soiurile tradiţionale au fost înlocuite şi de aceea vrem să le reînnoim. Pe de altă parte un om care plantează un copac se gândeşte la viitor. Proiectul nostru are ca scop reîntoarcerea la tradiţiile locale, dar şi promovarea produselor bio, a unei alimentaţii sănătoase şi protejarea naturii şi mediului înconjurător, deci acest program are mai multe componente pozitive” – a concluzionat Bereczki Kinga.

Cei care doresc să aplice pentru acest program trebuie să depună documentele necesare până pe 31 martie, urmând ca rezultatele să fie făcute publice pe 13 aprilie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.