Un bust al generalului Grigore Bălan va fi amplasat la Sfântu Gheorghe
Un bust al generalului Grigore Bălan va fi dezvelit și prezentat publicului vineri, 8 septembrie, la Sfântu Gheorghe. Acesta va fi amplasat în curtea viitorului sediu al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Covasna, din zona bulevardului care poartă numele generalului căzut la datorie în toamna anului 1944, în luptele pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe.
Activitățile sunt programate să înceapă la ora 11:00. Nu a fost aleasă întâmplător data de 8 septembrie, pentru că aceasta este ziua în care anual se marchează, cu paradă și ceremonie militară, Ziua Eliberării Orașului.
Generalul Grigore Bălan a fost comandantul secund al Diviziei 1 Munte, căzut la datorie în toamna anului 1944, în luptele de aici.
„Lucrarea comemorativă este realizată din inițiativa şi cu susținerea financiară a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, organizaţie neguvernamentală, care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.
La manifestare, organizată cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Afacerilor de Interne, vor participa reprezentanți ai Administrației publice centrale și locale, oameni de cultură și artă, locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe și ai altor localități care au legătură cu viața și cariera generalului-erou”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Observatorul de Covasna, semnat de președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, general de brigadă (rtr.) Grigore Buciu.
Bustul este o creație a sculptorului Valentin Tănase. Este realizat din piatră artificială, amplasat pe un soclu de beton placat cu granit gri, înalt de 2 metri.
Potrivit unui material informativ trimis tot marți de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, „comandantul Diviziei 1 Munte, generalul Bălan - se menționează într-un document de arhivă - a urmărit tot timpul desfășurarea operațiunilor, executând recunoașteri şi îndrumând acțiunea trupelor aflate în contact cu inamicul. În ziua de 8 septembrie 1944, orașul Sfântu Gheorghe a fost eliberat. A doua zi, însoțit de șeful de stat major al Diviziei 1 Munte, generalul s-a deplasat în dispozitivul Batalionului 2 Vânători de Munte, aflat călare pe Valea Oltului, pentru a impulsiona urmărirea inamicului în lungul acestei văi, către vest. La nord de Sfântu Gheorghe, lângă podul de la Arcuș, generalul a fost surprins de bombardamentul artileriei inamice instalate în pădurea de la est de localitățile Zoltan și Bodoc. Un proiectil a explodat la câțiva metri, rănindu-l grav. Evacuat de urgență la Brașov, iar de acolo la Spitalul militar din Sinaia, s-a stins din viață în ziua de 13 septembrie 1944, la vârsta de 48 de ani”.
Ziua Eliberării Orașului este un eveniment marcat anual cu ceremonii militare în reședința județului Covasna, în zona plăcii comemorative amplasate pe clădirea primăriei, pentru că Sfântu Gheorghe este primul oraș românesc din Transilvania eliberat de sub ocupația horthysto-fascistă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Actul de la 8 Septembrie 1944 marchează deopotrivă încetarea unei ocupații militare temute în întreaga lume, dar și începutul refacerii statului național român.