Ultimul focar domestic de Pestă Porcină Africană din județ a fost stins
Ultimul, respectiv cel mai recent focar de Pestă Porcină Africană (PPA) depistat pe raza județului Covasna, în localitatea Sărămaș, a fost stins. Potrivit directorului executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, acesta a fost descoperit în primăvară, dar a durat mult stingerea acestuia pentru că au fost multe proceduri de urmat.
Anul acesta, la nivelul județului Covasna au fost în total trei focare noi, unul la porci domestici, la Sărămaș și două la mistreții din zona Baraolt, dar toate au fost ținute sub control, spune directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna.
„Ultimul focar l-am avut în Sărămaș, în zona Întorsurii. Ieri am terminat și cu focarul respectiv. S-a făcut catagrafia întregului efectiv de porci, s-au prelevat probe de sânge, au ieșit, Slavă Domnului, toate negative. Ieri am stins acest focar. În rest, nu mai avem niciunul la porci domestici. Avem în zona Baraolt, la mistreți, în acele fonduri de vânătoare despre care am mai vorbit. Nu au apărut altele mai noi, dar acolo perioada de asanare sau de stingere a focarului este la doi ani de la ultimul caz pozitiv. Asta a fost undeva pe la sfârșitul primăverii, dacă țin bine minte și calculând de atunci, doi ani vor dura până la stingerea focarului, dacă nu mai apar alte cazuri”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.
Focarul de la Sărămaș, care a vizat aproximativ 8 porci bolnavi, a fost depistat în primăvară. A fost stins oficial abia acum pentru că zona afectată, în ceea ce privește populația de porci, a fost mare. Astfel, bilanțul porcilor și recoltarea probelor de sânge trebuia să se facă în toată zona Întorsurii.
„Am recoltat aproape 2.800 de probe”, a punctat dr. Sikó Barabási Sándor.
În ceea ce privește recomandările pentru populație, mai ales că urmează perioada sărbătorilor de iarnă, reprezentantul DSVSA spune că cel mai important este ca achiziționarea de porci și carne să se facă din surse verificate, nu de la samsari.
„Să nu cumpere din alte locuri decât cu acte sanitar-veterinare. Mai ales dacă iau din alte județe, mă refer în special la porci vii, să nu cumpere de la samsari, acolo nu se știe de unde provine. Și la carnea de porc sau produse din carnea de porc, la fel. La carnea de porc e valabilă în continuare recomandarea din fiecare an, cu examenul trichineloscopic”, a punctat directorul DSVSA Covasna.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Covasna anunța zilele trecute și că au început controalele în trafic, aleatorii și nediscriminatorii, pentru a verifica transportarea porcinelor vii, ce urmează a fi sacrificate, dar și a cărnii care va fi în tranzit, pentru că este necesară respectarea anumitor norme valabile la nivelul Uniunii Europene. Printre altele, inspectorii vor verifica documentele ce însoțesc produsele și igiena din autovehiculul cu care se realizează transportul.
Primele cazuri de Pestă Porcină Africană din județ au fost depistate la începutul lunii februarie 2019, în cartierul Őrkő de la periferia municipiului reședință de județ, la cadavrele a doi porci aruncați la groapa de gunoi. Câteva zile mai târziu s-a descoperit un alt focar la Valea Crișului. Atunci au fost ucise preventiv 140 de animale.
În România, primul focar a fost identificat în iulie 2017, la Satu Mare.
Cea mai recentă actualizare a ANSVSA privind evoluția Pestei Porcine Africane, la data de 04.11.2020, arată că în ţară erau active 441 de focare, din care 10 focare în exploatații comerciale.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România și până în prezent, au fost diagnosticate 3.963 de cazuri la mistreți în 38 de județe, dintre care 15 în județul Covasna (11 găsiți morți și 4 vânați).