Ultimele zile de înscriere la o tabără gratuită despre educaţia nonformală
Laboratorul de Educaţie Nonformală, care va avea loc la Complexul Sportiv Național Izvorul Mureșului din județul Harghita, îşi aşteaptă participanţii. Doritorii trebuie să trimită formularul de înregistrare online, disponibil pe site-ul www.mts.ro, până în 17 august. Evenimentul, organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului, marchează a 7-a ediţie în perioada 4 – 11 septembrie. Organizatorii asigură costurile de cazare, masă şi formare pentru 50 de tineri şi lucrători de tineret şi pentru 26 de studenţi.
Condiţii de participare şi de selecţie
Condiţiile de participare la eveniment sunt vârsta minimă 18 ani, cu mențiunea că se acceptă 80% doar candidaturile persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani și totodată 20% dintre participanții selectați pot avea și vârsta peste 35 ani şi participarea pe întreaga durată a sesiunilor, potrivit site-ului Ministerului Tineretului şi Sportului, www.mts.ro. În 24 august vor fi prezentate rezultatele selecţiei.
Participanţii vor fi selectaţi în funcţie de justificarea motivaţiei personale și profesionale de a participa la modulul ales, de legătura organizației/ instituției reprezentate cu tematica evenimentului, de argumentarea modului în care participantul folosește rezultatele învățării la nivel personal și organizațional, respectiv de argumentarea modului în care participantul va pune în practică experiența dobândită în cadrul Laboratorului nonformal.
Tema: Drepturile omului și Campania împotriva discursului instigator la ură
Tema principală a acestei ediții este legată de Drepturile omului și Campania împotriva discursului instigator la ură.
„Evenimentul aduce în același loc oameni care își doresc să învețe metode de învățare în context nonformal care au potențial de a fi folosite în proiecte și activități de învățare pentru tineret. Participanții interacționează cu alți oameni cu interese similare. Ediția din acest an se concentrează pe metode care se potrivesc în contextul temei alese. Participanții sunt tineri, lucrători de tineret și studenți din România care își doresc să pună în practică metode în comunitățile din care provin”, arată site-ul MTS, care mai completează: „Laboratorul nonformal este un spațiu de învățare în care participanții au ocazia de a experimenta metode și de a pune în practică reprezentații cu metodele învățate. Astfel în cele 6 zile ale evenimentului, participanții au ocazia să se cunoască și să afle informații despre temele din acest an, să participe la 3-4 ateliere experimentând metode diferite, să pună în practică o metodă, să afle de la ceilalți activități, proiecte și experiențe care să îi ajute să găsească formulele cele mai de impact care ar putea avea un efect de schimbare în comunitatea lor”.
Potrivit Ministerului, beneficiile participării la un astfel de program sunt: învăţarea de metode de educaţie nonformală, care pot fi utilizate în diverse contexte, aflarea de informaţii relevante despre temele principale ale evenimentului, contactul cu oameni pasionaţi de învățare nonformală și acces la resurse inedite sau ocazia de a experimenta peste 15 metode de învăţare nonformală.
Laboratorul nonformal este un eveniment interactiv inițiat de Agenția Națională de Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) în 2009 care a organizat cinci din cele șase ediții. Laboratorul din 2012 a fost organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în colaborare cu Institutul de Ştiinţe ale Educației și ANPCDEFP.
Detalii suplimentare şi formularele de înscriere sunt disponibile pe site-ul www.mts.ro.