ACTUALITATE 13 februarie 2012

Ulmul din Căpeni concurează pentru titlul "Arborele european al anului"

de Agerpres | 452 vizualizări

Ulmul din Căpeni, un copac din judeţul Covasna în vârstă de peste 300 de ani, reprezintă România la ediţia din acest an a concursului "Arborele european al anului", titlul urmând să fie adjudecat de "concurentul" cu cele mai multe voturi.

Ulmul din Căpeni se "confruntă" cu alţi şase copaci din Bulgaria, Cehia, Franţa, Ungaria, Polonia şi Slovacia, iar de la începutul lunii februarie, când a început procesul de votare, şi până în prezent a adunat aproape 3570 de voturi, situându-se pe locul al doilea la mică distanţă de un tei din Ungaria. Votarea se va încheia pe data de 29 februarie, iar câştigătorul va fi anunţat pe 1 martie.

Anul trecut, titlul european a revenit României, care a avut cele mai multe voturi pentru teiul din Liliceni, judeţul Harghita.

'Pentru ca ţara noastră să fie pentru a doua oară câştigătoarea acestui concurs avem nevoie de cât mai multe voturi', a declarat luni pentru AGERPRES, Demeter Zoltán, preşedintele Asociaţiei Speo-Turistice şi de Protecţie a Naturii 'Lumea pierdută' din Baraolt, care a făcut un apel către toţi cetăţenii ţării să sprijine ulmul din Căpeni, care poate fi votat deja pe site-ul http://www.treeoftheyear.org/?lang=ro.

Ulmul din Căpeni s-a calificat în finală după ce a câştigat anul trecut competiţia naţională cu aproape 13.100 de voturi. Acesta are o înălţime de peste 35 de metri şi o circumferinţă de 7,3 m, fiind nevoie de 5 adulţi ca să îl cuprindă cu braţele. "Copacul a crescut în apropierea unei mori cu apă, a supravieţuit mai multor inundaţii şi incendii, a rezistat şi la atacul ciupercilor de ulmi care a nimicit la începutul secolului al XX-lea mai mult de 75% din populaţia de ulmi a Europei", a spus Demeter Zoltan.

Franţa concurează cu un arbore de fistic din Corsica, cu o vechime de aproape 1000 de ani, iar Ungaria cu un tei bătrân de 400 de ani, despre care se spune că ar avea puteri magice, iar proprietarii obişnuiesc să-i prezinte fiecare nou membru al familiei. Şi slovacii concurează tot cu un tei, vechi de peste 300 de ani. Pe vremuri, orice înţelegere încheiată sub acest copac, în prezenţa a doi martori, căpăta statut oficial, asemenea oricărui act semnat la notar. Despre stejarul polonezilor, vechi şi el de două secole, se spune că are puterea de a împlini visele. Bulgaria concurează tot cu un ulm, de 700 de ani, cunoscut şi el drept copacul dorinţelor.

Concursul 'Arborele european al anului' este organizat de Fundaţia Cehă de Parteneriat pentru Mediu şi încearcă să atragă atenţia oamenilor asupra importanţei protejării arborilor bătrâni şi biodiversităţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.