ACTUALITATE 6 martie 2013

Uleiul uzat va fi colectat de liceeni

de Székely Emőke | 472 vizualizări

Asociaţia „Alutus” a lansat, în parteneriat cu TEGA, programul „Renunţă, regândeşte, reacţionează!”

Directorul Tega, Tóth-Birtan Csaba, şi preşedintele Alutus, Cătălin Lazăr

Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă „Alutus”, în parteneriat cu TEGA, Societatea Română de Ornitologie şi Cercul Ornitologic „Mugurar” din Sfântu Gheorghe a lansat programul „Renunţă, regândeşte, reacţionează!”.

Uleiul uzat este periculos

Cifrele statistice arată că un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă, aşadar uleiul ars folosit în casele noastre înseamnă un pericol mare pentru mediul înconjurător. De aceea programul celor de la „Alutus” are ca principal scop conştientizarea populaţiei asupra acestui pericol. Astfel, în luna aprilie vor avea loc mai multe campanii de informare demarate de voluntari, după care aceştia vor colecta şi uleiul din casele oamenilor. Iniţiatorul proiectului, Cătălin Lazăr, spune că în programul pe care „Alutus” îl va desfăşura cu TEGA vor fi incluşi elevii tuturor liceelor din oraş. „Prin rotaţie fiecare şcoală va fi implicată în proiect. Am discutat deja cu directorii acestor instituţii de învăţământ, aceştia, dar şi elevii s-au arătat deschişi către această iniţiativă”, spune preşedintele „Alutus”.

Colectare între mai şi octombrie

Dacă aveţi ulei uzat în casă şi nu aveţi posibilitatea de a-l preda la centrele de colectare, din mai şi până în octombrie acesta va fi preluat de voluntari. Aceştia vor merge prin oraş cu bicicleta după un program stabilit în prealabil şi vor colecta uleiul de la casele oamenilor. „O familie consumă în medie 13 litri de ulei pe an, ceea ce înseamnă că în Sfântu Gheorghe anual se adună câteva sute de mii de litri de ulei. Proiectul pe care îl demarăm noi este unul pilot pentru judeţul Covasna, sperăm să fie un succes, iar unul dintre scopurile noastre pe termen mediu şi lung este acela de a monitoriza soarta acestui ulei după ce este folosit de populaţie” – afirmă Cătălin Lazăr. Acesta a precizat că echipa de voluntari care va lucra în cadrul acestui proiect poate fi folosită şi pentru alte acţiuni, cum ar fi „Patrula verde”, care îşi va reîncepe activitatea în luna mai.

Cantitatea de ulei colectat a scăzut

Directorul TEGA Tóth-Birtan Csaba a salutat iniţiativa celor de la „Alutus” şi spune că speră ca proiectul să aibă succes. „Sperăm ca populaţia să devină mai activă în ceea ce priveşte colectarea selectivă a uleiului uzat. TEGA a început campania de colectare a uleiului în anul 2009. În 2010 au fost aduse la noi 430 de kg de ulei, în 2011 peste 1.200 de kg, iar anul trecut cantitatea a scăzut la 760 de kg. Sperăm ca prin acest program cantitatea să crească din nou, şi asemenea restaurantelor, şi populaţia să colecteze selectiv acest tip de deşeu” – a declarat Tóth-Birtan Csaba.

Prima şcoală care se va implica activ în program va fi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, urmat şi de celelalte licee din oraş.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.