ACTUALITATE 18 mai 2014

UDMR şi PCM au început consultările asupra proiectului de autonomie ce va fi înaintat Parlamentului

de Agerpres | 678 vizualizări

Liderii UDMR şi ai Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au avut vineri, la Sfântu Gheorghe, o primă consultare pe marginea proiectului de autonomie a aşa-zisului 'Ţinut secuiesc', pe care Uniunea intenţionează să îl înainteze Parlamentului României.

Deputatul Márton Árpád, care a condus delegaţia UDMR, a declarat că în cadrul întâlnirii s-au identificat punctele asupra cărora există consens deplin, cum ar fi statuarea limbii maghiare ca a doua limbă oficială a regiunii alături de limba română şi dreptul comunităţii maghiare de a-şi folosi neîngrădit simbolurile proprii.

Márton Árpád a afirmat că s-a discutat şi despre sustenabilitatea economică a regiunii autonome, iar în acest caz s-a convenit că sistemul existent în Tirolul de Sud s-ar potrivi cel mai bine 'Ţinutului secuiesc' (adică judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş - n.r.).

Parlamentarul covăsnean a precizat că subiectele asupra cărora mai urmează să se poarte discuţii vizează modalitatea în care acest proiect de autonomie ar putea fi pus în acord cu Constituţia României, delimitarea teritoriului regiunii autonome, organizarea acestuia, precum şi drepturile şi garanţiile ce urmează a fi conferite românilor de aici.

„A fost o primă întâlnire de lucru, vom mai avea consultări după alegerile din 25 mai pentru a ne armoniza punctele de vedere. Nu am stabilit un termen până la care să finalizăm proiectul şi să îl înaintăm Parlamentului României”, a declarat Márton Árpád.

Liderul grupului PCM, Kulcsár Terza József, a afirmat că proiectul de autonomie nu este îndreptat împotriva românilor şi nici împotriva integrităţii teritoriale a statului român, deci nu înseamnă modificarea graniţelor, ci reprezintă o garanţie dată comunităţii maghiare că va putea decide în problemele care o privesc şi că îşi va putea păstra identitatea naţională.

Luna aceasta, UDMR a editat o broşură în limbile română şi engleză, care explică succint ce presupune şi ce implică autonomia aşa-numitului 'Ţinut secuiesc'. Pe lângă cele enumerate, autonomia mai presupune în viziunea iniţiatorilor preluarea anumitor competenţe ale statului român, aplicarea proporţionalităţii etnice în serviciile publice şi în sistemul de guvernare, precum şi autonomie fiscală.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lili, 19 mai 2014
Astept cu mare interes reactia lui Traian Basescu si a lui Victor Ponta si a tuturor liderilor partidelor romanesti!!!!! As fi vrut sa avem mai multe informatii despre "sustenabiliatea regiunii citeste integral
Kviatkovski, 19 mai 2014
O sa aveti autonomie la pulivara.Atunci sa dam autonomie turcilor si tatarilor in zona Dobrogei,rusilor si ucrainenilor in zona Bucovinei,jumatate din Transilvania o dam maghiarilor si noi ceilalti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.