ACTUALITATE 10 iulie 2016

Turismul covăsnean prin ochii studenţilor elveţieni

de Iulia Drăghici - Taraș | 1155 vizualizări

Localitatea Bixad şi aria protejată Ciomad – Balvanyos au fost vizitate în perioada 3–7 iulie de un grup de 15 studenţi elveţieni de la Colegiul HFT Luzern AG. Activitatea, aflată la a treia ediţie, este iniţiată şi coordonată de Asociaţia „Vinca Minor”, custode din anul 2014 al sitului Ciomad-Balvanyos. Scopul evenimentului a fost unul mai degrabă practic şi educaţional, nu doar turistic. Organizatorii şi-au propus să obţină de la studenţii elveţieni, specializaţi pe ramura turismului, observaţii şi propuneri pentru dezvoltarea ecoturismului din această zonă.

„Studenţii au petrecut patru zile în localitatea Bixad, unde s-au întâlnit cu localnicii, au avut ocazia să viziteze o fermă tradiţională, au participat la prepararea produsului tradițional kürtőskalács. De asemenea au făcut o plimbare cu căruțe trase de cai la o stână din apropiere, unde au putut viziona tehnica tradițională de muls a oilor și de preparat cașcaval. În vederea atingerii obiectivului principal, studenții au vizitat atracțiile turistice din situl Ciomad-Balvanyos, respectiv au avut posibilitatea de a încerca echipamente montane sportive în apropierea Lacului Sf. Ana. La sfârșitul programului participanții au elaborat pachete turistice de 2-3 zile, care oferă o varietate de programe, corelând interesele de mediu, de comunitate și cele economice. La final, în unitatea turistică Sólyomkő din Bixad, care a asigurat cazarea și masa studenților, viitorii specialiști turistici au prezentat observațiile și propunerile lor privind dezvoltarea unui turism eficient și organizat în zonă”, notează Asociaţia „Vinca Minor” pe pagina oficială de Facebook.

Sugestiile studenţilor elveţieni

După cele patru zile petrecute în judeţul nostru, concluziile studenţilor elveţieni au fost că zona are multe de oferit în ceea ce priveşte ecoturismul, dar că trebuie ţinut cont şi de comunicarea într-o limbă de circulaţie internaţională sau de punctualitate.

„Analiza studenţilor a privit părţile pozitive ale activităţilor, dar şi oportunităţile şi slăbiciunile. În plus, ne-au şi dat sfaturi legate de ceea ce ar vrea să vadă aici un turist din vestul Europei sau din America. În ultima zi a workshop-ului, tinerii ne-au făcut o prezentare, cu concluziile extrase de la fiecare popas făcut în această excursie. Aşa am aflat că turismul rural covăsnean trebuie să se axeze şi pe cunoaşterea limbii engleze sau a unei limbi de circulaţie internaţională, să ofere mai multe informaţii despre fiecare activitate derulată, fie că vorbim despre istoricul stânei sau al kürtőskalács-ului. Şi punctualitatea s-ar mai putea ajusta un pic înspre bine. În concluzie, am aflat că varietatea programelor a fost bună şi activităţile au fost specifice locului. Musafirii ne-au spus că avem de toate ca să putem desfăşura activităţi de turism de foarte bună calitate”, ne-a declarat liderul asociaţiei „Vinca Minor”, Para Zoltán.

Asociaţia Vinca Minor a fost înfiinţată în 2005, iar din 2014 este custode al sitului Ciomad-Balvanyos. Aceasta promovează învăţământul, cercetările ştiinţifice şi standardele menite să îmbunătăţească calitatea mediului, sprijină şi popularizează ecoturismul şi păstrarea tradiţiilor în rândul copiilor şi a tinerilor.

„Noi încercăm să depăşim limita de protector al biodiversităţii şi custode al respectivului sit şi să ne deschidem către domeniile social şi economic. În finalul acestor patru zile am dorit să avem o direcţie clară. Tot ceea ce facem, nu facem pentru profit, ci pentru a administra cât mai bine situl. Până acum programul cu studenţii elveţieni a avut continuitate. Sper să fie aşa şi în continuare”, a spus Para Zoltán.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.