ACTUALITATE 30 ianuarie 2012

Trofeul Gerar la Şugaş Băi

de Simona Negrila | 942 vizualizări

Un interviu cu profesorul Alexandru Renga despre Festivalului Naţional al Sporturilor de Iarnă care începe mâine şi va dura până vineri.

Între 1-3 februarie  va avea loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional al Sporturilor de Iarnă „Trofeul Gerar”, organizat de Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe şi Clubul Copiilor (CC) Întorsura Buzăului şi susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Ne vorbeşte despre acest Festival prof. Alexandru Renga, unul dintre organizatori.

-       Ce reprezintă Trofeul Gerar?

-       A fost conceput și propus de către Clubul Copiilor Întorsura Buzăului ca un concurs național de schi pentru copii și tineri, realizat sub forma unui proiect educativ inter-cultural, pe durata a trei-patru zile, în care pe lângă probele specifice de schi, copiii veniți din toată țara sunt antrenaţi în mai multe activități educative, culturale, artistice și de divertisment. În prezent, este un proiect educativ național, realizat în parteneriat (Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, P.N.C. București, Clubul Copiilor Sighișoara, Alpin Sport Sf. Gheorghe), susținut de către MECTS și la nivel județean.

-       Care este istoria acestei competiţii sportive?

-       Prima ediție a fost organizată la Comandău, cu mari emoții din cauza lipsei zăpezii până în pre-ziua concursului. A fost o competiție reușită și inedită. A doua ediție am desfășurat-o la Homorod Băi, județul Harghita, pe o pârtie acoperită de zăpadă produsă artificial. Am ales acest loc pentru a nu risca, am ales bine, fiind o ediție de succes și cu o participare numeroasă. Nu am scăpat însă de emoții, banii de la MECTS sosind cu doar două zile înainte de începerea întrecerilor. Cea de a treia ediție am desfășurat-o la Întorsura Buzăului, acasă, am avut noroc de zăpadă chiar în acea perioadă, de fapt singura din anul trecut în care a nins suficient și totul a fost conform proiectului, beneficiind și de schi-lift, în premieră la ÎntorsuraBuzăului.

-       De cine este susţinută acesta competiţie?

-       Cum am spus, Trofeul Gerar este un proiect educativ extrașcolar, participant la concursul de proiecte organizat de către MECTS, aprobat și inclus în CAEN (Calendarul Activităților Educative Naționale) pentru care se acorda o finanțare parţială (aprox. 50% din costurile totale), deci este un proiect naţional susținut parţial de MECTS, în completare din fonduri proprii, prin punerea bazei materiale și a infrastructurii la dispoziție în mod gratuit, prin sume de la bugetul propriu, prin contribuții de la partenerii proiectului și prin sprijinul consistent al sponsorilor.

-       Unde va avea loc în acest an?

-       Anul acesta proiectul educativ Trofeul Gerar se va derula în stațiunea Sugaș Băi, în perioada 1-3 februarie.

-       Cui se adresează el?

-       Se adresează în special copiilor și tinerilor din palatele și cluburile copiilor, care activează la cercurile de schi și/sau sporturi de iarnă, dar și celorlalți copii care în cadrul școlilor de unde provin, la cercurile de profil, practică schiul. Este o competiție de prestigiu la nivel național, poate cea mai apropiată de ceea ce înseamnă o competiție națională de schi la nivel de copii și tineri nelegitimați la cluburi sau asociații sportive, la care participă loturi de sportivi din 15-20 de județe ale țării, o activitate educativă devenită tradițională.

-       Am aflat trecutul şi prezentul acestei competiţii. Ce îi rezervă viitorul?

-       Partenerii din proiect au fost mai mulți, an de an. Calitatea sub toate aspectele a crescut la fel, participarea și impactul sporește constant, profesionalismul și seriozitatea fac din acest proiect un reper în cadrul activităților educative extrașcolare la nivel national, și rămâne să ne stradium în continuare.

-       Ce alte proiecte mai aveţi pentru tinerii covăsneni?

-       Pentru ei și pentru mulți alți copii din țară am mai gândit și alte proiecte ce acoperă toate domeniile educației de tip nonformal, iar ca exemplu aș aminti numai de cea de a XXVIII-a ediție „Pui de brad” (Activitate interculturală, sportiv-ecoturistică), de a IX-a ediție a Concursului naţional de karting și educaţie rutieră „Memorialul Codruț Morar și Jani Ferenc”, de a IV-a ediție a Festivalului Naţional de muzică pentru copii și tineri „Împreună, formații pentru viitor”, a II-a ediție a Concursului Național de proiecte de protecție a mediului și ecoturism „Minunile naturii”, a VI-a ediție a Festivalului de folclor pentru copii „Mlădițe românești”, precum și multe, multe participări în toată țara la diverse festivaluri și concursuri cuprinse în CAEN, activități în parteneriat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.