ACTUALITATE 6 decembrie 2016

„Trinterviu“: Covasna pentru Camera Deputaţilor

de Observatorul de Covasna | 1892 vizualizări

Candidaţii pentru Camera Deputaţilor de la filialele covăsnene ale PSD, PNL și ALDE răspund aceluiaşi set de întrebări

Campania electorală se apropie de final, iar duminică, 11 decembrie, ne vom alege reprezentanţii în Parlamentul României. După modelul interviurilor luate candidaților pentru fotoliul de primar din Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului, am pregătit un set de şase întrebări, pe care le-am adresat, rând pe rând, primilor candidaţi de pe listele PSD, PNL și ALDE, partidele românești cele mai bine clasate în județul nostru la alegerile locale din vară.

Articolul de azi conţine răspunsurile Corinei Bote (PNL), ale lui Horia Grama (PSD) şi ale lui Ştefan Platon (ALDE), toţi aflaţi în lupta pentru un loc în Camera Deputaţilor. Cei trei ne vorbesc despre legătura lor cu județul Covasna, menționează calitățile unui bun deputat, ne dezvăluie proiectele de lege pe care, dacă ar fi aleși, le-ar iniția în folosul covăsnenilor și transmit câte un mesaj către potențialii lor alegători. Vă invităm să citiţi, să comparaţi şi să analizaţi, iar duminică să votaţi exact aşa cum vă îndeamnă conştiinţa.

Din punctul dumneavoastră de vedere, ce calități trebuie să aibă un om pentru a fi un bun deputat?Corina Bote

Corina Bote (PNL): După părerea mea, calitățile unui candidat care participă la alegeri pentru un mandat de deputat sunt următoarele: viziunea, responsabilitatea, competența, caracterul, carisma, comunicarea, atenția și curajul. O reformă a clasei politice actuale nu se poate realiza fără o selecție corespunzătoare a candidaților care, cu ocazia unui scrutin electoral, sunt supuși votului cetățenilor. (...) Deputatul trebuie să aibă tăria, curajul și încrederea să întreprindă toate demersurile legale pentru îndeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul său politic.

Horia Grama (PSD): Un bun deputat, în opinia mea, trebuie să aibă experiență politică și administrativă, necesare înțelegerii modului de funcționare a mecanismelor puterii legislative, administrative și politice, să fie animat de bună credință pentru a reprezenta onest interesele tuturor celor pe care îi reprezintă și, desigur, să fie un om integru.

Ştefan Platon (ALDE): În primul rând, trebuie să știe foarte bine ce vrea și să-și stabilească obiectivele, să aibă o bună capacitate de adaptabilitate. (...) Totodată, trebuie să se concentreze în găsirea unor soluții, respectiv în rezolvarea problemelor, Horia Gramafiecare dificultate întâmpinată însemnând o oportunitate de a învăța și mai mult. Să aibă o capacitate de sinteză a provocărilor și oportunităților care apar și să le transforme în câștiguri pentru semenii care-l susțin și promovează. Pentru a fi respectat, trebuie să-și respecte promisiunile asumate la termenele stabilite, unul dintre punctele sale forte fiind seriozitatea și punctualitatea, trebuie să știe cum să fie productiv, eficient și să-și găsească locul și rolul în cadrul unei echipe de lucru. (...) Nu trebuie să lucreze singur, proiectul politic asumat trebuie să fie rezultatul unei munci în echipă, încrederea celor din jur fiind de bază. (...) De asemenea, având în vedere că un om nu are numai calități, acesta trebuie să minimizeze pe cât posibil defectele pe care le are. În altă ordine de idei, trebuie să-și respecte angajamentele asumate prin propriul proiect politic, să interacționeze cu comunitățile locale din județ și să dea socoteală la sfârșitul mandatului.

Ce vă leagă de județul Covasna?

Stefan PlatonCorina Bote (PNL): De judeţul Covasna mă leagă întreaga mea existenţă, deoarece aici am crescut şi aici sunt acasă. Fiecare pas pe care îl fac în acest judeţ îmi aminteşte de ceva din copilărie, adolescenţă sau din perioada petrecută aici ca om matur. Chiar dacă o parte din studii le-am făcut în altă parte, rădăcinile sunt tot aici (familie, prieteni), nu m-am smuls din rădăcini. Consider că suntem datori să dezvoltăm judeţul care ne-a crescut.

Horia Grama (PSD): Faptul că din anul 1988 trăiesc în acest județ unde mi-am întemeiat familia, cariera profesională și politică.

Ştefan Platon (ALDE): Cel mai important pentru mine este faptul că sunt un om născut și crescut în județul Covasna și sunt mândru de asta, fapt ce mă determină să îmi doresc, mai mult ca orice, să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca acest județ să fie unul prosper.

Ați stat de vorbă cu potențialii dumneavoastră alegători. Numiți o lege care ar trebui adoptată și/sau una care ar trebui amendată, pentru a duce la dezvoltarea județului Covasna. Explicați alegerea dumneavoastră.

Corina Bote (PNL): Da, am fost în permanență în mijlocul lor, iar din discuțiile purtate cu aceștia, dar și din propria experiență în domeniul privat, am ales ca proiectul meu politic principal să fie elaborarea și adoptarea unui cod comercial modern, care să asigure un cadru legislativ coerent, care să asigure dezvoltarea sustenabilă a întreprinderilor mici din România. Eu cred că acest proiect este unul ambițios și că am atât experiența profesională necesară ducerii lui la îndeplinire. În prezent, în România există un hățiș legislativ care de cele mai multe ori este neproductiv, IMM-urile confruntându-se cu bariere birocratice care au ca efect scăderea cifrei de afaceri, reducerea locurilor de muncă, deprofesionalizarea angajaților și imposibilitatea desfășurării activităților comerciale pentru realizarea obiectivelor propuse prin funcționarea acestora. Nu trebuie să uităm că IMM-urile sunt motorul economiei românești actuale și sprijinirea acestui sector se poate face în primul rând printr-o legislație coerentă, cu valabilitate pe termen lung, care să permită elaborarea unor strategii și planuri de afaceri pentru fiecare firmă în parte. Totodată, este necesară reanalizarea relației stat – contribuabil, care în accepțiunea mea trebuie să devină una de parteneriat, prin îmbunătățirea și simplificarea procedurilor fiscale ale ANAF, diversificarea activității de îndrumare și prevenire a activității fiscale. (...) De asemenea, vreau să propun introducerea unui card pentru firme, card care să ușureze atât activitatea patronatului, cât și a instituțiilor de control ale statului în această relație, iar informatizarea sistemului va avea ca principal scop eliminarea barierelor birocratice în domeniu, plecând de la considerentul că bugetul de timp alocat acestor activități de administrare va fi redus considerabil, acest lucru fiind benefic ambelor părți.

Horia Grama (PSD): În primul rând, legile adoptate de Parlament au un caracter general, în sensul în care nu pot genera efecte doar la nivelul unui singur județ. Partidul Social Democrat a prezentat alegătorilor un programul de guvernare coerent și realizabil, care cuprinde măsuri fiscale și sociale ce  se vor concretiza prin legi, dacă vom guverna țara.  Ca să fiu mai concis, pot să vă enumăr câteva dintre măsurile asumate de Partidul Social Democrat care vor contribui și la dezvoltarea județului nostru: firmele cu maxim 9 angajați și cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 Euro/an vor plăti impozit 1% din cifra de afaceri; impozit pe dividende 0; reducerea contribuțiilor pentru salarii de la 39,25% la 35%; impozit 0 pentru terenurile agricole lucrate, tractoare și utilaje agricole; TVA 0 pentru materiile prime și serviciile din agricultură; plata la timp a subvențiilor; creșterea cu 40% a salariului minim brut de la 1250 lei la 1750 lei; impozit pe venit 0 pentru cei cu salarii mai mici de 2000 lei pe lună; creșterea punctului de pensie și contribuții de sănătate 0 pentru toți pensionarii.

Ştefan Platon (ALDE): Eu și echipa mea propunem un proiect politic, și anume, elaborarea și adoptarea de către Parlament a unei legi a agriculturii montane. Sunt convins că acest proiect politic are șanse de reușită deoarece în toate întâlnirile cu cetățenii, aceștia ridică mereu probleme legate de acest subiect, și anume faptul că nu pot valorifica produsele la un nivel care să le aducă plus valoare, atât datorită distanțelor mari, cât și a lipsei concentrării ofertei, produsele nefiind valorificate la adevărata lor valoare. Urmăresc cu interes toate demersurile asociațiilor crescătorilor de animale, a fermierilor, la nivel local, județean și național și îi asigur că vom face front comun pentru reprezentarea intereselor acestora. Am urmărit de curând și emisiunea unui post de televiziune care semnala gravele probleme cu care se confruntă fermierii din zona montană. Consider că împreună vom reuși, dar trebuie să dăm dovadă de consecvență, unitate, consens, ambiție și să urmărim un țel comun. (...) Legea, așa cum am gândit-o eu, trebuie să asigure cadrul legal pentru: sprijinirea creării și dezvoltării formelor asociative ale fermierilor pentru comercializarea produselor; susținerea investițiilor pentru modernizarea fermelor; sprijinirea producerii și valorificării produselor locale; sprijinirea activităților agricole în zona de munte prin plăți compensatorii; facilitarea accesului la capital; sprijinirea tinerilor antreprenori pentru demararea unei afaceri; încurajarea instalării tinerilor fermieri în zona montană defavorizată, ș.a.m.d.

În afară de cele amintite la întrebarea anterioară, ce mai propuneți pentru județul Covasna?

Corina Bote (PNL): Cred că această întrebare poate fi adresată în primul rând consilierilor județeni. Eu ce pot să vă spun, este că mandatul de deputat este pentru un loc în Parlamentul României, acesta reprezentând puterea legislativă în România, iar legile adoptate de aceasta au caracter național. Observ că unele partide în campania electorală atribuie ca realizări ale unor parlamentari locali, asfaltări de străzi, canalizare, apă potabilă, construirea de școli, spitale, cămine culturale etc. dar nu explică electoratului cum și prin ce mijloace au făcut aceste demersuri. De aceea, este evident faptul că nu înțeleg funcționarea puterilor într-un stat democratic, nu înțeleg rolul unui parlamentar și toată activitatea lor a fost de cele mai multe ori la limita legii sau prin încălcarea acesteia, fapt susținut și de volumul mare de muncă la instituțiilor anticorupție. În concluzie, eu propun alegătorilor din județul Covasna ca, împreună să ne mobilizăm și să reușim reformarea clasei politice și să uităm de practicile reprezentanților noștri din trecut. (...) În concluzie, vă asigur că, în calitate de deputat, voi face toate demersurile legale pentru implementarea acestui proiect politic (n.red. cod comercial modern) care în urma adoptării lui va crea tuturor firmelor din județul Covasna bunăstare.

Horia Grama (PSD): Partidul Social Democrat Covasna își propune menținerea Prefectului și a Subprefectului români cu misiunea de a asigura respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, precum și a legilor Statului Român în administrația locală și atragerea de fonduri de la bugetul național pentru investiții  ce vizează modernizarea și dezvoltarea județului. Una dintre priorități ar fi modernizarea Drumului Național 13E care leagă localitățile Întorsura Buzăului - Covasna – Sfântu Gheorghe – Hăghig.

Ştefan Platon (ALDE): Vă asigur că dacă acest proiect politic va fi votat de alegătorii județului, acesta va rezolva o mare parte din problemele cetățenilor acestuia, iar adoptarea legii agriculturii montane va asigura cadrul legal pentru o dezvoltare economică susținută a județului nostru.

Care este principalul mesaj care doriți să ajungă la alegători în această campanie electorală?

Corina Bote (PNL): Principalul mesaj pe care-l adresez alegătorilor este: Sunt un politician tânăr și vreau să facem politică împreună, urmărind un interes comun!!!

Horia Grama (PSD): În primul rând, doresc să le transmit tuturor că este foarte important să-și exercite dreptul de a vota, iar celor ce votează le sugerez să analizeze toate ofertele partidelor și să ţină cont de cei care au demonstrat de-a lungul timpului că pot conduce țara și că sunt capabili să o conducă și pe viitor pentru ca noi toți să avem o viață mai bună.

Ştefan Platon (ALDE): Eu adresez alegătorilor următorul mesaj: În România avem nevoie de o lege a agriculturii montane!

Care este primul lucru pe care îl veți face dacă obțineți funcția pentru care candidați?

Corina Bote (PNL): Îmi voi forma o echipă de profesioniști cu care vom trece la muncă și vă asigur că-mi voi duce la îndeplinire proiectul meu politic.

Horia Grama (PSD): Principala mea prioritate, după obținerea unui nou mandat de deputat, va fi aplicarea în totalitate a tuturor măsurilor cuprinse în programul de guvernare al Partidului Social Democrat, singurul partid care în această campanie a venit în fața alegătorilor cu măsuri concrete și realizabile.

Ştefan Platon (ALDE): Eu și echipa mea vom trece la inițierea demersurilor pentru elaborarea și adoptarea acestei legi pe care o considerăm de importanță vitală pentru dezvoltarea economică a zonelor montane, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Covasna.

 

În ediţia de joi, 8 decembrie, vor fi publicate răspunsurile oferite la acelaşi set de întrebări de primii candidaţi pe listele PNL, PSD şi ALDE pentru funcţia de Senator.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
alib, 8 decembrie 2016
nu cred ca are vreo relevanță schimburile ideea e ca voi ati tot avut ocazii in toți acesti ani si ....sau lucrurile bine necesita mai mult timp?!succes Corina
alex, 7 decembrie 2016
Pentru dl.Grama La ce lege, votata in mandatul actual,în vigoare la aceasta data, a fost coinitiator? Ce categorie sociala a beneficiat de prevederile acestei/ acestor legi? Care sunt legile la citeste integral
lili, 7 decembrie 2016
Pentru ca dl Grama a fost cam discret cu propunerile populiste si mincinoase ale PSD cuprinse in Programul de guvernare, le redau mai jos pentru ca peste o luna sa va convingeti(daca pana acum NU citeste integral
ion, 7 decembrie 2016
Dra Bote , cand PDL-istii actualii PNL, ne-au taiat salariile unde munceai ? Sau mai bine spus ai muncit vreo data in trei schimburi de te-ai spetit iar cei pe care ii reprezinti vin si iti taie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.