Tribunalul a respins cererea de suspendare a autorizaţiilor de recoltare a 54 de urşi
Tribunalul Braşov a dat câştig de cauză Consiliului Judeţean (CJ) Covasna în procesul împotriva Alianţei pentru Combatarea Abuzurilor, care a cerut în instanţă suspendarea autorizaţiilor pentru recoltarea a 54 de urşi, a anunţat, vineri, administraţia judeţeană.
„Tribunalul Braşov a respins ca fiind nefondată cererea formulată de Asociaţia Alianţa Pentru Combaterea Abuzurilor (ACA), care a solicitat suspendarea executării autorizaţiilor pentru recoltarea de animale din fauna sălbatică. Judeţul Covasna a intrat în procesul civil ca parte, pe lângă pârâtul Agenţia Pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, împreună cu comunele Ozun, Reci, Valea Crişului, Brăduţ, Lemnia, Ojdula, Zăbala, 9 asociaţii de vânătoare şi 2 asociaţii de crescători de animale”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Covasna.
Preşedintele instituţiei, Tamás Sándor, a declarat că numărul urşilor a crescut îngrijorător în ultimii zece ani, iar aceştia reprezintă un real pericol pentru vieţile şi bunurile oamenilor.
„Viaţa oamenilor este pe primul loc, iar acest lucru nu poate fi pus la îndoială. Această asociaţie de apartament, fără personalitate juridică, a cerut în instanţă suspendarea autorizaţiilor care acordă posibilitatea intervenţiei acolo unde urşii pun în pericol vieţile oamenilor. Împreună cu APM, cu comunele şi asociaţiile mai sus amintite am pledat împreună pentru gestionarea responsabilă a populaţiei de urşi şi pentru îndepărtarea imediată a exemplarelor periculoase. Ne bucurăm că instanţa a dat câştig de cauză şi a luat decizia de a proteja oamenii”, a declarat Tamás Sándor, citat în comunicat.
Potrivit acestuia, numărul urşilor din judeţul Covasna s-a dublat în ultimii zece ani, crescând de la 1.045 de exemplare în 2013 la peste 2.200 în 2024.
„Habitatul, aria naturală a ursului ar permite ca în judeţul nostru să fie 550-600 de exemplare, dar în judeţul nostru sunt 2263 de exemplare. Asta înseamnă mai mult de trei ori, aproape de patru ori mai mult. Nu numai statistic, nu numai hârtiile spun acest lucru, asta simţim şi noi, toţi cetăţenii care trăiesc aici, nu numai ciobanii care au turme de oi în munţi, ci şi oamenii care stau în sate, în localităţi (...) Ne mai vorbind de faptul că din 1990 până în 2016, în România nu am avut decese din cauza atacului ursului, dar după 2016, de când s-a stopat extragerea urşilor, sunt peste 300 de persoane rănite şi peste 25 de persoane care au murit în urma diverselor atacuri ale urşilor”, a mai spus Tamás Sándor.