Trei arestaţi în scandalul de la permise şi înmatriculări
Tribunalul Covasna a emis, ieri seară, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru trei dintre cei 19 învinuiţi în sacandalul inmatriculărilor şi permiselor false, declanşat miercuri. Instanţa a dispus arestarea lui Dorin Andriesei, agent la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPIV) Covasna, Jancso Aron, instructor auto la şcoala de şoferi Codreanu din Sfântu-Gheorghe, şi Szekely Karoly,
DGA s-a folosit de un agent acoperit pentru a „sparge” grupul de înmatriculari cu chitanţe false şi de permise contra cost
Tribunalul Covasna a emis, ieri seară, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru trei dintre cei 19 învinuiţi în sacandalul inmatriculărilor şi permiselor false, declanşat miercuri. Instanţa a dispus arestarea lui Dorin Andriesei, agent la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPIV) Covasna, Jancso Aron, instructor auto la şcoala de şoferi Codreanu din Sfântu-Gheorghe, şi Szekely Karoly, bodyguard la o firmă de pază. Cei trei au făcut recurs împotriva sentinţei Tribunalului, asupra mandatelor de arestare urmând să se pronunţe Curtea de Apel Braşov.
Cristi Olaru, piesa de rezistenţă a acuzării
Grupul de 19 persoane cercetate pentru luare de mită, complicitate la luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale şi constituirea unui grup infracţional a fost „penetrat“ de un agent acoperit al Direcţiei Generale Anticorupţie. Ancheta care a durat un an de zile a fost dublată de numerose interceptări telefonice. Potrivit unor persoane apropiate anghetei, un bărbat cu o carte de identitate pe numele de Cristi Olaru, cu „domiciliul“ în staţiunea Covasna, s-a înscris la cursurile de conducere a unei şcoli de şoferi din Sfântu-Gheorghe. Aici a fost repartizat instructorului Jancso Aron, bun prieten cu unul dintre agenţii de la Serviciul Permise şi Înmatriculare, Dorin Andriesei. Pe parcursul şcolii, agentul acoperit a reuşit să se împrietenească cu instructorul şi i-a solicitat acestuia ajutorul pentru obţinerea permisului de conducere. Preţul plătit pentru permis a fost de 300 de euro, bani pe care potrivit înregistrărilor telefonice de la dosarul cauzei, instructorul i-ar fi împărţit frăţeşte cu Andriesei. După ce a obţinut permisul, agentul acoperit i-a propus instructorului auto să-l ajute să înmatriculeze un autoturism străin, fără să mai plătească taxa de poluare, „serviciu“ pentru care i sau soliticat 4.000 de euro.
Un an de anchete
Ancheta DGA a pornit în urma unei sesi zări adresate Biroului Antico rup ţie Covasna de către un cetăţean care a reclamat faptul că angajaţii de la premise şi înmatriculari primesc bani şi alte foloase prin intermediari pentru a înmatricula maşini. La sesizarea DGA, Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a început urmărirea penală împotriva a 19 persoane, dintre care cinci agenţi de la Permise şi Înmatriculari, cinci instructori auto şi un funcţionar de la Primăria Sfântu Gheorghe. Miercuri, la domiciliile tuturor inculpaţilor s-au făcut percheziţii, iar audierile acestora au durat până joi dimineaţă, când s-au emis mandate de reţinere împotriva a trei dintre ei: Jancso Aron, Dorin Andriesei şi Szekely Karoly. Pe lângă cei trei, în cauză mai sunt cercetaţi patru agenţi de la premise şi înmatriculări, doi instructori auto, un subofiţer de la pompieri şi un funcţionar la Primăria Sfântu-Gheorghe şi diverşi „civili“.
Jumătate dintre agenţii de la permise sunt cercetaţi
Ancheta DGA arată că cinci din cei 11 angajaţi de la serviciul de permise şi înmatriculări sunt implicaţi în scandal. Aceştia sunt acuzaţi că au înmatriculat autovehicule cu mai multe numere de înmatriculare provizorii succesive, acordate aceluiaşi autovehicul, fără a fi plătită taxa de înmatriculare. În acest sens, funcţionarii fie modificau seria şasiului implementată în baza de date, pentru ca aplicaţia informatică să nu recunoască autovehiculul care fusese deja înmatriculat provizoriu, fie acordau acelaşi număr provizoriu mai multor autovehicule, în diferite perioade. De asemenea, înmatriculau autovehicule fictiv pe numele unor persoane, care nu solicitau acest lucru şi nici nu aveau cunoştinţă despre acest fapt, în baza unei copii a cărţii de identitate, obţinută de intermediari din diverse locuri, cu ajutorul angajatului Primăriei Sfântu-Gheorghe, Torok Bela. În plus, membrii grupului căutau persoane dispuse să obţină permisul de conducere, în mod fraudulos. În schimbul unor sume de bani, persoanele respective beneficiau de „ajutorul” examinatorilor, atât la proba teoretică, cât şi la cea practică.
Adrian Moise