ACTUALITATE 30 august 2016

Trecerile de pietoni din Sfântu Gheorghe nasc nemulțumiri

de Sever Ioan Miu | 1196 vizualizări

Fie că sunt amenajate necorespunzător, fie că, prin lipsa lor în locuri aglomerate, pun în primejdie viața pietonilor, trecerile de pietoni pot fi un subiect de nemulțumire pentru locuitorii oricărui oraș. Cu atât mai mult pentru locuitorii din Sfântu Gheorghe, un municipiu în care mai sunt multe de făcut în amenajarea urbană pentru un trafic auto cât mai sigur. Pornind de la remarcile nemulțumite ale unei mămici cu privire la trecerile de pe mai multe străzi, printre care Vasile Goldiș și Spitalului, am mers în oraș să le văd și am vorbit cu autoritățile. La fața locului am înțeles că situația e mult mai complexă, după cum puteți citi mai jos.

Lunca Oltului, strada nimănui

Poate cea mai periculoasă arteră pentru pietoni este Lunca Oltului, strada din care se iese din Sfântu Gheorghe spre DN12. Aici, deși există supermarketuri, magazine, restaurante și alte unități comerciale, oamenii nu au pe unde traversa. Problema este că această arteră a fost preluată de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADR), pentru reparații, primăria nemaiavând atribuții privind amenajarea trecerilor de pietoni pe Lunca Oltului. „CNADR a preluat strada ca să repare, ca să reabiliteze tot drumul național și ar trebui să ne dea înapoi porțiunea de drum național ce traversează orașul. Până ce nu ne dă înapoi (...) nu putem interveni. Am tot cântărit să facem treceri de pieton, dar până la urmă ne-am înțeles că nu ne băgăm câtă vreme nu este în ograda noastră. Nu știu de ce trenează de jumătate de an adoptarea unei hotărâri de guvern prin care se dă înapoi în administrarea orașului porțiunea de drum național ce traversează Sfântu Gheorghe“, ne-a declarat administratorul municipiului, Czimbalmos Kozma Csaba. Pe de altă parte, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Covasna (IPJ) a făcut o propunere „pentru CNADR, pentru amplasarea unei treceri de pietoni acolo, știm că e o problemă, mai ales în zona unui hipermarket, este trafic pietonal mai intens. S-au făcut propuneri, dar ține de administratorul drumurilor să amplaseze trecerea aceea de pietoni“, mi-a  declarat Nicoleta Marin, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna. În ceea ce mă privește, am trimis un mail la CNADR despre traversările de pe strada Lunca Oltului și voi reveni cu detalii de îndată ce primesc un răspuns.

1 Decembrie-Sporturilor - o intersecție „cu cântec“

Un alt loc unde se întâmplă des accidente este intersecția Bulevardul 1 Decembrie - Strada Sporturilor. „Nu este săptămână să nu calce pe cineva. Și săptămâna trecută a călcat pe cineva o mașină (...) și a fugit“, spune un vânzător la un magazin din zonă. Potrivit unui comunicat IPJ, accidentul a avut loc miercuri, 24 august 2016, în jurul orei 17:00, la intersecția amintită. „Din cercetările efectuate la fața locului s-a stabilit că o femeie de 58 de ani a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada regulamentar pe trecerea pentru pietoni de pe strada 1 Decembrie 1918 din zona intersecției cu strada Sporturilor. În urma evenimentului, femeia a fost rănită ușor, iar șoferul a părăsit locul faptei. Polițiștii continuă cercetările pentru identificarea persoanei care a condus autoturismul“, scriau reprezentanții poliției în buletinul informativ din 25 august 2016. Potrivit unui vânzător de la un alt magazin din zona intersecției, accidentele au loc aici lunar, nu săptămânal. „Și sâmbăta asta, pe 27 august, a avut loc un accident. Au venit polițiștii, au măsurat“, spune comerciantul. Nu am găsit incidentul de sâmbătă menționat în buletinul informativ al IPJ covansa, dar, în caz că accidentul îmi va fi confirmat de către oamenii legii, voi reveni cu detalii. Comerciantul, care a avut de-a face, când traversa pe zebră, cu șoferi care nu aveau răbdare, spune că accidentele din această intersecție sunt cauzate și de traficul greu deviat de pe strada Lăcrămioarei, iar introducerea limitatoarelor de viteză înainte de intersecție ar putea fi o soluție.

Un bec mai puternic

„Am locuit acolo acum câțiva ani și știu, și în perioada aceea se tot întâmplau accidente“, mi-a spus administratorul orașului, Czimbalmos Csaba, despre trecerea de pietoni de la intersecția bulevardului 1 Decembrie cu strada Sporturilor. Întrebat cu privire la soluțiile pentru reducerea numărului de accidente din această intersecție, Czimbalmos Csaba mi-a povestit despre măsurile luate pentru un luminat corespunzător pe timpul nopții: „Am pus un bec mai puternic ca luminozitatea să crească. Poate acum nu mai este acel bec, habar n-am. Știți, o dată s-a pus, de două ori s-a pus și vine următorul instalator și pune becul pe care-l are la îndemână. Probabil că nu asta este singura soluție și este una mai bună, dar nu știu ce ar trebui să facem (...). Nu am acum toate detaliile“, mi-a spus Czimbalmos, care a avut amabilitatea de a-mi răspunde în timpul concediului, adăugând: „Poate o soluție ar fi acele limitatoare de viteză. Am pus aceste limitatoare la blocul de dinainte de pod. Poate asta ar trebui să facem și aici. Interesant că și Poliția, prin Serviciul de circulație ne semnalează aspectele care prezintă pericol iar aici, chiar dacă știu că este o intersecție ‘cu cântec’, nu ne-au semnalat. Avem săptămânal, de-acum încolo, întâlniri cu Serviciul de circulație și o să aduc în discuție această intersecție și poate oferă ei o soluție, să evităm câteva necazuri“.

O trecere cu probleme

Pe Strada Spitalului, cea „pe care s-a greșit marcajul bicicliștilor, este o parcare în fața spitalului de TBC (...). Șoseaua a fost făcută anul trecut cap-coadă și arată bine, dar trecerea de pietoni care duce spre parcare este trasată aiurea, nicidecum din locul special de acces cu căruciorul“, mi-a povestit o mămică. Am fost la fața locului și, într-adevăr, la prima trecere de pietoni de pe Spitalului, cum mergi spre Simeria, doar o mică parte din trotuar este la un nivel care-ți permite să urci fără efort. După ce i-am povestit lui Czimbalmos, încercând să-i explic unde este trecerea, managerul a preferat să nu comenteze pe moment, adăugând că va reveni cu o explicație după ce îi voi trimite fotografii.

Traversare nepermisă, cu copilul de mână

Pe de altă parte, există și pietoni care traversează pe roșu, sau prin locuri nepermise. Marți, la prânz, o doamnă cu părul alb traversa cu o fetiță de mână printr-un loc neamenajat, pe strada Vasile Goldiș. Venisem pe Vasile Goldiș să văd trecerile pietonale, alertat de aceeași mămică pe care am citat-o și cu privire la strada Spitalului: „Dacă stai pe Vasile Goldiș 22 (...), ieși pe un trotuar îngust și, la 30 m, în dreapta ai o parcare care se întinde până spre intersecția cu str. Andrei Șaguna.

Astfel, dacă vrei să fii corect la traversare ai două variante. Una (și cea mai scurtă) este să mergi 500 m până la trecerea la care te întorci și când ieși din Dealului. A doua să mergi printre mașinile din parcare, până la intersecția cu Andrei Șaguna unde nu este trecere decât pe stânga când o iei spre centru. Ca să mergi tot pe dreapta, presupunând că nu ai fost inspirat să te întorci la ieșirea din bloc făcând stânga, va trebui să cobori pe toată strada Șaguna spre Kós Károly. Cel care iese din Goldiș 22, dacă vrea să fie corect nu prea poate“. „Soluția este pentru toți oamenii să facă o ‘românească’. Inclusiv pentru unguri“, adăugase, cu o indignare amestecată cu umor, mama nemulțumită care m-a contactat. Pe de altă parte, femeia care a  traversat marți cu fetița, putând periclita viața copilului, nu a dat vina pe distanța față de cea mai apropiată trecere de pietoni. „Prin altă parte era soare pentru fetiță“, s-a justificat ea.

Doamne ferește, pân’ te nimerește

Totodată, tot marți, pe Strada Bem József, unde sunt mai multe treceri de pieton, am văzut cum un bărbat a traversat printr-un loc nepermis, pentru a intra în mașina sa, parcată de cealaltă parte a străzii. „A fost mai ușor să traversez așa“, mi-a explicat el, punându-mă pe gânduri. La început, l-am judecat aspru. După care mi-am amintit de momentele în care eu însumi am traversat prin locuri nepermise, iar odată, chiar la Sfântu Gheorghe, am luat amendă pentru că am trecut pe roșu. De fiecare dată am scăpat, dar nimic nu garantează, nimanui, că va supraviețui unei astfel de traversări. Vorba românului: „Doamne ferește, pân’ te nimerește“.

„În primele șase luni, la nivel județean, din cele peste 9000 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiștii rutieri, 675 au fost pentru abateri ale pietonilor. Pe locul III la cauzele generatoare de accidente rutiere grave sunt abaterile comise de pietoni, respectiv traversările neregulamentare sau deplasarea pietonilor pe partea carosabilă“, mi-a declarat purtătorul de cuvânt al IJP Covasna, Nicoleta Marin.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 31 august 2016
pe Kos Karoly la poarta Textila e bezna din cauza copacilor, ar trebui o toaletare
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.