ACTUALITATE 8 decembrie 2015

Tratament balneo la Belin – condiții occidentale la prețuri modice

de Mirela Cara Dragu | 5232 vizualizări

Turismul balnear din județul Covasna, unde există un remarcabil potențial natural, pare să prindă contur de la o zi la alta. Cu pași mărunți, dar siguri, lucrurile încep să se reașeze pe acest segment. Astfel, prin eforturile Asociației de Dezvoltare Comunitară Aquasic, în august 2014 a fost pus în funcțiune Centrul de tratament din Belin, prin deschiderea căruia s-a finalizat proiectul „Drumul apelor minerale”, în care sunt incluse centrele similare din Vâlcele, Malnaş Băi şi Olteni.

Construit după standarde occidentale, centrul este locul perfect pentru persoanele care doresc să se însănătoșească prin alt tip de tratament decât cel medicamentos. Clădirea, cu o arhitectură atractivă, are două niveluri. La parter există două piscine de îmbăiere, frumos amenajate, între care una cu apă rece, iar cealaltă cu apă caldă. Cei care optează pentru Centrul de tratament Belin au la dispoziție și o saună finlandeză și patru băi cu cadă în care se poate face hidroterapie cu apă minerală pucioasă pentru care Centrul folosește apa izvorului „Fântâna Pucioasă”.

Apa minerală de la Belin poate fi folosită atât în cure interne, pentru ameliorarea simptomelor bolilor aparatului digestiv, cât și pentru băi cu ape sulfuroase indicate în tratarea simptomelor la reumatism articular şi abarticular în forme stabilizate şi hiporeactive, la sechele post-traumatice, la afecţiuni ale sistemului nervos periferic, la tulburări ale circulaţiei periferice, precum şi la afecţiuni dermatologice.

Centrul li se adresează deopotrivă celor tineri și bătrâni, în incinta sa existând și aparate de fitness, jocuri de societate, mese de tenis sau biliard, toate contribuind la petrecerea unui timp cât mai plăcut pe durata tratamentului sau într-o zi de weekend.

În prezent, centrul nu dispune de cadre medicale specializate, astfel încât clienții folosesc serviciile pe cont propriu, atenționați fiind că în anumite situații este de preferat să nu vină la tratament cu ape sulfuroase. „Momentan nu avem specialiști. Am avut un kinetoterapeut care făcea masaj și terapii, dar deocamdată nu mai avem pe nimeni”, ne-a declarat Sikó Afrodita, referent pe activități turistice în cadrul centrului.

Aceasta a precizat că persoanele care suferă de cardiopatie ischemică formă dureroasă, infarct miocardic, hipertensiune arterială, tromboflebită profundă, boli de piele sau accident vascular cerebral, precum și femeile însărcinate ar trebui să evite băile cu apă caldă, pentru care este indicat să se ceară opinia medicului de familie sau a unui specialist.

Deși deschis recent, Centrul de tratament din Belin este foarte solicitat și a ajuns să fie cunoscut dincolo de granițele județului Covasna. „În lunile septembrie și octombrie avem mai puțini vizitatori, dar din decembrie până la sfârșitul verii avem vizitatori constant. Localnicii nu vin sau vin în număr foarte mic. În general vizitatorii sunt turiști din Brașov și din zona Baraoltului. Din Baraolt este un medic care îi trimite la noi”, ne-a informat Sikó Afrodita.

Cei care nu aflaseră de existența centrului sau care încă nu au reușit să ajungă la Belin pentru tratament și relaxare o pot face de miercuri până duminică, în intervalul orar 13:00 - 20:00. Biletul de intrare costă 10 lei și include folosirea bazinelor, a saunei, a jocurilor de societate, precum și folosirea pentru o oră a aparatelor fitness. Elevii și pensionarii plătesc doar 5 lei pentru bilet, iar tenisul și biliardul se plătesc separat.

Cei care doresc să petreacă mai multe zile la Belin trebuie să știe că se pot caza la pensiunea din sat și că, în orele în care nu se află la tratament, pot vizita mai multe puncte de atracție turistică, între care Biserica Unitariană, construită în jurul anilor 1893-1895, Biserica Reformată, precum și izvoarele de apă minerală și lacurile de pescuit din împrejurimi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.