„Tradițiile, o șansă pentru toți” – un proiect pentru copiii cu dizabilități
Centrul de Tineret al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna a derulat în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni proiectul „Tradițiile, o șansă pentru toți”, în cadrul căruia copii cu diverse tipuri de dizabilități, care frecventează Şcoala specială sau sunt instituționalizați, au fost puși față în față cu moștenirea tradițională pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri.
Copiilor implicați în proiect le-au fost prezentate obiecte realizate de strămoșii noștri cu mii de ani în urmă, pentru ca ulterior să participe la un atelier de creație în cadrul căruia au pictat vase de lut, reproducând modele după vase originale, și au realizat diverse țesături cu ajutorul unor minirăzboaie de țesut. „Noi ne-am gândit să le prezentăm tinerilor care vin azi la activitățile noastre două lucruri. Ateliere de pictură pe vase ceramice, pentru că au vizitat expoziția de arheologie și au văzut ceramica cucuteniană în adevărata ei splendoare și atunci ei vor încerca să reproducă motivele decorative de pe aceste vase, cu tehnica zilelor noastre. Un al doilea atelier este legat de tradiția țesutului și cu ajutorul războaielor de țesut în miniatură vor face un semn de carte, o mică amintire pe care o vor păstra”, a declarat șeful secției de Cercetare și Valorificare Patrimoniu la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Dan Buzea.
Prin acest proiect, copiilor li s-a oferit nu doar șansa de a descoperi trecutul, ci și pe aceea de a-și descoperi eventuale talente artistice pe care să și le exploateze în viitor. „Noi am încercat să creăm niște abilități și niște viziuni cu privire la ce înseamnă moștenirea culturală și tradițiile pe care noi ca popor le avem. Astfel, am încercat să aducem două grupuri de tineri cu statut special. Un grup de tineri de la școala cu nevoi speciale și un grup de tineri instituţionalizaţi și, în aceste clipe în care ne apropiem de sărbători și toată lumea încearcă să se implice, să fie mai solidară, să fie mai bună, ne-am spus că cea mai bună soluție ar fi nu doar să ducem fără să așteptăm nimic, ci să-i implicăm și pe ei și să-i determinăm să contribuie la aceste lucruri, să facem cumva ca acest Crăciun să fie în fiecare zi”, a spus consilierul DJST Covasna, Cătălin Lazăr, care și-a exprimat convingerea că acesta este un prim pas în dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor.
Lucrările pe care le-au realizat vor fi expuse spre vânzare în cadrul unei expoziții, astfel încât cei mici să înțeleagă că pot face ceva prin care să obțină venituri pentru eventualele probleme sau dorințe pe care le au și care depind de bani, dar mai ales că situația în care se află nu îi obligă să depindă de cei din jur. „Dorim ca aceste produse să încercăm să le aducem spre comercializare, astfel încât copiii să contribuie ei înșiși la strângerea unei mici sume de bani cu care să încerce să-și rezolve singuri problemele. În felul acesta atingem și o latură destul de importantă, aceea a unei mici forme de antreprenoriat. În plus, cred că astfel copiii vor înțelege că nu ni se cuvin lucruri, ci că trebuie să punem umărul și să avem inițiative, dar mai ales că pot să își depășească condiţia și să lupte pentru a se dezvolta”, a mai spus Cătălin Lazăr.