ACTUALITATE 2 noiembrie 2018

„Tot ce îmi doresc în viață este să realizez ceva frumos și să las urmașilor mei o moștenire culturală”

de Iulia Drăghici - Taraș | 5802 vizualizări

Interviu cu interpretul de muzică populară din zona Buzaielor, Florin Filip

Când intră în scenă, fie că e una de festival, fie că e una de nuntă, glasul lui cutremură audiența și o transportă într-o reverie. În vis, vremurile de altădată, când portul popular era regula, nu excepția, nu mai par atât de îndepărtate. Vocea lui Florin Filip, tânărul din zona Buzaielor, în vârstă de 25 de ani, căci despre el vorbim, este făcută să cânte și să încânte, dar și să îi învețe pe cei care-l ascultă că prezentul și viitorul nu pot exista fără trecut, fără istorie și folclor. Solistul de muzică populară, cunoscut în toată Țara Buzaielor pentru iubirea și interesul cu care promovează tradiția românească, face pași importanți în carieră, prin faptul că tocmai a lansat videoclipul unui cântec emoționant, despre bunici, același care i-a adus interpretului faima pe internet, într-o filmare ajunsă virală cu peste 600.000 de vizualizări. Despre aceste realizări, despre cântec și videoclip, dar nu numai, ne-a vorbit Florin în interviul care urmează, pe care vă invităm să îl parcurgeți cu răbdare și inima deschisă.  

Principalul motiv pentru care am vrut să facem acest interviu este să marcăm lansarea celui mai recent videoclip, filmat pentru un cântec ce îți lasă pielea de găină ascultându-l, respectiv „Cântecul bunicii”. Ce înseamnă acest moment în cariera ta?

Tot ce îmi doresc în viață este să realizez ceva frumos și să las urmașilor mei o moștenire culturală. Cariera muzicală o compar cu o scară ce are foarte multe trepte, iar fiecare etapă sau melodie nouă apărută în repertoriul meu reprezintă încă un pas pe drumul cântecului popular. Acest proiect muzical intitulat „Cântecul bunicii” a luat naștere în vara anului 2016 după ce a plecat printre stele și bunica din partea mamei și am simțit că trebuie să îi aduc un omagiu, un semn de mulțumire pentru tot ce a făcut pentru mine. În momentul acela lucram la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, într-o zi am pus mâna pe telefon, am sunat-o pe doamna Angela Chelaru, compozitor de texte populare, căreia îi mulțumesc foarte mult. Așa au luat naștere versurile melodiei „Cântecul bunicii”.

Până a ajuns în forma actuală acest proiect muzical intitulat „Cântecul Bunicii”, a fost nevoie de multă muncă (repetiții, ore de canto, dicție etc.) răbdare, dar și câteva feedbackuri negative, însă întotdeauna îmi urmez inima și aștern în versuri și linii melodice ceea ce simt eu.

Peisajele surprinse în videoclip te lasă fără respirație. Când și unde ați filmat?

Am filmat în două locuri de poveste. Prima dată,  filmările au avut loc la Muzeul Familiei Stoian în luna august 2018 si mulțumesc pe această cale doamnei Țica, bunica din videoclip, iar cel de-al doilea loc a fost în Păltiniș, Sibiu în luna octombrie, deoarece toamna este anotimpul meu preferat.

În ceea ce privește filmarea videoclipului, am avut alături o echipă profesionistă și aduc mulțumiri pe această cale lui Ovidiu Mărginean, care a fost atent la cel mai mic detaliu si la ceea ce eu am vrut să pun în evidență. Aduc mulțumiri doamnei Țica și iubitei mele, care m-au ajutat enorm.

Cred că acest cântec, ne atinge, într-un fel sau altul pe fiecare în parte, pentru că ne face să ne gândim la ființe dragi din viețile noastre. Tu, personal, ca artist, ce mesaj ai vrea să transmiți, prin intermediul cântecului?

„Cântecul bunicii” reprezintă foarte mult pentru mine și pentru cariera mea muzicală deoarece mulți dintre ascultători se regăsesc în versuri. Cu toții am avut bunici, iar pe mulți dintre noi ne leagă amintiri de neuitat cu cei care sunt sau au fost rădăcinile noastre. Prin versurile melodiei îndemn toți ascultătorii să aducă un semn de mulțumire bunicilor care mai sunt în viață, iar celor care au plecat dintre noi să își aducă aminte cu drag de anii copilăriei petrecute la bunici.

De ce ai ales să interpretezi tocmai acest cântec, ba mai mult să și filmezi un videoclip pentru acesta. De ce Cântecul Bunicii și nu orice alt cântec?

Am ales să interpretez, să înregistrez și să filmez un videoclip pentru „Cântecul Bunicii” deoarece în urmă cu doi ani am fost plecat într-o excursie în nordul Bucovinei unde am cântat această melodie,  neînsoțit de acompaniament instrumental. Că tot este la modă Facebook-ul unii din tinerii prezenți în sală au realizat un live cu mine cântând această melodie, iar în două luni de zile acest live a strâns peste 600.000 de vizualizări.

În urma vizualizărilor am primit sute de mii de aprecieri atât din țară, cât și din străinătate și mi se cerea de către toți melodia înregistrată însoțită de videoclip. Acest lucru m-a determinat și motivat să înregistrez melodia alături de cei mai buni instrumentiști printre care amintesc și de Adi Neamțu, Paul Morar, Zenu Zânc,  Șusman Ștefan și să realizez acest minunat videoclip cu echipa BMGO. Atât live-ul cu cele peste 600.000 de vizualizări, cât și videoclipul redat într-o formă cât mai profesională, le regăsiți pe pagina mea oficială, Florin Filip Oficial.

Bunicii tăi mai trăiesc? Dacă da, ce ți-au spus când te-au auzit interpretând acest cântec? Iar dacă nu, ce crezi că ți-ar fi spus dacă te-ar fi auzit?

Din păcate bunicii mei nu mai trăiesc. Dacă trăiau, cu siguranță acest cântec avea cu totul alte versuri. Nu cântam în amintirea bunicii, ci probabil cântăm cât de bine e să ai o bunică în viață care îți încarcă bateriile cu energie pozitivă.

„Unirea s-a realizat acum 100 de ani, iar noi acum suntem dezbinați ca oricând”

Videoclipul este lansat în Anul Centenarului, un an important pentru România și locuitorii săi. Este o coincidență sau ți-ai dorit cumva să marchezi această mare sărbătoare?

Această sărbătoare o marchez în cadrul unui mic grup de tineri soliști din județul Brașov cu care realizăm spectacole patriotice în diferite comune din județul Brașov și nu numai. În săptămânile ce urmează vom fi la Câmpulung Muscel, iar apoi la Sebeș, Alba Iulia. Acest grup a prins contur în cadrul Despărțământului cultural ASTRA și aduce din nou plus valoare în cariera mea.

Această sărbătoare a Centenarului o puteam sărbători într-un fel mai complex dacă adăugam în repertoriul meu personal și o melodie patriotică, dar niciodată nu este târziu, deoarece și la anul  fiecare român trebuie să facă ceva pentru identitatea sa culturală, spirituală, educativă și nu numai.

Mergând mai departe pe această idee, a Centenarului, cum crezi că pot și trebuie să celebreze interpreții de muzică populară acest eveniment istoric?

Fiecare interpret de muzică populară trebuie să sărbătorească acest eveniment al Unirii atât în anul acesta, cât și în anii ce vor urma. Unirea s-a realizat acum 100 de ani, iar noi acum suntem dezbinați ca oricând. Sunt niște versuri adevărate ce îmi plac mie foarte mult și sună cam așa: „Astăzi când e libertate ne urăm frate cu frate”. Atât noi, interpreții, cât și fiecare ascultător, trebuie să ne educăm pe noi înșine și apoi pe cei din jurul nostru. Cântecele patriotice, cele de cătănie și doinele trebuie cântate oricând! Sunt curios cum vor evolua lucrurile în 2019, deoarece în anul acesta s-au înregistrat melodii patriotice pe bandă rulantă. Sper să nu fie un patriotism de suprafață.

„Vreau să aduc în fața publicului un album care să fie cartea mea de vizită”

Prima dată când am făcut interviu pentru Observatorul de Covasna, în 2015, spuneai că în 5 ani vrei să îți lansezi primul album. Suntem la jumătatea perioadei, cum au decurs planurile tale până acum? Se întrevede un astfel de moment curând?

În legătură cu realizarea unui album, ideile mele s-au schimbat. Nu pot spune că nu îmi doresc să realizez acel album de muzică populară, dar nu mai e o dorință arzătoare. Lucrez în continuare, dar când va fi finalizat nu pot să precizez în momentul acesta. Încă o dată mă repet, dacă mi-aș dori cu adevărat să realizez acest album, ar fi gata cu siguranță în viitorul foarte apropiat, dar vreau să aduc în fața publicului un album care să fie cartea mea de vizită.

Știm că atunci când vine vorba de muzică populară și tradiții dragostea ta nu are limită. A fost insuflată de vreun model?

Din fiecare zonă etno folclorică a țării am unul sau mai multe modele și îmi doresc în continuare să  ajung cât mai sus pe drumul cântecului popular. Chiar și din generația mea am colegi pe care îi respect și îi apreciez pentru calitățile lor vocale și pentru ceea ce fac pentru promovarea cântecului popular. Tot ce ține de muzica populară, de etnografie, de povești din lumea satului, de sociologia rurală are în loc în inima mea.

Care este momentul tău preferat atunci când ești pe scenă?

Momentul meu preferat atunci când sunt pe scenă este acela când pot face din emoții un act artistic, când orchestra mă susține cel mai bine și la final când publicul îmi aduce mulțumiri cu un val de aplauze.

Ai avut vreo întâmplare hazlie în cadrul unui concert/eveniment?

Am foarte multe amintiri hazlii din cadrul evenimentelor, dar cele mai multe amintiri sunt legate de evenimentele private, unde oamenii se simt mult mai în largul lor. Una dintre amintiri este legată de faptul că eu împreună cu colegii mei știam că vom cânta la un botez și de fapt a fost o nuntă în bună regulă. O altă amintire hazlie și în același timp neplăcută a fost când la una din nunți, eu împreună cu formația am cântat afară, iar invitații erau în sală.

„Artiștii trebuie respectați și apreciați”

Unde îți place mai mult să cânți? Pe scene ale festivalurilor sau serbărilor câmpenești ori la nunți?

Atâta timp cât sunt apreciat și respectat cânt oriunde. În cadrul unui festival, serbare câmpenească, cânți 2,3 melodii care trebuie să iasă excepțional, dar la evenimentele private cânți ore întregi. De aceea și soliștii și instrumentiștii care participă la evenimente private trebuie respectați și apreciați. Fiecare dintre noi indiferent de poziția pe care o avem ca artiști muncim pentru ca fiecare eveniment să fie unic.

Dar ce te motivează pe tine să faci toate lucrurile acestea?

Motivația vine din interior. Cu toate că am transformat acestă pasiune într-o meserie, vreau să fac cunoscute cântecele mele unui public cât mai larg. Tot ce ține de muzica populară,  de etnografie,  de povești din lumea satului, de sociologia rurală, are în loc în inima mea.

Cum crezi că se traduce „succesul” pentru un solist de muzică populară?

Pentru mine succesul reprezintă o continuă perfecționare, succesul este egal cu munca și cu aprecierea unei game cât mai largi de categorii sociale. Ca solist consider că trebuie să fii apreciat și de publicul mediu, omul ce nu are cunoștințe muzicale, dar și de oamenii intelectuali și de specialiști în domeniul și culturii muzicale. În momentul în care ai cântat și ai fost apreciat atât de juriu, cât și de public atunci ai avut succes!

Cariera ta este într-o continuă dezvoltare. Ai lansat un nou videoclip și ți-ai făcut pagină de Facebook dedicată ca artist. Mai departe, ce urmează?

Pentru a vedea în continuare activitatea muzicală,  videoclipuri noi, apariții TV, fotografii, vă invit pe toți pe canalul meu de YouTube și pagina mea oficială de Facebook, FLORIN FILIP OFICIAL.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.