ACTUALITATE 9 octombrie 2013

Topul Firmelor – între tradiție și barometru economic

de Székely Emőke | 946 vizualizări

Ediţia din acest an a Topului organizat de CCI Covasna va avea loc pe 15 noiembrie

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna va organiza pe data de 15 noiembrie, la restaurantul Orchidea Events din Sfântu Gheorghe, ceremonia de decernare a premiilor „Topul Firmelor 2013”. Președintele CCI, Édler András, spune că din totalul de 4.805 firme din județul Covasna care și-au depus bilanțul pe anul 2012, un număr de 1.288 de firme au corespuns criteriilor de eligibilitate (-0,2% faţă de 2011), iar în top au intrat un total de 838 firme, dintre care 15 au fost eliminate la validare. Astfel la a XX-a ediție a Topului firmelor din Covasna sunt premiate 823 firme.

Comerțul, fruntaș în continuare

„În afara indicatorilor cu ajutorul cărora s-a realizat clasamentul Topului firmelor, s-au analizat și indicatorii macroeconomici ai județului. Astfel s-a ajuns la concluzia că în economia județului și în anul 2012 încă predomina activitatea de comerț (inclusiv turism), având o cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei (aproape 500 de milioane de euro), ceea ce reprezenta 42,72% din total cifra de afaceri pe județ, și prezintă o creștere de 0,366%. În comerț au fost angajate 8.461 persoane (27,24% din număr total de angajați în județ) la 1.911 firme” – a declarat Édler András. Potrivit datelor CCI, domeniul turismului este reprezentat în județul Covasna de 307 firme, care au avut în 2012 o cifră de afaceri de aproape 90 de milioane de lei (peste 20 de milioane de euro) în scădere cu 2,23% față de anul 2011. Domeniul turismului reprezintă 1,73% din economia judeţului. Firmele din acest domeniu au avut 1.149 de persoane angajate.

Industria – în creștere ușoară

În timp ce activitatea de comerț întâmpina o creştere uşoară de cca. 2 milioane de euro, doar industria a mai cunoscut o creştere mai semnificativă, toate celelalte domenii de activitate cunoșteau o scădere. Astfel industria celor 816 firme funcționale în județ a avut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei (400 milioane euro), ceea ce reprezintă 36,11% din economia judeţului, fiind cu +5,16% (cca. 20 milioane de euro) mai mult față de 2011. Tot în industrie au fost angajați și cei mai mulți oameni – 14.696 de persoane, adică 47,32% din totalul persoanelor active din judeţ, în scădere față de anul 2011 cu 4,49%. Firmele din acest domeniu au avut 4.411 persoane angajate, adică 14,20% din totalul persoanelor active din judeţ, aproape înjumătăţindu-și numărul persoanelor angajate în anul 2011.

Criza nu s-a terminat

În opinia lui Édler, un factor ce indică starea economiei este situația din domeniul construcțiilor. „Dacă merg construcțiile, economia funcționează bine. Din păcate criza financiară nu s-a terminat, iar acest lucru este arătat și de situația în care se află construcțiile. Acest domeniu este reprezentat în judeţul Covasna de 444 firme, care au avut o cifră de afaceri de 265 milioane de lei (aproape 60 de milioane de euro), ceea ce reprezintă 5,65% din economia judeţului. Domeniul în 2012 a avut o scădere de 8,62%, după ce în 2011 a avut o creştere de peste 25%, având angajate 2.350 de persoane.

Domo conduce în continuare

Cea mai mare companie a judeţului rămâne Domo Retail SA cu o cifră de afaceri de peste 700 de milioane de lei. Primele zece cele mai mari companii au avut activități de comerț, prelucrarea laptelui, materiale de construcții, confecții, producţia de carton, prelucrarea cărnii, transporturi şi telecomunicaţii. Datele pe anul 2013 se vor cunoaște la finele primului semestru al anului viitor, dat fiind faptul că firmele vor raporta aceste date abia în perioada februarie – aprilie 2014.

Comunicare mai ușoară

Președintele CCI Covasna a declarat că anul acesta firmele sunt invitate să completeze datele societății prin internet. „Voi trimite e-mailuri la toate firmele, cu un user de cont, și toată lumea poate intra în contul propriu pentru a actualiza datele firmei. Modalitatea este adaptată secolului în care trăim și rog firmele să modifice datele, dacă este necesar, pentru ca informațiile din catalog să fie corecte și să poată fi folosite de oricine. De asemenea, invitațiile de participare la gala premiilor vor fi trimise face tot prin internet, reprezentanții firmelor ne vor răspunde dacă vor veni, câți vor veni, dacă doresc catalog etc.” – spune Édler András.

Atenție la trișori!

Potrivit spuselor președintelui CCI, există o societate comercială care vinde diplome cu prețul de 100 de lei. El îi îndeamnă pe reprezentanții firmelor din județul Covasna să verifice cu cine au de-a face. „Diploma de la CCI este gratuită. Noi avem obligația de a întocmi topul firmelor, dar de anul trecut diploma de la noi nu se plătește. Nu știu ce diplome acordă firma respectivă, așadar le cer reprezentanților firmelor din județ să verifice cu cine au de-a face” – a concluzionat Édler.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.