Toamnă decisivă pentru soarta fostului Hotel Bodoc
Primarul spune că pregătește o propunere care privește clădirea, dar nu dă detalii
Destinul fostului Hotel Bodoc din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, care zace de ani buni în paragină este încă un mister, dar, spun autoritățile locale, în toamnă se va lua o decizie finală în ceea ce privește îl privește. Toată lumea este de acord că ceva trebuie să se facă mai devreme sau mai târziu, pentru că ruina strică imaginea orașului.
„Vă asigur că în această toamnă voi veni cu o propunere în fața Consiliului Local și Consiliul Local va decide dacă va aproba acel proiect pe care îl gândim acolo. Există practic trei variante: unu, ori că îl reconstruim, ori că îl demolăm în parte și îl reconstruim, ori că îl demolăm. A patra nu cred că mai există. Deci va fi una dintre aceste trei variante”, a declarat săptămâna trecută primarul Antal Árpád.
Pe de altă parte, specialistul în turism și vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, László Endre, spune că nu autoritățile ar trebui să fie cele care trebuie să facă hoteluri, dar și că odată cu închiderea Hotelului Bodoc, piața din Sfântu Gheorghe a pierdut grupurile mari de turiști, care acum aleg să meargă la Brașov sau la Miercurea Ciuc.
Totuși, a spus acesta, sunt în prezent în derulare investiții care privesc construcția de hoteluri în județ, așa că nu e neapărat ca în zona centrală să fie construit din nou un hotel, ci mai degrabă ar trebui începute demersuri profesioniste de a atrage din nou grupurile de turiști.
„Nu putem să zicem că nu putem să trăim fără Hotelul Bodoc, dar ar fi fost bun un hotel cu o capacitate mai mare. Important este, totuși, să înceapă să se facă ceva cu locul, orice”, ne-a declarat László Endre.
În aprilie anul trecut, primarul Antal Árpád spunea că sub nicio formă nu se va dărâma hotelul pentru a se construi în loc o parcare, pentru că procedura nu va fi legală, în condițiile în care și dărâmatul costă și în plus s-ar pierde investiția de 745.000 de euro, pe care municipiul Sfântu Gheorghe i-a plătit să cumpere clădirea dezafectată.
„Pentru mine important este să funcționeze, să dispară ca și un element care strică aspectul orașului și să fie spații de cazare pentru turiștii care vin în oraș. În continuare, Sfântu Gheorghe, din cauza lipsei locurilor de cazare are un handicap în a organiza diferite evenimente”, a precizat, în 2018, Antal Árpád.
Clădirea cu zece etaje a fostului Hotel Bodoc, construită între anii 1971–1972, a intrat în 2007 în modernizare, dar lucrările au fost sistate la scurt timp. De atunci nu s-a mai intervenit în niciun fel și clădirea a rămas în paragină. Primăria Sfântu Gheorghe a cumpărat hotelul în urmă cu cinci ani de la omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie.
Ceva îi ține pe investitori departe
În primăvara anului 2017, autoritățile locale au scos prima dată hotelul la licitație, prețul de pornire fiind stabilit la un milion de euro, însă niciuna dintre tentativele de vânzare inițiate de atunci, peste patru, nu s-a încheiat cu succes.
„Pentru mine este un semnal destul de puternic faptul că după mai multe încercări de a găsi cumpărător nu s-a reușit acest lucru, deși prețurile, zic eu, sunt bune. La momentul de față, nu știu din ce motive, nu știu ce fel de analize fac cei care ar putea fi eventuali investitori, nu se preferă zona respectivă, pentru că, în paralel firma Depo construiește un hotel acolo unde a fost Centrul de Informatică, pe lângă Casa de Bătrâni. Nu putem să zicem că nu există interes din acest punct de vedere. E o problemă, ceva, cu Hotelul Bodoc. Nu știu ce, nu pot să îmi explic”, ne-a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, specialistul în economie, Edler András-György.
În spirit de glumă, pe Facebook s-a inițiat evenimentul „Inaugurare Hotel Bodoc”, care va avea loc în 24 și 25 ianuarie 2038. Peste 200 de persoane s-au arătat interesate de eveniment, iar 64 au transmis că vor participa.
Nu se știe, totuși, dacă în realitate termenul este rezonabil sau nu.