TNL Covasna propune ore de instrument muzical, manual de educaţie alimentară şi stimularea dascălilor activi
Tinerii liberali din judeţul Covasna consideră oportun ca în programa şcolară să fie introdusă obligativitatea studierii unui instrument muzical, să se predea cursuri de istorie comparată a religiilor, să se elaboreze un manual de educaţie alimentară, iar dascălii care organizează activităţi extraşcolare cu elevii să fie recompensaţi.
Tinerii liberali din judeţul Covasna au organizat marţi seară, la Sfântu Gheorghe, o masă rotundă în cadrul căreia s-au conturat şase idei principale pe care aceştia le vor propune pentru a fi cuprinse în Programul politic naţional al TNL.
Noul preşedinte al Tineretului Naţional Liberal (TNL) Covasna, Emil Pantelimon, a declarat că ideea introducerii în programa şcolară a studierii unui instrument muzical la nivel de începător (cel puţin 25% din ore) a avut drept considerent efectele benefice pe care le poate avea asupra dezvoltării şi consolidării culturale a comunităţii, iar cea privind orele de istorie comparată a religiilor (care să fie predate de profesori de istorie în cadrul orelor de religie - n.r.) s-a bazat pe necesitatea lărgirii sferei informaţiilor referitoare la toate cultele.
O altă propunere a fost aceea de a se introduce în curricula şcolară ore la care să fie invitaţi foşti deţinuţi politici ai regimului comunist, astfel încât elevii să dobândească informaţii referitoare la acele vremuri direct de la cei care au trăit experienţele nefaste ale epocii.
Nu în ultimul rând, tinerii liberali covăsneni propun realizarea în parteneriat public-privat a unui material didactic auxiliar dedicat diriginţilor, care să prezinte pe larg un model de educaţie alimentară prin intermediul căruia elevii să fie conştientizaţi asupra riscurilor la care se expun atunci când consumă alimente 'nesănătoase', care conţin aditivi.
TNL Covasna va propune, de asemenea, acordarea unor burse pentru profesorii care organizează activităţi extraşcolare, cum ar fi spre exemplu excursii culturale, recreative sau sportive, precum şi pentru elevii cu rezultate excepţionale la învăţătură care se dedică şi acţiunilor de voluntariat.
„Programul de burse pentru profesori vrea să încurajeze acţiunile care ocupă timpul liber al tinerilor altfel decât în faţa calculatorului, cu crezul că diminuarea vizibilă a excursiilor şcolare nu este viabilă pentru formarea culturală şi socială a tinerilor”, a declarat Emil Pantelimon, precizând, totodată, că bursele de excelenţă pentru elevi au fost introduse cu succes la Sfântu Gheorghe la iniţiativa consilierului PNL Mădălin Guruianu şi consideră că proiectul merită să fie extins la nivelul întregii ţări.
Cele şase propuneri conturate în cadrul mesei rotunde vor fi trimise Biroului Central al TNL în cursul săptămânii viitoare.