ACTUALITATE 11 aprilie 2016

Titlul „Pro Urbe” naşte scântei în Consiliul Local Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1006 vizualizări

Autorităţile locale au făcut luni public faptul că artistul Szilágyi Zsolt este cel care va fi decorat anul acesta în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe cu titlul „ Pro Urbe ”. Decizia, care a fost anunţată într-o şedinţă de Consiliu Local, a născut discuţii între reprezentanţii partidelor româneşti şi cei ai partidelor maghiare.

„Vineri am avut şedinţă în Comisia de cultură şi am spus ce o să spun şi astăzi pentru toţi colegii: decernarea premiului Pro Urbe a declanşat de-a lungul anilor o dezbatere furtunoasă. O „minte înfierbântată”, că altfel nu pot să spun, a venit la un moment dat cu propunerea de a decerna un singur premiu anual, în loc de trei plus unu, aşa cum ne obişnuisem de-a lungul timpului. Aceasta a fost o concluzie cât se poate de pripită. Sunt convinsă că niciodată, dacă se va merge în ritmul acesta, nu se va ajunge ca românii să primească vreun premiu Pro Urbe. De aceea s-a convenit şi sper să nu se uite, ca în legislatura viitoare să ne hotărâm asupra unui număr rezonabil de distincţii şi rediscutarea principiilor de acordare a premiului Pro Urbe”, a spus consilierul din partea PSD, Rodica Pârvan, care a completat: „În semn de protest noi ne-am retras din această competiţie începând de anul trecut şi nu am mai făcut propuneri, dar astăzi voi vota cu abţinere nu pentru că aş avea ceva cu persoana domnului Szilágyi Zsolt, pentru care am tot respectul, dar pentru principiu, conform căruia şi românii, reprezentaţi prin 25% ar fi avut dreptul la un loc pentru un premiu Pro Urbe”.

„De ce insistaţi pe aceste sintagme noi şi voi? Spuneţi: «noi ne-am retras din această cursă»”, a întrebat-o consilierul Miklós Zoltán pe Rodica Pârvan.

„Cred că nu sunteţi chiar cel mai îndreptăţit să ne întrebaţi acest lucru. Întrebaţi-vă în primul rând pe dumneavoastră şi pe restul colegilor dumneavoastră”, a răspuns aceasta.

Viceprimarul Sztakics Éva a spus la rândul ei: „Trebuie să subliniez că ceea ce s-a vorbit în Comisia de Cultură a fost o discuţie, nu o decizie privind viitoare hotărâri pe care un alt board de conducere le va aduce. Evident că toate regulamentele pot fi schimbate şi probabil că multe lucruri se vor schimba după alegeri”.

„Dacă depuneam vreo cerere din partea românilor, aveam vreo şansă sau eram nişte figuranţi caraghioşi aşa cum am fost în ultima vreme?”, a mai întrebat Rodica Pârvan.

„Eu cred că din nou înţelegem greşit această acordare a premiului Pro Urbe. Aici este vorba că acest premiu se acordă unei personalităţi care merită. Dacă cineva merită, atunci se acordă, iar dacă acea persoană care merită este de naţionalitate română atunci, fără îndoială, îi vom acorda premiul”, a răspuns József Álmos-Zoltán.

Titlul Onorific „Pro Urbe” se acordă acelor personalități, persoane fizice, care au contribuit în mod esențial la ridicarea prestigiului municipiului Sfântu Gheorghe în diferite arii de activitate «fără a aștepta recompense materiale şi aplauze». Pot fi distinși cu titlul „PRO URBE” cetățeni născuți sau domiciliați în municipiul Sfântu Gheorghe, care au împlinit vârsta de 70 de ani, și au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localității sau care au dobândit o recunoaștere notorie a activității lor pe plan local, județean, național sau internațional, contribuind la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a redus în urmă cu 2 ani numărul de distincţii Pro Urbe acordate anual de la 4 la doar una, consilierii locali români spunând că astfel şansele românilor de a obţine premiul „Pro Urbe” se reduce de cel puţin patru ori în condiţiile în care aproape 75% dintre locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe sunt maghiari.

Iulia Drăghici

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 12 aprilie 2016
Ca sa nu mai fie certuri propun ca printre criterii sa-l adaugati pe urmatorul: etnie maghiara.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.