Titlul de „Cetățean de Onoare”, acordat în premieră la Întorsura Buzăului
Evenimentul a avut loc la inaugurarea oficială a noului sediu al primăriei
Autoritățile din Întorsura Buzăului au acordat joi, 28 octombrie, pentru prima dată în istoria orașului, titlul de „Cetățean de Onoare”. Distincția a fost oferită post-mortem preotului Aurel Neagovici Negoescu, în semn de apreciere pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului orașului.
„Este un moment istoric. Este primul titlu care se acordă în orașul nostru. Așa cum a hotărât Consiliul Local în ședința de astăzi, acest titlu va merge către părintele Aurel Neagovici Negoescu. Este un titlu care se va acorda post-mortem. Va merge către un reprezentant al familiei părintelui”, a declarat primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă.
Cel care a preluat placheta simbolică a fost nepotul preotului Aurel Negoescu, Radu Țepeluș.
„Mă bucur mult pentru faptul că v-ați gândit la memoria bunicului și sper să fie un exemplu bun pentru cetățenii din acest oraș. Vă mulțumesc mult de tot”, a spus acesta.
„Sângele martirilor este în sângele urmașilor. (...) Rămânem impresionați de lucrarea aceasta, pentru că este o reparație și istorică, și morală și este de viitor să dăm sens”, a declarat, în cadrul ceremoniei care s-a transmis și în direct pe pagina de Facebook a primăriei, preotul paroh din Întorsura Buzăului, Ciprian Popica.
Cartea de onoare a Întorsurii Buzăului
Tot în premieră, autoritățile au anunțat că odată cu inaugurarea sediului primăriei și oferirea titlului de „Cetățean de Onoare”, orașul Întorsura Buzăului are și o Carte de onoare. Primul care a fost invitat să scrie acolo a fost nepotul preotului Aurel Negoescu, Radu Țepeluș.
„Este tot un moment istoric. Am înființat această carte de onoare. Este o carte în care dorim să scrie câteva gânduri fiecare invitat special al orașului, fiecare om special care trece prin Întorsura, fiecare om care are să ne spună ceva special”, a mai spus primarul.
În cadrul aceluiași eveniment, și consilierii locali au primit de la primar și viceprimar câte o insignă. „Este o insignă de consilier local, pe care vă rog frumos să o purtați cu mândrie, cu onoare, cu mare responsabilitate. Este o insignă aurită, pe care fiecare o să o primească și o să rămână în istoricul familiei pentru că a fost consilier local la Întorsura Buzăului”, a spus, în luarea sa de cuvânt, edilul Raul Urdă.
La eveniment a participat și prefectul județului, Ráduly István.
Preotul martir Aurel (Neagovici) Negoescu s-a născut în 27 mai 1900, la Întorsura Buzăului. A preluat Parohia orașului, după trecerea la cele veșnice a tatălui său, preotul Gheorghe Neagovici Negoescu, în 1939. A decedat în anul 1952, la trei luni după ce a fost încarcerat de autoritățile comuniste și trimis la canalul Dunăre - Marea Neagră.
„Din mărturiile doamnei Rodica Ţepeluş - fiica părintelui Aurel Negoescu- a rezultat că familia sa a putut să reconstituie puține informații despre suferințele părintelui din timpul detenției. Se pare că a murit de foame, scormonind prin gunoaiele menajere, în căutarea mijloacelor de supravieţuire. Aşa s-a încheiat viaţa pământească a preotului Aurel Negoescu, a cărui dăruire sufletească a fost în întregime închinată slujirii Bunului Dumnezeu şi binelui oamenilor”, se arată, printre altele, într-un articol semnat de Dr. Ioan Lăcătușu, Pr. Florin Tohănean, prof. Violeta Pătrunjel, publicat în Ziarul Națiunea, ediția electronică din 14 iunie 2013.