ACTUALITATE 10 mai 2015

Tinerii de la CNMV cred în evoluționism

de Mirela Cara Dragu | 500 vizualizări

Proiectul „Nicolaus Copernic”, un pas important în înțelegerea Universului

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) a inițiat concursul național de astronomie și știință „Nicolaus Copernic”, în urma căruia cele mai bune cinci echipe pot câștiga unul din cele cinci laboratoare de informatică oferite de sponsorii competiției, iar profesorii coordonatori câte un laptop. Concursul a început în 19 februarie și se va încheia în 24 septembrie. Instituțiile de învățământ preuniversitare înscrise în concurs trebuie să realizeze o mini-expoziție pe teme de astronomie și cosmologie, să organizeze seminarii și dezbateri și să promoveze expoziția și evenimentele aferente în școală și în comunitate.

Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe s-a înscris în acest proiect. „Este vorba despre un proiect care ține un pic de cosmologie și astronomie, fiind vorba despre evoluția Universului de la Big-Bang până în prezent. Este binevenit, ținând cont de faptul că elevii ajung să cunoască și alte lucruri decât cele care le sunt predate la școală în mod obișnuit. Vom avea tot felul de activități de diseminare a proiectului” – ne-a informat directoarea CNMV, prof. Luminița Costea.

Prima acțiune din cadrul proiectului a constat în organizarea unei dezbateri, care s-a desfășurat joi în amfiteatrul CNMV. În cadrul acesteia, elevii participanți au fost grupați în două tabere: una care susținea cu argumente veridicitatea teoriei evoluționiste, iar cealaltă care încerca să scoată în evidență capacitatea teoriei creaționiste de a explica misterul formării Universului. În final, tabăra evoluționiștilor a fost desemnată câștigătoare.

Am stat de vorbă cu mai mulți elevi care s-au înscris în proiect din curiozitatea de a descoperi lucruri pe care nu au șansa să le afle în mod curent la școală. Informațiile pe care le-au primit i-au apropiat mai mult de teoria evoluționistă, care pare să câștige teren prin multitudinea de argumente științifice pe care le oferă comparativ cu creaționismul. Andrei Bogdan Tomoiag, Bogdan Scafariu, Roxana Domșa, Raluca Bîrliba și Rebeca Barbu sunt doar câțiva dintre elevii care au mărturisit că proiectul „Nicolaus Copernic” le-a schimbat perspectiva asupra realității și a vieții.

„Ne-am implicat în proiectul acesta în primul rând pentru că e o educație informală și e mult mai interesant decât ceea ce facem la școală, adică sunt informații noi și nu înveți doar informații despre Univers. Totodată înveți să și interacționezi cu mai mulți oameni și să încerci să te adaptezi situației” – ne-a spus Iuliana Ingrid Rusu.

„Am lucrat în echipă toți și am reușit să ne organizăm destul de repede. Am aflat foarte multe lucruri noi. O dată că materia este mai multă decât antimateria în Univers și altul că există destul de multe găuri negre, chiar dacă nu sunt în sistemul nostru solar, sunt destul de multe și, la un moment dat, o să se ciocnească galaxia noastră cu galaxia Andromeda” – ne-a mărturisit Teodor Andrei Bohotineanu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.