ACTUALITATE 29 septembrie 2015

Tinerii absolvenți covăsneni vor bani mulți pe muncă puțină

de Mirela Cara Dragu | 1032 vizualizări

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată de curând de către AJOFM Covasna, a readus în prim plan o problemă cu care se confruntă în prezent piața locurilor de muncă nu doar la nivelul județului nostru, ci și la nivel național. Pe de o parte, angajatorii au locuri de muncă disponibile, dar se plâng că nu găsesc oameni responsabili pe care să îi poată angaja. Pe de altă parte, tinerii, și nu numai, pretind că își caută un loc de muncă decent, dar nu reușesc să găsească nimic, susținând că angajatorii au pretenții mari și plătesc salarii mici.

Deși orientată către absolvenți, bursa locurilor de muncă de vineri, din Sfântu Gheorghe, și-a deschis porțile pentru toți cei interesați să găsească un loc de muncă. „Întâlnirea se numește Bursa Locurilor de Muncă pentru Tinerii Absolvenți ai promoției acesteia, dar niciodată nu am refuzat prezența altor persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă, în a se informa sau a avea chiar un dialog constructiv cu angajatorii, respectiv cu reprezentanții diferitelor structuri”, a declarat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Oferta e mare: două locuri de muncă pentru un om

Acesta ne-a informat că, din cele aproape 1.200 de firme câte au fost invitate la bursă, au participat 38 de angajatori cu o ofertă totală de 244 de locuri de muncă. La eveniment au fost prezenți peste 120 de participanți aflați în căutarea unui loc de muncă, între care 46 au fost selectați pentru o probă de muncă. „Suntem într-o situație alarmantă pentru că prezenți la această întâlnire au fost până în acest moment 121 de tineri, în condițiile în care am avut 244 de locuri de muncă. Să spunem, 2 la 1. Dar ne referim la șanse reale de intrare, nu pe un loc să se bată cinci, ci invers, pe două locuri să fie un candidat”, a spus directorul AJOFM, care a subliniat că angajatorii răspund din ce în ce mai bine la invitația de a-și lansa ofertele de muncă, dar că mentalitatea tinerilor este una diferită de anii precedenți. „Pentru noi este o bucurie modul în care angajatorii răspund deja la acest deficit de personal. Recunoaștem și noi, și angajatorii recunosc de multe ori, că s-au schimbat vremurile. Dacă acum câțiva ani angajatorii stăteau liniștiți că la poartă le bat oamenii, pentru că era un excedent de personal, s-a ajuns ca în momentul de față angajatorii să facă pasul înainte și să fie foarte interesați”, a spus Kelemen.

Salariul minim pe economie este sub așteptările tinerilor

Cei mai mulți tineri care urmăresc să își găsească un loc de muncă speră să obțină salarii mari încă de la prima angajare. Pentru ei faptul că nu au experiență este irelevant. Ceea ce îi interesează este să aibă motiv să se trezească devreme dimineața pentru a pleca la muncă. „Tinerii, când vorbesc de bani, vorbesc de bani mai mulți decât salariul minim pe economie. În schimb, acest aspect este unul care este supus unei forme de mentalitate. Tu în condiţiile în care ești proaspăt venit pe o piață, nu ai experiență, n-ai fost voluntar în timpul școlii, tu degeaba dorești să te impui în fața unui angajator care lucrează pe o piață concurențială, o piață cu o economie capitalistă în care fiecare bănuț contează”, a precizat Kelemen Tibor.

Tinerii vor bani, dar nu vor să muncească. Când aud că trebuie să învețe, să stea până la ora șase la serviciu și așa mai departe, nu mai vor. Eu, de pildă, le-am dat posibilitatea să vină în firmă câteva zile să afle care ar fi mersul, să vadă cu ce se mănâncă jobul, ca să poată să și învețe și ei nici măcar atunci nu vin, să vadă măcar despre ce e vorba. O tânără de exemplu a cerut 1.800 de lei lunar. Eu nu pot să îi ofer acest salariu pentru că nu știe nimic. Mai întâi trebuie să treacă de perioada de învățare. La noi, perioada de învățare este de la un an, la doi ani. Domeniul medical nu e un domeniu oarecare”, ne-a spus Cristina Peleș, managerul unei companii din domeniul medical.

„Tinerii nu vor să muncească. Vor să câștige. Eu cred că sunt nerealiști. Muncă fizică nu vor să facă. Vor să fie cel mult chelneri, dar să fie muncitor nu vrea nimeni”, ne-a mărturisit Bartok Árpád, managerul unei alte firme.

Lipsiți de experienţă, tinerii sunt debusolați

Cei mai mulți tineri absolvenți pe care i-am întâlnit vineri la Bursa Locurilor de Muncă pretind că vor să muncească, dar nu ştiu exact ce li s-ar potrivi. Un lucru este însă clar: niciun tânăr nu dorește să plece de acasă pe bani puțini.

„Eu îmi caut un loc de muncă. Nu știu exact ce. Aș vrea orice, dar nu găsesc nimic ca lumea. Numai salarii de doi bani, ne-a spus o tânără absolventă a Liceului de Artă „Plugor Sándor”.

„Nu vreau să par obraznic, dar angajatorii nu se gândesc decât la ei și la afacerea lor. Păi decât să muncesc aici pe banii ăștia, mai bine plec din țară, chiar dacă n-am experiență. Găsesc eu ceva bine plătit. Eu i-aș pune pe ei să trăiască din salariile pe care le oferă. Să vedem dacă le convine, ne-a spus un tânăr interesat de un loc de muncă.

Bursa locurilor de munca absolventi septembrie 2015 - 04

Șansa de a lucra în Armată

La această ediție a Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenți s-au aflat și reprezentanți ai Armatei Române, care, la standul lor de informare, le-au vorbit celor interesați despre oportunitatea de a lucra în cadrul Armatei, unde locul de muncă este sigur și stabil. „Pentru absolvenți, oferim locuri la o instituție militară de învățământ superior și postliceal, deci adresat absolvenților de liceu, și locuri de muncă tinerilor care doresc să se înroleze în armată ca soldați profesioniști. Tinerii care doresc să urmeze o instituție militară de învățământ au gratuitate la ceea ce înseamnă proces de învățământ, asistența medicală este gratuită, dar cel mai important este aspectul locului de muncă: la finalizarea Academiei Militare sau a unei școli de maiștri militari, au un loc de muncă asigurat, iar evoluția în carieră și-o fac prin propriile forțe. La fel și pentru soldații profesioniști. La sfârșitul etapelor de selecție, în funcție de opțiunile fiecăruia, se pot regăsi ca soldați profesioniști într-o unitate militară, în care să își desfășoare activitatea în condiții foarte bune”, a spus Lt. Col. Adrian Florea, șeful Biroului Informare Recrutare din Centrul Militar Județean Covasna, care a mai precizat că oferta se adresează tinerilor, băieți și fete, fără discriminare.

Metode inedite de recrutare

Din dorința de a găsi angajații pe care îi caută, unul dintre angajatorii prezenți la bursă a trecut la o variantă inedită de recrutare. El a ieşit din incinta spațiului de desfășurare a bursei și a întrebat cu voce tare cine dorește să muncească în compania lui. Din informațiile transmise de directorul AJOFM Covasna reiese că doritorii au fost în număr foarte mic. „A ieșit acum acest angajator în hol – hol plin de tineri – și a întrebat cine vrea să fie strungar, cine vrea să fie frezor, și, din mai mult de 20-30 de persoane care erau prezente, doar doi au ridicat mâna, dar tremurând și această mână, pe principiul că nu știm, nu ne pricepem, dar ne-ar interesa”, ne-a mai spus Kelemen Tibor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 30 septembrie 2015
Chiar ne miram?! Asta pregateste sistemul educational romanesc! Oameni care nu stiu sa FACA nimic! Anii de scoala sunt ani in care sistemul educational NU se preocupa deloc de viitorul elevului pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.