ACTUALITATE 20 septembrie 2010

Termoizolare înlocuită cu zugrăvire

de Monica Vrânceanu | 100 vizualizări
Proiectul de termoizolare a blocurilor din centrul municipiului Sfântu Gheorghe intră în stand-by, din cauza modificărilor condițiilor de izolare termică a locuințelor. Primarul Antal Arpad a anunțat că municipalitatea va efectua o analiză a situației blocurilor din zona centrală a orașului, astfel încât să se poată afla starea exactă a acestora și nevoia de termoizolare. Potrivit primarului, blocurile din centru - de pe

Proiectul de termoizolare a blocurilor din centrul municipiului Sfântu Gheorghe intră în stand-by, din cauza modificărilor condițiilor de izolare termică a locuințelor.

Primarul Antal Arpad a anunțat că municipalitatea va efectua o analiză a situației blocurilor din zona centrală a orașului, astfel încât să se poată afla starea exactă a acestora și nevoia de termoizolare. Potrivit primarului, blocurile din centru - de pe străzile Grof Miko Imre, Kossuth Lajos și din zona Piața Mihai Viteazul - sunt totuși construcții destul de noi, astfel încât este posibil ca în cele din urmă să nu fie nevoie decât de o reabilitare a fațadelor ce va implica o nouă zugrăveală.

„Trebuie să vedem exact ce vom face, pentru că municipalitatea nu va putea suporta toate cheltuielile; eventual vom ajunge la o înțelegere cu proprietarii, astfel încât să le acordăm o reducere la plata impozitului pe proprietate, dacă se implică financiar în reabilitarea exterioară, deoarece este adevărat că multe dintre blocuri arată destul de rău, fiind distrusă tencuiala”, a explicat primarul.

La începutul acestui an, Primăria anunța că blocurile din centru aveau să fie termoizolate diferit faţă de cele din alte zone ale oraşului, aici urmând ca lucrările să se facă prin reabilitare cu sisteme ventilate, aşa cum s-au realizat lucrări similare în occident. Acest sistem, diferit faţă de cel clasic, folosit până acum, este mai scump, dar oferă mai mult confort şi un aspect exterior ireproşabil.

Planurile municipalității au „picat” însă odată cu modificările survenite Programul național de izolare termică a locuințelor, prin care Ministerul Dezvoltării şi Turismului a renunţat la vechiul sistem de cofinanţare a termoizolării prin care contribuia cu 50% din costurile acestora, alegând să ofere garanţii pentru împrumuturile bancare pe care le vor face oamenii pentru a-şi izola locuinţele.

Chiar dacă a admis că noile condiţii ale termoizolărilor sunt mai puţin atractive, Antal Arpad a precizat că totuşi nu va autoriza nici de acum înainte, în cazul blocurilor, termoizolarea individuală a locuinţelor decât dacă aceasta se va realiza pe o faţadă întreagă.

De la lansarea Programului naţional de termoizolare, Sfântu-Gheorghe a fost fruntaşul acestuia pe ţară, investiţia în acest sens în blocurile cu patru etaje din zona Gării fiind de mai multe ori dată ca exemplu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
blonda de la DREPT, 20 septembrie 2010
si la gara aceeasi situatie ca la piata ....inca se asteapta raspunsul Primarului
Marian, 20 septembrie 2010
Iti spun eu desteptule:termoizolatia ar fi continat daca statul asta de paraziti(vorbesc de statul roman)ar avea bani sa-si dea partea.E usor sa dai vina pe cineva care face ceva,ar e micut e plan citeste integral
''panoramix'', 20 septembrie 2010
Si blocurile de la PIATA CENTRALA ,cand vor fi terminate domnilor de la primarie ??????! Cateva sant izolate termic nici pe jumatate ca sa nu mai spun ca la blocul cu numarul 10 acoperisul a fost citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.