ACTUALITATE 4 iulie 2017

Teren de top pentru concursuri de atelaje, construit la Bodoc

de Iulia Drăghici - Taraș | 2581 vizualizări

Terenul din satul Olteni va fi inaugurat la acest sfârșit de săptămână cu ediția a doua a Concursului Național de Atelaje

Satul Olteni din comuna Bodoc are, potrivit specialiștilor, cel mai frumos teren de concursuri pentru atelaje din România și care poate intra liniștit într-un top mondial. Acesta va fi inaugurat oficial la acest sfârșit de săptămână, în perioada 7-9 iulie, când comuna covăsneană va găzdui în premieră a doua etapă a Concursului Național de Atelaje cu Doi Cai, în cadrul ediției a XIV-a a Zilelor Bodoc.

„Momentan sunt înscriși în concurs 63 de cai. Vor participa 18 atelaje cu câte doi cai și un atelaj de patru cai, care sosește din Ungaria. (...) Locația este pregătită. Fără oamenii din comuna Bodoc, din fiecare sat, nu doar din Olteni, lucrarea nu s-ar fi putut realiza. În fiecare zi am avut oameni care au lucrat aici. Acum oamenii au putut să vadă cu ochii lor că pentru ei lucrăm”, a declarat marți primarul din Bodoc, Fodor István, în cadrul unei conferințe de presă organizate pe terenul de la Olteni.

Visul primarului din Bodoc de a avea în comuna pe care o conduce un teren pentru concursurile de atelaje a început oficial în urmă cu doi ani, când au pornit și lucrările la terenul de concursuri pentru atelaje, în apropierea centrului de tratament din Olteni.

Bijuterie a sportului ecvestru din România

Prezent la conferința de presă de marți, Emeric Jakab, membru în Consiliul de Administrație al Federației Ecvestre Române și membru în Comisia de Atelaje a Federației Ecvestre Române, a spus că terenul din comuna Bodoc „nu se compară cu ce există la ora actuală în România”.

Acesta a mai precizat: „În țara noastră sunt doar trei terenuri și în ultimii ani s-au ținut două concursuri la Târgu Mureș. Spre bucuria noastră s-a înfăptuit această minune aici la Bodoc. În ultimii ani foarte mulți ne-au spus că vor face terenuri, însă totul a rămas la nivel de discuție. Am zâmbit și la intenția domnului primar de la Bodoc, care era foarte entuziasmat. (...) Acum doi ani am început lucrarea și spre bucuria tuturor pasionaților acestui sport, s-a înfăptuit această bijuterie a sportului ecvestru din România. Este un teren care corespunde și aici se vor putea organiza în viitor concursuri de orice nivel internațional, de orice rang”, spune specialistul în concursuri de atelaje.

Proiectantul terenului, printre cei mai renumiți din lume în domeniu

Terenul de la Olteni a fost proiectat de Fintha Gabor din Ungaria, unul dintre cei mai renumiți constructori de terenuri pentru concursurile de atelaje din lume, de altfel fost concurent de top în competițiile mondiale de profil. Acesta a proiectat terenuri pentru atelaje în întreaga lume, din Florida, până în Canada și în toată Europa.

„Este constructor de parcurs, course designer se numește în expresia specială sportului ecvestru, de nivel 4, adică cel mai mare în acest sport. Sunt în total patru persoane în lume care fac acest lucru la acest nivel”, ne-a mai spus Emeric Jakab.

Încă un proiect în favoarea turismului covăsnean

Proiectul, pentru care autoritățile locale încă nu au putut preciza valoarea totală, pe motiv că încă se mai fac calcule, va avea un rol important în dezvoltarea turismului la nivel județean, nu doar în comuna Bodoc, spune primarul Fodor.

„O să se dezvolte și mai mult comuna pentru că deja avem turiști mai mulți la centrul de tratament. Ne gândim ca anul viitor, dacă o să găsim finanțare, să construim și o piscină. Dacă o să organizăm în fiecare an un concurs național și unul internațional, atunci nu numai comuna Bodoc se dezvoltă, ci și județul Covasna, pentru că automat aici vor veni turiști, care trebuie cazați, puși la masă și așa mai departe”, a precizat edilul.

De aceeași părere este și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a mai subliniat că primarul din Bodoc trebuie să fie luat exemplu de toți ceilalți primari care spun că nu au buget pentru investiții. Acesta a subliniat că mai important decât bugetul este o idee foarte bună și o echipă care să o susțină.

„În comuna Bodoc trăiesc circa 2.500 de oameni. Aici găsim o altă mentalitate decât în alte locuri. Sunt alți primari care spun că nu au ce să facă, pentru că nu au bani și nici cu cine. Primarul de la Bodoc, domnul Fodor István, a avut întotdeauna idei bune. Așadar, nu bugetul precar primează, ci ideile bune. Dacă ai idei bune și o echipă pe măsură, dornică de muncă foarte multă, atunci lucrurile se pot rezolva și financiar. Doar în satul Olteni, nu vorbim de toată comuna, avem trei exemple: centrul de tratament, Castelul, care treptat va fi introdus în circuitul turistic, și terenul acesta nemaipomenit, singurul de acest gen și nivel din țară. Specialiștii spun că acesta poate să fie pe nivel mondial la rangul oricărei țări. (...) Acest teren nu este pentru un singur concurs, cel din weekend. Vrem să aducem aici oameni care se ocupă de cai, oameni care sunt puțin mai înstăriți, nu numai din țară, ci și din străinătate. Asta înseamnă că nu doar cei din sat vor fi curioși, ci o să aducă și turiști, care o să ducă vestea bună a județului mai departe. Este o strategie pe termen lung, proiectată și mergem pas cu pas”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Sportul cu atelaje este scump, dar spectaculos

Prima etapă a concursului național de atelaje, sport non-olimpic, organizat la nivel mondial și european din doi în doi ani, a avut loc într-o localitate de lângă Oradea, în urmă cu trei luni.

„Sportul de atelaje este un sport scump, atât pentru organizator, cât și pentru concurent. Pentru pregătire e nevoie de cel puțin trei trăsuri și patru cai, iar în ceea ce îi privește pe organizatori, concursul necesită un teren de cel puțin 10 hectare, care trebuie să aibă iarnă frumoasă și netedă, dar și construcția a circa opt obstacole artificiale, unde se desfășoară proba de maraton. De asemenea, terenul are nevoie de foarte multe obiecte din lemn și din material plastic și de mult personal în organizare. (...) Concursul de atelaje se desfășoară în trei zile. În prima zi este o probă specială, tehnică, cea mai elegantă probă. Ziua a doua este mai spectaculoasă și se desfășoară în cele șapte obstacole de maraton, cu trăsuri masive din metal care merg cu viteză mare, proba fiind una cronometrată. Proba cea mai accesibilă pentru spectatori este cea de duminică, proba de obstacole, cu conuri, porți, slalom”, a declarat Emeric Jakab.

Singurul lucru care ar putea dezavantaja spațiul construit la Bodoc este lipsa autostrăzilor în România, spun specialiștii.

„Ne este greu să convingem concurenții din Ungaria, Austria sau alte țări europene să vină în țară la noi, să facă 500 de kilometri în 14 ore, când pot să meargă spre vest, unde aceeași distanță o vor parcurge în 5 ore. Este un mare handicap al nostru, dar privește întreaga economie a României, nu doar sportul”, a mai spus Emeric Jakab.

Competițiile de atelaje de organizează în România din 1984.

Prezentare și dresaj de cai, fanfară, majorete, concerte și focuri de artificii în weekend la Bodoc

Perioada 7–9 iulie va fi una plină de activități pentru comuna Bodoc. Vineri, de la ora 11:00 va avea loc proba A din cadrul Concursului Național de Atelaje, cea de prezentare și dresaj, potrivit programului evenimentului.

Sâmbătă este programată, începând cu ora 11:00, defilarea fanfarei și a majoretelor de la Clubul Școlar din Târgu Secuiesc, iar de la ora 12:00 va debuta proba B de maraton. Seara se va închide cu spectacolul de dansuri populare cu formația „Fenyocske” și concertul pop-rock al formației „Defender”.

Ziua de duminică începe cu proba de obstacole, de la ora 11:00. În program se mai găsește dresaj hipic, prezentarea Asociației Cascadorilor Profesioniști, concertele formațiilor „Retro-Roll” și „Titan”.

Evenimentul se va încheia cu un foc de artificii.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 5 iulie 2017
pfai, n-avem infrastructura pusa la punct dar ne ocupam de "ornamente" (zile festive, monumente, statuete, sali de sport, terenuri de sport, gazoane, stegulete, etc) ca si cum faci o casa, n-ai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.