Terapie teatrală în Thailanda pentru delicvenţi minori
Liderii trupei de teatru Osonó din Sfântu Gheorghe participă în aceste zile la un program educativ în Thailanda, care are ca scop recuperarea tinerilor delicvenţi prin arta dramatică.
Cei doi covăsneni, Fazakas Misi şi Mucha Oszkar, au fost invitaţi de Centrul teatral de la Moradokmai să coordoneze un atelier de terapie teatrală la care participă 25 de tineri minori, fete şi băieţi, ajunşi în penitenciar. Iniţiatorii proiectului intenţionează să realizeze şi un spectacol inspirat din viaţa tinerilor deţinuţi.
Fazakas Misi a declarat că trupa Osonó a fost invitată să efectueze în această vară un turneu în Thailanda cu spectacolul „Chipul din oglinda apei”, care vorbeşte despre adulţi şi copii, despre copiii neglijaţi de părinţii prea ocupaţi de câştigarea banilor pentru traiul de zi cu zi, despre copiii care nu mai au valori şi nici idealuri şi care rătăcesc într-o lume abrutizată şi acaparată de promiscuitate.
„Spectacolul este cu atât mai impresionat cu cât este jucat de adolescenţi, care au conceput textul piesei pe baza propriilor experienţe de viaţă şi cele ale colegilor”, a declarat Fazakas Misi.
Printre planurile de viitor ale trupei Osonó se numără realizarea unui spectacol comun cu formaţia de teatru a Centrului din Moradokmai şi un turneu în India.
Trupa Osonó a aniversat anul trecut 18 ani de existenţă şi este una dintre cele mai longevive formaţii de teatru de amatori din ţară.
De-a lungul timpului în această trupă au activat peste 140 de elevi de la mai multe şcoli din Sfântu Gheorghe, care au montat 13 piese, au susţinut peste 650 de reprezentaţii şi au câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale.
Fazakas Mihaly a declarat în repetate rânduri că în spatele longevităţii acestei formaţii de teatru nu este nici un secret, ci doar „foarte mult entuziasm, infuzie permanentă de tinereţe şi plăcerea de a lucra cu tinerii”.
În opinia acestuia, teatrul este cel mai bun element de pedagogie, mai ales în cazul adolescenţilor care „se află la vârsta căutărilor şi au nevoie de repere clare, de empatie şi dialog”.