Tega vrea amenzi pentru cei care nu-și declară câinii și n-au grijă de spațiile verzi
Societatea de salubrizare din Sfântu Gheorghe, Tega SA, a depus la Consiliul Local un document ce prevede o serie de schimbări legate inclusiv de serviciile către populație și modul de acțiune pe viitor, dacă se vor constata eventuale nerespectări sau abateri de la reguli. Documentul, intitulat „Norme de bună gospodărire pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe” şi care este un proiect de modificare a anumitor prevederi legate de activitatea societății, a fost deja supus dezbaterii publice și ar urma să fie pus pe lista unei viitoare ședințe a CL.
Taxa pe câine, obligatorie
Directorul Tega, Toth Birtan Csaba, ne-a declarat că unele dintre schimbări se vor referi concret la sancționarea celor care țin animale de companie în apartamente și nu le declară pentru a evita plata taxei lunare de 7 lei, dar şi a celor care nu folosesc sistemul impus de colectare a deșeurilor acestor animale.
„La un moment dat, când banii pentru salubritate se colectau de la asociații, datele arătau că în apartamentele din oraș erau 720 de câini. Acum, numărul a ajuns la 420, ceea ce nu relevă realitatea. Pentru că nu existau măsuri ferme de coerciție, nu am avut ce face, tocmai de asta am inițiat modificările, ca să avem un control real”, a spus Toth, arătând că numărul câinilor din apartamente a scăzut lunar, pe diverse motive – că au murit, au fost vânduți sau duși la țară.
Toth a mai spus că regula se aplică animalelor de companie care circulă pe domeniul public – deci nu poate fi vorba, de exemplu, de papagali, broaște țestoase ori pești de acvariu. Persoanele fizice care nu-și vor declara câinii din apartamente vor putea fi amendate cu sume între 150 și 300 de lei.
Spațiile verzi și trotuarele trebuie îngrijite, nu contează de cine
O altă modificare se referă la obligativitatea asociațiilor de proprietari de a se îngriji de spațiile verzi și trotuarele aparținând blocurilor – fie prin contracte cu Tega, fie prin forțe proprii, cu implicarea locatarilor. Această prevedere – ca și cea cu câinii, exista și până acum, dar forța juridică pentru amenzi nu era. De acum încolo însă, neimplicarea prin neîncheierea contractelor cu Tega sau neîngrijirea spațiilor ce le revin vor duce la amenzi de 200 de lei pe familie.
„Tega oferă un contract minim de servicii – adică curățare, măturare, tundere de iarbă, periodice, la 3,9 lei lunar/persoană. Cine vrea servicii mai elaborate, poate să ne ceară, dar prețul se modifică. Cine nu vrea să plătească la Tega, să facă un program de curățenie propriu, prin forțe proprii – există și posibilitatea asta”, a explicat Toth.
Acesta a precizat însă că nu există implicare foarte mare a oamenilor, în general, în treburile micilor comunități – foarte puține sunt acele asociații care au organizare exemplară la blocuri și care pot oferi bune exemple de îngrijire a spațiilor verzi și trotuarelor prin locatari. Documentul depus de Tega pentru a intra pe ordinea de zi a Consiliului Local prevede și clarificarea statutului Patrulei Verzi, care funcționează deja de doi ani dar nu este reglementată nicăieri, ceea ce bruiază uneori funcționarea acesteia.
Acestea sunt doar câteva dintre propunerile Tega, iar dacă CL le va aproba, atunci ne putem aștepta la începerea aplicării de amenzi. Toth a menționat că deși propunerile s-au aflat în dezbatere publică, nimeni nu a venit cu păreri sau mențiuni, astfel că nu i s-a solicitat vreo modificare sau întrevedere la Primărie.