ACTUALITATE 28 iulie 2013

Teatrul Tamási Áron se împrumută de 400.000 de lei

de Monica Vrânceanu | 50 vizualizări

Este prima oară când o instituție de cultură locală din Covasna face un astfel de pas

Teatrul Tamási Áron (TTA) din Sfântu Gheorghe va face un împrumut la bancă pentru a-și achita din datorii. Este prima oară când o instituție de cultură locală de la noi din județ face un astfel de pas, iar Consiliul Local a dat undă verde ineditei inițiative.

Consilierii locali au votat în urmă cu câteva zile aprobarea unei linii de credit pentru TTA și constituirea unei garanții pentru banca aleasă de Teatru în vederea acordării unui împrumut de 400.000 de lei.

În cererea adresată Primăriei și Comisiei Economice și celei Culturale din cadrul CL, managerul TTA, Bocsárdi László, arată că anul 2012 a fost încheiat cu o pierdere de 432.004 de lei, ca urmare a achitării TVA-ului aferent unor contracte externe din veniturile proprii ale Teatrului, dar și în urma organizării Festivalului Reflex. Potrivit lui Bocsárdi, în urma discuțiilor cu Comisa Economică a CL, s-a comunicat că nu există nicio posibilitate pentru alocarea de subvenții suplimentare pentru plata pierderilor Teatrului, dar că în situația în care vor fi îndeplinite angajamentele asumate, CL va oferi sprijin în obținerea unei linii de credit de la o bancă comercială, în limita sumei de 400.000 lei. TTA a respectat angajamentul și a desființat posturile vacante din Statul de funcții, diminuând inclusiv fondul de salarii cu 10%. Consiliul Local a aprobat angajarea creditului și garantarea acestuia, mai ales că situația era una destul de gravă: fără această sumă, activitatea Teatrului pe mai departe era blocată, deoarece de la bugetul propriu nu s-ar fi acoperit necesarul de salarii și eventualele cheltuieli necesare activității curente.

Majoritatea consilierilor locali au agreat rezolvarea prin credit, exprimându-și speranța că și alte instituții locale de cultură vor apela la acest gen de rezolvare a problemelor financiare pe viitor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.