ACTUALITATE 13 iulie 2015

Teatrul Independent Osonó, un ambasador al României în străinătate

de Mirela Cara Dragu | 751 vizualizări

Teatrul Independent Osonó din Sfântu Gheorghe a lansat luni către presă un bilanț al activității, la sfârșit de stagiune. Pe lângă turneele europene şi cel din Maroc, Osonó a avut mai multe deplasări în sate şi în zonele mai greu accesibile din țară. Cea mai mare parte din activitatea trupei s-a desfăşurat totuși în străinătate, deoarece 85% din bugetul folosit sunt bani proveniţi din proiecte şi aplicaţii internaţionale. 

Dincolo de activitatea teatrală, Trupa a realizat şi 122 de evenimente cu valenţe educative şi sociale, cu sprijinul Fundaţiei „Tiszta Formák” din Ungaria – sponsorul principal al Teatrului Independent Osonó. Pentru aceste activităţi, Asociaţia Trupei Osonó, „Bolyongó Színházi Egyesület” / Asociaţia Teatrală Hoinarul, a primit Premiul pentru Cel mai bun proiect civil din judeţul Covasna.

În parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, Osonó a derulat două proiecte importante, conduse de Fazakas Misi şi Mucha Oszkár, împreună cu pedagogul teatral Prezsmer Boglárka: formarea profesională a pedagogilor pasionaţi de teatru şi a liderilor trupelor de teatru pentru elevi, precum şi formarea profesională a trupelor de teatru care îşi desfăşoară activitatea în satele din judeţul Covasna. De reţinut, ambele proiecte vor continua şi în stagiunile viitoare, cu noi participanţi.

La sfârşitul stagiunii, Osonó a produs o premieră, împreună cu tinerii din Asociaţia Ecou şi cu sprijinul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna: „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez” – un spectacol în limbile română şi maghiară, cu care trupa a început un inedit proiect de teatru în săli de clasă. În luna iunie, elevi din 16 clase din liceele din Sfântu Gheorghe au intrat în spaţiul de joc deschis de Cercul prietenilor neştiuţi – un spectacol construit la graniţa dintre mai multe formule de teatru, numitorul comun fiind experienţele tinerilor români şi maghiari pe marginea problemelor ce ţin de convieţuirea interetnică. În stagiunea viitoare, scopul Trupei este de a duce Cercul prietenilor neştiuţi în toate clasele IX-XII din Sfântu Gheorghe.

Coproducţia dintre membrii Osonó şi actorii arabi, mask@face.now, a fost în două turnee în Maroc, fiind jucată şi în două festivaluri internaţionale din această ţară. De la Festivalul Internaţional de Teatru din Sidi Kacem, Trupa a venit acasă cu două premii: Premiul pentru cea mai bună trupă şi cel mai bun spectacol, precum şi Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Daragics Bernadette). Premiera europeană a spectacolului a avut loc în Festivalul Internaţional de Teatru Reflex din Sf. Gheorghe, unde trupa a fost nevoită să înlocuiască actorii marocani cu cei din Thailanda, deoarece actorii arabi nu au primit viză de intrare în România. Neacordarea vizei face dificilă organizarea unui turneu, cu acest spectacol, în România.

Trupa Osonó a fost în mai multe turnee europene cu producţia sa de mare succes, „Chipul din oglinda apei”, spectacol care a ajuns la aproape 400 de reprezentaţii. În stagiunea viitoare, acest spectacolul de teatru-documentar este invitat la două festivaluri internaţionale, unul în Spania, celălalt în Franţa, şi va mai fi jucat într-un turneu internaţional de două luni de zile.

Stagiunea 2015-2016 a Teatrului Independent Osonó va începe pe 26 iulie, când se deschide Tabăra Interetnică de Teatru, organizată de Osonó în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.